Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Până când vor saluta credincioșii cu „Hristos a înviat” și ce semnificație are salutul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Hristos a înviat”, așa se salută creștinii ortodocși începând cu noaptea Învierii, salut la care cei salutați răspund „Adevărat a înviat”.

Salutul acesta are loc între credincioşi până la Sărbătoarea Înălţării Domnului, adică timp de patruzeci de zile.

Citește și: Când pică Pastele ortodox și cel catolic în 2020

Aceste cuvinte-formule reprezintă mai mult decât o formă de salut, ele sunt mărturisirea credinței în realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, salutul pascal reprezintă mărturisirea completă a credinței în dumnezeirea lui Iisus Hristos.

În toată această perioadă, ca o particularitate a perioadei liturgice în care ne aflăm, nu se stă în genunchi la sfintele slujbe, pentru că este timp de bucurie.

„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de Digi24, arată că salutul „Hristos a Înviat!” „surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi.

Salutul „Hristos a înviat!” e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine”.

De la Înălțare până la Rusalii creștinii ortodocşi se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și răspund cu „Adevărat S-a înălțat!”.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea