Până când vor saluta credincioșii cu „Hristos a înviat” și ce semnificație are salutul

„Hristos a înviat”, așa se salută creștinii ortodocși începând cu noaptea Învierii, salut la care cei salutați răspund „Adevărat a înviat”.

Salutul acesta are loc între credincioşi până la Sărbătoarea Înălţării Domnului, adică timp de patruzeci de zile.

Citește și: Când pică Pastele ortodox și cel catolic în 2020

Aceste cuvinte-formule reprezintă mai mult decât o formă de salut, ele sunt mărturisirea credinței în realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, salutul pascal reprezintă mărturisirea completă a credinței în dumnezeirea lui Iisus Hristos.

În toată această perioadă, ca o particularitate a perioadei liturgice în care ne aflăm, nu se stă în genunchi la sfintele slujbe, pentru că este timp de bucurie.

„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de Digi24, arată că salutul „Hristos a Înviat!” „surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi.

Salutul „Hristos a înviat!” e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine”.

De la Înălțare până la Rusalii creștinii ortodocşi se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și răspund cu „Adevărat S-a înălțat!”.

Sursa: evz.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...