Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) „Sunt români în Europa aflați în situații vecine cu sclavia!” PSDI apără muncitorii și întreprinzătorii români din Uniunea Europeană

Publicat

în

– Domnule Comșa, ne întâlnim cu un val de promisiuni ale candidaților pentru Parlamentul European. Nu prea știm însă ce poate să facă un eurodeputat pentru România. Ce poate face un europarlamentar PSDI?

– Orice candidat va spune că va pune România în primul rând, că va impune legi anticorupție, că va aduce fonduri europene cu nemiluita, ori nu știe cu ce se mănâncă eurodeputăția, ori va minţi, pur și simplu. După 12 ani de prezență românească în Parlamentul European, nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. Candidații PSD, PNL, ALDE, USR, ProRomânia, ProDemo, UDMR, PMP – toți au fost deja eurodeputați, sau chiar comisari europeni. Nu au reușit nimic pentru că România a fost ultima lor grijă. Pentru mine, este limpede – dacă nu crezi în țara ta, dacă nu ai un cuvânt în grupul tău politic, dacă grupul tău politic nu își impune cuvântul în Comisie, practic nu exiști și țara ta nu există.

– Înțeleg. Și atunci ce poate face PSDI?

Elit - Gustul Desăvârșit

– În primul rând, eu și colegii mei din Partidul Social Democrat Independent credem în România și știm cum să milităm pentru țara noastră. Cu siguranță cei care vom ajunge europarlamentari ne vom afilia grupului socialiștilor si la fel de sigur sunt că în viitoarea legislatură Grupul Socialiștilor va avea cel mai important cuvânt în viitorul Parlament și Comisie. O problemă urgentă este situația românilor din Marea Britanie. Primul lucru de făcut este o „coaliție” rapidă cu polonezii, pentru că românii și polonezii sunt cei mai numeroși în Marea Britanie, ca angajați străini. Trebuie cerute urgent fonduri speciale pentru a rezolva criza socială și a forței de muncă provocată de Brexit. Socialiștii europeni au această preocupare, iar cu ajutorul colegilor polonezi, unguri, est-europeni din celelalte grupuri politice se pot obține bani, în programe dedicate lor în cadrul Pilonului Drepturilor Sociale.

– Avem numeroși români însă în Italia, Spania, Franța, Austria…

– Așa este. Pentru ca diaspora română să fie ajutată așa cum trebuie toate instituțiile statului român trebuie să conlucreze. Ambasadele, consulatele, serviciile de informații, parlamentarii de acasă și noi, europarlamentarii. În momentul de față, pentru muncitorul român principala grijă este ziua de mâine. Incertitudinea locului de muncă. Nedreptatea și discriminarea. Din păcate, avem cetățeni români blocați în situații vecine cu sclavia. Fiecare problemă a unui român din diaspora înseamnă trei-patru probleme acasă. Pentru că acești oameni, prin munca și efortul lor, țin încă România de acasă pe linia de plutire.

Misiunea primordială a PSDI este să apărăm românii din Anglia sau Spania, Italia sau Germania, Austria sau Olanda. Pe cei plecați la muncă în toată Uniunea Europeană în căutarea unei vieți mai bune. Pe cei alungați de către politicienii care nu știu să aibă grijă de ei în țară.

– Cum vă puteți implica direct?

– Deja am făcut-o. Vă dau un exemplu concret. În urmă cu câțiva ani, o doamnă din Sebeș m-a rugat să o ajut, sora ei fusese peste vară în Germania, în Kiel, un oraș din Nord, și muncea la o seră. După ultima lună de muncă, angajatorul refuza să le dea înapoi pașapoartele și salariul pe luna august, pretinzând că trebuie să rămână și în luna septembrie, deși femeile veniseră doar pentru trei luni. Erau trei femei în situaţia aceasta – una din Alba, una din Cluj și una din Satu Mare. Niciuna nu știa să vorbească germană sau engleză. Practic erau blocate, fără bani, la mii de kilometri de casă. I-am cerut doamnei din Sebeș numărul de telefon al surorii sale, am sunat-o și i-am cerut să meargă cu telefonul la angajator și să mi-l dea să vorbesc cu el. Am pretins că sunt de la Ministerul Afacerilor Externe român și l-am somat ca în 24 de ore să înapoieze documentele de identitate ale femeilor, să le dea banii și să le conducă cu bagaje cu tot în localitatea cea mai apropiată în care puteau lua un autocar către casă. Am fost politicos, dar ferm. Am făcut o treabă care ținea de reprezentanții noștri în Germania – ambasadă sau consulat. Nu vă pot descrie bucuria femeilor…

– Emoționant… dar este o picătură într-un ocean. Avem sute de cazuri similare poate.

– De aceea vă spun, în calitate de eurodeputat, conlucrând cu celelalte instituții ale statului român, și cu colegii din țările unde românii lucrează, putem începe să tratăm aceste răni. Îmbunătățirea situației muncitorilor și antreprenorilor români din UE este prioritatea numărul 1 a PSDI! (G.B.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare