Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Raportul de activitate parlamentară al deputatului PSD, Ioan Dîrzu: „Un an alături de toți cetățenii județului”

Publicat

în

Să fii deputat în Parlamentul României este atât o onoare cât și o mare responsabilitate. Este onoarea de a fi tu cel ales să faci bine pentru comunitatea pe care o reprezinți și responsabilitatea de a împlini cât mai multe dintre  nevoile și aspirațiile oamenilor. 

La final de an, mă înclin în fața cetățenilor din județul Alba pentru toată încrederea cu care m-au învestit în acest timp, pentru ideile și sfaturile bune, pentru sprijinul din campania electorală și pentru criticile constructive la adresa mea sau a partidului. Toate acestea mă obligă să fiu mai bun, mai responsabil și mai asumat în activitatea mea de deputat de Alba.

Din respect față de cetățenii județului Alba, vă prezint și la acest sfârșit de sesiune parlamentară raportul meu de activitate, rămânând să judecați singuri în ce măsură sunteți mulțumiți de activitatea mea din ultimele 4 luni.

Electrica Furnizare Discount

1.Am inițiat 16 propuneri legislative

 • Am inițiat modificarea art. 257, alin. (4) din Codul penal, în sensul creșterii cu jumătate a limitelor de pedeapsă dacă  infracțiunea de ultraj este săvârșită împotriva profesorilor și medicilor. În acest sens, îmi doresc ca cele două categorii profesionale să fie la fel de bine protejate de legea penală precum polițiștii.
 • Am inițiat completarea Legii nr. 270/2004 privind alegerea Președintelui României, în sensul în care candidatul ales pentru funcția de Președinte să depună jurământul de învestitură în fața celor două camere reunite ale Parlamentului la Alba Iulia. Această propunere își dorește să readucă Alba Iulia pe locul binemeritat în istoria națională, rămânând un simbol al trecutului, dar și al prezentului nostru politic.
 • Am inițiat o propunere legislativă de modificare și completare a Codului fiscal, în sensul scutirii jurnaliștilor și tehnicienilor de radiodifuziune și televiziune de la plata impozitului pe venit și cumularea veniturilor din contractul de muncă cu contractul de drepturi de autor. Prin această inițiativă se susține activitatea de jurnalism și se promovează libertatea de exprimare.
 • Am inițiat o propunere legislativă privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducţie, ce urmărește asigurarea și dezvoltarea continuității fermelor de suine din cele două rase și crearea unei scheme de sprijin din partea statului pentru crescători.
 • Am inițiat modificarea şi completarea Legii nr.407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, în sensul în care să fie permisă vânarea cormoranilor mari care afectează amenajările piscicole din România și producția națională de pește.
 • Am inițiat o propunere legislativă privind unele măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foştii proprietari, în sensul în care să se poată redobândi dreptul de proprietate al terenurilor forestiere pentru vechii proprietari și moștenitorii lor, fără a afecta dreptul de proprietate al statului român obținut în mod legitim înainte de anul 1948.
 • Am inițiat modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea şi serviciile de piaţă, în sensul standardizării lor cu normele de la nivelul Uniunii Europene și asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățeni.

 1. Am formulat 73 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului în probleme precum:

 • Am solicitat ministrului Justiției să vină cu soluții legislative privind reprimarea clauzelor abuzive din contractele comerciale;
 • Combaterea activităţilor de muncă nelegale efectuate de minori;
 • Calitatea serviciilor prestate de operatorul serviciului public de canalizare şi apă din Alba Iulia;
 • Stadiul aplicării majorărilor salariale pentru profesori;
 • Respectarea normelor privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap;
 • Punerea în funcţiune a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Galda de Jos;
 • Protejarea locuinţei familiale a debitorului;
 • Protecţia clienţilor serviciilor de taximetrie;
 • Funcţionarea Programului „Prima Casă”;
 • Scumpirea accizelor la carburanţi

Am formulat  12 întrebări în domeniul administrației publice, 16 în domeniul justiție și afaceri interne, 11 în domeniul muncii și protecției sociale, 6  în domeniul sănătății, 6  în domeniul agriculturii, 3 în domeniul mediului și 10 întrebări și interpelări în domeniul educației și culturii.

 1. Am susținut 6 declarații politice și 6 luări de cuvânt în plenul Parlamentului, pe teme precum:
 • „Guvernul PNL vrea să transforme România într-o colonie a importurilor de alimente”;
 • „Florin Cîţu este piatra de moară a economiei româneşti! Alături de Guvernul PNL-PDL, să plece în privat!”
 • „Marile aşteptări ale albaiulienilor de la viitorul Guvern PNL”;
 • „Îmi doresc ca în România să avem un învăţământ superior centrat pe student şi pe nevoile sale”;
 • „Educaţia este piatra de temelie a unei naţiuni puternice. Elevii sunt comoara cea mai de preţ pentru România de mâine”.

În total, din decembrie 2016 până în prezent, am avut  inițiat și formulat  506 materiale parlamentare, dintre care: 98  de luări de cuvânt în 64 de ședințe,   55 de declarații politice rostite în plenul Camerei Deputaților, 118 propuneri legislative dintre care 43  sunt promulgate ca legi, 303 întrebări adresate Guvernului și 1 moțiune de cenzură semnată. De asemenea, tot în această perioadă, am participat la 3757 voturi finale electronice.

 1. Sinteza activității parlamentare în sesiunea septembrie-decembrie 2019

 •  Am avut 26 de declarații politice și comunicate de presă apărute în presa locală și națională pe teme de interes public;
 • Am susținut dublarea alocațiilor copiilor începând cu 2020 de la 150 lei la 300 lei/lună;
 • Am formulat amendamente la proiectul de Lege pentru modificarea anexelor nr.1-5 la Legea nr.195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție și proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei;
 • Am formulat amendamente la Legea pentru modificarea și completarea art.15 din Ordonanța Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și pentru modificarea unor acte normative;

Am formulat amendamente la Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.59/2000 privind statutul

 • personalului silvic și la Proiectul de Lege pentru completarea art.8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și a faunei sălbatice;
 • Am participat la întâlniri și grupuri de lucru cu sute de fermieri și agenți economici din județul Alba, colectând problemele acestora și încercând să găsim soluțiile legislative corecte;
 • Dețin funcția de vicelider de grup parlamentar al Partidului Social Democrat în Camera Deputaților;
 • Exercit funcția de vicepreședinte al comisiei parlamentare permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților;
 • Sunt președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria;
 • Sunt membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Canada și în grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei.

În sesiunea parlamentară viitoare, voi milita în continuare pentru:

 1. Monitorizarea guvernului PNL astfel încât acesta să acorde majorările salariale și de pensii prevăzute de legislația în vigoare;
 2. Acordarea tichetelor de vacanță pentru bugetari și în 2020;
 3. Respectarea de către guvernul PNL a majorării alocațiilor pentru copii în 2020;
 4. Acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură;
 5. Măsuri legislative privind încurajarea activităților din zona montană (agro-turism);
 6. Simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul „o singură cerere la o singură instituție„;
 7. Îmbunătățirea legislației cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare;
 8. Crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate;
 9. Demararea procedurii de elaborare și adoptare a Codului de procedură  administrativă;
 10. Îmbunătățirea legislației privind prevenirea și combaterea discriminării;

Comunicat de presă PSD

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș, senator PSD de Alba: „Ministrul PNL al Energiei gestionează greșit problema facturilor emise fără compensare”

Publicat

în

Călin Matieș, senator PSD de Alba: „Ministrul PNL al Energiei gestionează greșit problema facturilor emise fără compensare”

Sunt extrem de dezamăgit de ultimele declarații ale ministrului PNL al Energiei, Virgil Popescu, care nu a reușit să găsească soluții la problemele consumatorilor ale căror facturi vin fără compensare, respectiv fără respectarea legii.

În mod inevitabil, când am auzit declarația ministrului privind sesizarea Comisariatelor pentru Protecția Consumatorului în cazul facturilor neplafonate, gândul mi-a zburat la situația județului Alba, unde există circa 150.000 de familii și doar 6 comisari OPC.

Este suficient ca pe parcursul unei săptămâni 1% dintre consumatorii din Alba Iulia să depună sesizare, astfel încât instituția să intre într-un blocaj și să nu își mai poată desfășura programul normal de lucru.

Electrica Furnizare Discount

Nu are sens să mai spunem că OPC Alba mai are și alte atribuții. Comisarii nu sunt specializați în domeniul energetic, iar activitatea predominantă a lor s-a desfășurat, de-a lungul timpului, în strânsă legătură cu alte industrii.

Rolul Ministerului Energiei este de a găsi soluții, de a interveni și de a apăra cetățenii, nu de a-i trimite să își caute singuri dreptatea la alte instituții ale statului. În loc să dea sfaturi aberante, domnul Virgil Popescu ar face mai bine să intervină în favoarea oamenilor, să uziteze de pârghiile pe care le are pentru a-i sili pe furnizori să își respecte contractul și să respecte legea.

Piața de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021. Aceasta a fost o greșeală a PNL, însă în zadar trâmbițează acum cei de la USR care vorbeau despre realizarea acestui proces anticipat. Cristina Prună, de la USR, afirma că piața energiei electrice trebuie liberalizată de la 1 ianuarie 2020, iar useristul Cristian Ghinea punea presiune ca europarlamentar pentru impunerea mai rapidă a liberalizării prețurilor.

Nu pot să nu reamintesc că partidele de dreapta au respins amendamentele PSD care prevedeau ca limita superioară a prețului energiei active să fie 250 lei/MWh, iar a prețului de furnizare a gazelor naturale – 135 lei/MWh (pentru clienții casnici, instituțiile publice din subordinea Consiliilor Locale și Consiliilor Județene).

PSD luptă, în continuare, pentru a îndrepta greșelile din guvernările anterioare. Nu se poate ca ”băieții deștepți” din energie să câștige, iar școlile, spitalele, centrele sociale, căminele, azilurile, bisericile și simplii consumatori să piardă, prin facturile aberante pe care sunt obligați să le plătească!

Senator PSD Alba,

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Politică Administrație

17 ianuarie 2022, 22 de ani de la moartea lui Ion Rațiu, politicianul al cărui papion a devenit simbolul democrației

Publicat

în

*”Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine“, spunea Ion Ratiu în 1990 când a candidat la funcția de președinte, la primele alegeri libere de după Revoluție

Astăzi, 17 ianuarie 2022, se împlinesc 22 de ani de la moartea lui Ion Raţiu, personalitate marcantă a vieţii politice româneşti de după 1989, „Domnul Papion” care a rămas în conştiinţa contemporanilor săi, prin stilul şi eleganţa de a face politică, drept „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut”.

Ion Rațiu a fost fiul avocatului Dr. Augustin Raţiu din Turda, care la rândul său a fost fiul protopopului greco-catolic al Turzii, Nicolae Raţiu iar mama sa, Eugenia Rațiu, a fost fiica lui Ion Codru-Drăguşanu. A urmat școala în Turda şi Cluj, iar în 1938 a obținut o diplomă în drept de la Universitatea Babes Bolyai. . În 1943, Ion Rațiu a obținut o diplomă de economie de la Univeritatea Cambridge. În 1940, Ion Rațiu a fost numit consilier la Delegația română din Londra. Între 1940 şi 1990 a locuit în Anglia, unde a înființat în 1979, împreună cu soția sa, Elisabeth Pilkington, Fundaţia Raţiu. În 1984 a fondat Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

Electrica Furnizare Discount

După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNŢ alături de Corneliu Coposu şi a devenit vicepreședinte al PNȚCD. A candidat la funcția de președinte al României în 1990. A fost ales deputat de Cluj în mai 1990 şi 1992 şi deputat de Arad în 1996.

Ion Rațiu a murit la Londra dar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, pentru a fi înmormântat în orașul natal.

Cele mai importante momente din viaţa lui Ion Raţiu

*Ion Raţiu s-a născut la Turda, la 6 iunie 1917, ca fiu al dr. avocat Augustin Raţiu şi al Eugeniei Raţiu (născută Turcu).

*A crescut în tradiţia naţională, străbunicul său, memorandistul Ioan Raţiu, fiind fruntaş al Partidului Naţional Român.

*Căsătorit din anul 1945 cu Elisabeth, fiica lui Guy Pilkington, colonel în armata britanică, familia Raţiu are doi copii: Indrei şi Nicolae.

*Ion Raţiu a urmat studiile liceale la Turda şi Cluj, iar dreptul la Universitatea din Cluj (licenţiat în anul 1938). A absolvit, ca şef de promoţie, Şcoala de ofiţeri de rezervă de la Craiova (1938-1940). În anul 1943, a devenit Master of Arts în Ştiinţe Economice la Colegiul St. John al Universităţii Cambridge (Marea Britanie). Ulterior, a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe Politice.

*În februarie 1940, se alătură Ministerului Român de Externe.

*Din septembrie 1940 se stabileşte în Marea Britanie, unde a cerut azil politic ca urmare a deciziei lui Ion Antonescu de a alinia România la puterile Axei.

*În exil, Ion Raţiu se aruncă în lupta împotriva comunismului, devenind un colaborator permanent al Serviciului în limba română al mai multor posturi de radio, printre care BBC, Radio Europa Liberă şi Vocea Americii. Din 1955 editează un buletin de ştiri săptămânal în limba engleză – „Free Romanian Press” (Presa Liberă Română).

*În anul 1957 şi-a înfiinţat propria companie maritimă, J.R. Shipping Co. Ltd., activitate de care s-a ocupat până în 1975, când s-a decis să se dedice în întregime problemei româneşti.

*În anul 1978, în timpul unei vizite a lui Ceauşescu în Marea Britanie, în semn de protest faţă de regimul din România, s-a legat cu lanţuri în faţa Hotelului Ritz.

*Înfiinţată în 1984, la Geneva, ca expresie a aspiraţiilor de libertate şi democraţie ale românilor din exil, Ion Raţiu a devenit preşedintele „Uniunii Mondiale a Românilor Liberi” (UMRL).

*Timp de 50 de ani, în exil, Ion Raţiu a fost „avocatul pe cont propriu al democraţiei în România”, desfăşurând o prodigioasă activitate de avocat, diplomat, ziarist, scriitor şi om de afaceri de succes.

*La 25 decembrie 1989, Ion Raţiu a iniţiat o amplă campanie de ajutorare a României, coordonată de „Relief Fund for Romania”, care a adus în ţară, numai în 1990, medicamente, alimente şi îmbrăcăminte estimate la peste zece milioane de lire sterline.

*Stabilit în ţară, a fost candidatul PNŢCD la Preşedinţia României pentru alegerile din 20 mai 1990. A pus bazele ziarului „Cotidianul”, implicându-se, totodată, în numeroase acţiuni caritabile, alături de soţia sa.

*Din 1990 şi până în 2000 a fost parlamentar, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi vicepreşedinte al PNŢCD

*După o scurtă perioadă în care a fost bolnav, Ion Raţiu a murit la Londra, la 17 ianuarie 2000, înconjurat de familie. La dorinţa sa, a fost înmormântat în oraşul său natal, Turda.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș: Întâlnire între mediul de afaceri din Aiud și reprezentanții Electrica pentru identificarea de soluții la problema facturilor mari

Publicat

în

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș: Întâlnire între mediul de afaceri din Aiud și reprezentanții Electrica pentru identificarea de soluții la problema facturilor mari

Am organizat o întâlnire între reprezentanți ai unor societăți comerciale din Aiud cu reprezentanții Electrica, în contextul în care operatorii economici sunt împovărați de facturile mari la energie, iar orice disponibilizări, în această perioadă, pot fi adevărate tragedii familiale.

Așa cum mă știți, nu fug de responsabilitate, de subiectele considerate sensibile și caut soluții la problemele stringente ale comunităților din județ.

Firmele din Aiud au apelat la generatoare electrice pentru a evita facturile mari la energie. Costurile energiei se regăsesc în prețul final al fiecărui produs, ceea ce poate afecta grav societatea sau clienții ei, în funcție de caz. Afectată de facturile la electricitate este și Uzina de Vagoane Aiud, care are facturi de aproape 6 ori mai mari față de perioada anterioară scumpirilor.

Electrica Furnizare Discount

Aceste majorări vor face ca foarte multe business-uri să fie neproductive. Mă bucur că am reușit să aduc la aceeași ”masă” reprezentanții firmelor și pe ai furnizorului energie, care a promis că vor căuta soluții. Voi transmite problemele semnalate și reprezentanților PNL ai Ministerului Energiei, responsabili de situația creată și obligați să caute soluții.

Este de neînchipuit ca factura la curent sau gaz să lase oamenii fără resursele necesare vieții de zi cu zi. Și cu atât mai puțin să-i lase în întuneric sau în frig. Este inadmisibil ca zeci de mii de IMM dar și companii cu mii de angajați să fie aruncate-n faliment de prețurile uriașe ale electricității sau gazelor. Este de neacceptat ca școli, spitale, instituții de stat să fie incapabile să-și achite facturile și să tragă obloanele.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că la nivelul Guvernului se analizează introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie. Tot de la 1  aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA redus la 5% precum si compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. PSD pledează pentru aplicarea și completarea urgentă a măsurilor anunțate de guvern, începând cu 1 februarie, nu din aprilie!

Populația și economia au nevoie ACUM de soluții și de sprijin real, fără birocrație, pentru achitarea facturilor ACTUALE și a celor care vor urma. Iar acestor soluții urgente, pe termen scurt, trebuie să li se adauge cele structurale, care să rezolve cauzele acestei uriașe crize, care afectează chiar siguranța națională. De aceea e nevoie de convocarea CSAT, așa cum a cerut deja președintele PSD,  Marcel Ciolacu.

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare