Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

(P) Mugurel Sârbu, primarul Sebeşului acţionat în instanţă de radiourile locale!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    De curând, într-o conferinţă de presă, însuşi noul decan al Baroului Alba, prestigiosul avocat Ioan Rus, a declarat că jurnalistul albaiulian Florin Soare a câştigat procesul ce-i fusese intentat de către primarul Sebeşului, Mugurel Sârbu. De fapt, de-a lungul timpului, toate demersurile pe care Mugurel Sâbu le-a întreprins împotriva presei (pe căi mai mult sau mai puţin legale), au fost sortite eşecului. În acest context, devine cât se poate de clar că instanţele cărora li s-a adresat, imparţiale şi în respect faţă de lege, au avut argumente întemeiate pentru a nu-i da câştig de cauză. Lucru demn de apreciat, pentru care Justiţia merită respectul nostru şi o evaluare pozitivă din partea forurilor internaţionale juridice, precum şi a celor de apărare a libertăţilor cetăţeneşti, printre care libertatea de exprimare şi libertatea cuvântului. Pentru democraţia românească acestea sunt mari câştiguri!
Dar, în pofida eşecurilor sale repetate înregistrate până acum, Mugurel Sârbu continuă presiunile. Cea mai recentă „iniţiativă” în acest sens din partea primarului Sebeşului este, după cum ni s-a confirmat din surse oficiale, o acţiune civilă îndreptată împotriva cotidianului „Unirea” şi a ziaristului Ioan Hănţulescu, pentru nişte presupuse „articole cu caracter calomnios şi insultător”. Fireşte că şi în acest caz, ca şi în altele similare, instanţa de judecată e suverană, ea fiind aceea care va decide de care parte este dreptatea. Aşadar, nu dorim să anticipăm nicicum rezultatul final, chiar dacă ştim că argumentele profesioniştilor de la „Unirea” se înscriu printre cele permise legal, moral şi deontologic. De asemenea, nu dorim să anticipăm nici rezultatul unui alte demers în instanţă, chiar dacă, de asemenea, este foarte bine justificat şi argumentat. Este vorba despre plângerea penală pe care noi (Radio Star şi Radio Orion, din Sebeş- n.red.) am înaintat-o Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş în data de 16 februaie 2012 (vezi facsimilul). O plângere penală îndreptată împotriva primarului Mugurel Sârbu care, după părerea noastră, a săvârşit mai multe infracţiuni ce intră sub incidenţa Codului Penal. Nu intrăm, deocamdată, în detalii cu privire la motivele ce stau la baza acestei acţiuni, dar printre ele se află atitudinea discriminatorie şi abuzivă de îngrădire a libertăţii presei, faţă de jurnaliştii noştri, încercarea de condiţionare (şantajare?) a posturilor noastre radio prin contracte de publicitate restrictive etic şi profesional, respectiv încercarea de a ne impune o atitudine favorabilă faţă de dânsul sau cel puţin de a ne cenzura materialele de factură critică. Posturilor noastre radio li s-a îngrădit în mod sistematic accesul la informaţiile de interes public, deşi acesta este garantat de Legea nr.544/2001 pentru orice cetăţean, deci cu atât mai mult pentru reprezentanţii presei!  Toate acestea în timp ce noi, în nenumărate rânduri, l-am invitat pe domnul primar să ne onoreze cu prezenţa în studio. Am reînnoit această invitaţie aproape zilnic, pentru a-i da posibilitatea de a răspunde la întrebările pe care cetăţenii doreau să le transmită administraţiei locale prin intermediul nostru, dar am fost categoric refuzaţi, ceea ce ne-a determinat să le facem publice, prin intermediul presei scrise.
În aceste condiţii, activitatea editorială şi economică a posturilor noastre radio a fost grav prejudiciată, s-a alimentat un climat de concurenţă neloială între mediile de informare în masă, libertăţile cetăţeneşti şi profesionale ale redactorilor şi reporterilor noştri au fost încălcate, şi chiar au fost cauzate prejudicii de imagine acestora, atât personale cât şi profesionale, ţintind intimidarea şi decredibilizarea noastră în faţa publicului.

Biroul de Investigaţii Radio Orion


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea