Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Mircea Trifu: Tovarășe “liberal”, Mircea Hava”, bunica mea e o Sfântă!

Publicat

în

În ultima săptămână, am urmărit, cu stupefacție cum, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a răbufnit, cu o ură fără precedent, asupra mai multor contracandidați, numindu-i, citez doar câteva exemple, „loaze” ,”trădători”, „licurci” sau persoane care „miros a gunoaie”…

trifuEra, probabil, de așteptat ca domnia sa să se încadreze în același “registru” al campaniilor electorale trecute dar, de această dată, intensitatea jignirilor a crescut nepermis de mult, uneori până la paroxism.

Îmi amintesc și îi reamintesc domnului Mircea Hava de un episod petrecut acum  circa 8 ani, atunci când m-a chemat la o întâlnire pe strada Toporașilor din Alba Iulia și m-a luat la “rost” pentru că am cumpărat un teren care  îi era “destinat”, se pare,… altcuiva. În prima fază, limbajul primitiv și vocabularul grobian m-au amuzat dar nu pot uita cum, printre niște interjecții, domnul primar  îmi explica faptul că, în Alba Iulia, dânsul e “lupul” iar noi, restul, “oile”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acum câteva zile, în cadrul unei emisiuni televizate, Mircea Hava, primarul tuturor albaiulienilor, a scornit o minciună mai mult decât gogonată, acuzându-mă că am transferat o firmă pe….bunica mea. Și, chiar m-a invitat, dacă doresc, să-l dau în judecată pentru această afirmație. Domnule Hava, nu știu dacă o să vă deschid un proces dar vreau să vă intre bine în cap. Dar bine de tot: “Bunica mea e o sfantă!”. Și aveți, dumneavoastră și restul albaiulienilor, cuvântul meu de onoare că nu a avut și nici nu deține vreo firmă sau, măcar, vreun PFA.

Dar, dacă tot ați pomenit-o, haideți să vă spun câteva lucruri despre bunica mea, mama mamei mele. Este o femeie în vârstă de 90 de ani, soție de veteran de razboi.  E simbolul satului ei natal, Bucerdea Vinoasă, și a moralei creștine. Singurele ei lucruri de preț, nu sunt firmele sau vreun PFA, așa cum, cu răutate ați spus-o. Bucuria ei, acum către finalul vieții, suntem noi, familia, începând de la copii și până la o strănepoată, și trei cărți de rugăciuni cu care-și zidește, de zeci de ani, credința în bunul Dumnezeu. Bunica mea a primit cea mai aleasă educație în familia avocatului Ioan C. Pop care, alături de Iuliu Maniu și alte personalități ale vremii, au înfăptuit Marea Unire de la 1918 și multe alte acte istorice pentru patrie. Nu pot omite faptul că, prin „grija administratiei actuale”, Ioan C Pop, nu are nici măcar un bust în orașul nostru.

Domnule primar, pot înțelege faptul că omiteți adevărul cu ușurința cu care rostiți o mincună, dar există un lucru pe care nu îl pot accepta și față de care am toleranță zero: nu îmi jigniți familia! Înainte de toate jigniți, în calitate de primar, familia unui albaiulian, jigniți, în necunoștință de cauză, o femeie de 90 de ani. Ar trebui să vă gândiți că sunteți un om cu părul alb, cu copii, cu nepoți și că poate îl supărați pe Dumnezeu când îi aruncați vorbe de ocară unei femei cu părul și mai alb decât al dumneavoastră. Am tot respectul pentru membrii familiei Hava deși, acum, vă văd la brațul politic alături de oameni care v-au atacat, ani la rând, viața privată sau publică. Eu nu am făcut-o și nu o să o fac niciodată. Dar, constat cu tristețe, ca om, că ați decis să puneți mai presus interesele politice decât să întoarceți, definitiv, spatele unora care v-au acuzat de furt sau chiar de infidelitate.

Domnule Hava, eu nu mi-am făcut un scop din a vă ataca familia. Și vreau să înțelegeți că, în 5 iunie, e vorba de alegeri democratice. E vorba de o confruntare de idei, de a e arăta, fiecare dintre noi, albaiulenilor, ce e bine și ce nu e bine în orașul nostru.  În loc sa fiți preocupat de bunica mea mai bine ați lămuri albaiulienii cum ați semnat actul prin care ați adus în parteneriat terenul de fotbal Mecanica, teren care, ulterior, a fost gajat la BCR pentru multe milioane. Mai multe decât l-ați evaluat dumneavoastră, în numele nostru, al albaiulienilor. Ați fost naiv ? V-au păcălit partenerii? Vă rog, ca cetățean, să ne explicați. Sau, să vă asumați, dincolo de procesul cu DNA –ul, că milioanele de euro din bugetul local, date pentru fotbal, s-au facut praf, în timp ce stadionul Unirea a rămas mereu în paragină. Să vă asumați că, deși ați fost șeful comisiei de fond funciar atâția ani, nu ați avut capacitatea să păstrați câteva hectare în vecinătatea centurii orașului. Pentru că acum, în 2016, ne uităm, cu buzele umflate, cum prosperă economic Ciugudul, în timp ce dumneavoastră ne povestiți de axe de dezvoltare pe la Sebeș sau Teiuș.  Să vă asumați faptul că, după atâtea mandate, nu avem un ștrand în oraș și că mulți dintre ai nostri merg la Debrecen sau la Felix. Să vă amintiți faptul că foștii dumneavoastră detractori, actuali colegi de partid, “făceau” din Alba Iulia Capitală Culturală Europeană, în timp ce administrația Hava nu a avut suficiente resurse manageriale pentru a face un teatru în peste 20 de ani. Să recunoașteți, în final, incompetența de a găsi soluții în ceea ce priveste trei  simboluri albaiuliene: Casa de Cultura a Sindicatelor, Cinema Dacia și Cinema Columna. Să vă cereți scuze albaiulienilor pentru ca nu ați făcut prea multe ca să îmbunătățiți nivelul de trai al oamenilor.

Îmi permit o recomandare: pregătiți-vă să vă adunați piramidele și alte năzdrăvănii de prin oraș. Nu de alta, dar după 5 iunie credem că a venit timpul să vrem să punem în locul lor câteva statui ale lui Horea, Cloșca și Crișan.

Domnule Mircea Hava, vă mai spun ceva: eu candidez în spiritul unor principii solide. La fel cum cred că orașul are nevoie urgentă de o relansare economică, am convingerea că nu ne putem lăsa simbolurile în paragină. Fie că vorbim de oameni ai căror memorie trebuie să o păstrăm vie, fie că vorbim de clădiri sau alte spații. Îmi spuneți că nu văd în Alba Iulia decât lucrurile rele dar vă asigur că sunt și aspecte pozitive, pentru care vă felicit. Dar, e prea puțin în comparație cu ceea ce se putea face. M-ați acuzat că stau, mereu, printre gunoaie. Nu, domnule primar. Imaginile pe care le-ați văzut și la care ați făcut referire, erau filmate printre albaiulieni, în zone din orașul pe care îl conduceți, în opinia mea, de mult prea mult timp. Așa cum ați spus, poate că miros a gunoi dar nu consider că e mai umilitor decât mirosul dosarelor de corupție în care ați fost implicat.

Domnule primar, în încheiere, eu, Mircea Trifu (pentru că am observat că evitați să îmi pronunțați numele), vă doresc sănătate alături de familia dumneavoastră, în cel mai sincer mod cu putință. Iar dacă nu o să pot să vă iert, vreodată, în adâncul sufletului, pentru ceva, acel lucru este că mi-ați atacat familia. Nu știu cum veți rămâne, nu acum, ci peste 10-20 de ani, în memoria albaiulienilor. Dar știu cum veți rămâne în familia noastră. Pentru că atunci când Dumnezeu va îngădui să o ia pe bunica la El, se va găsi cineva care să-și amintească: “De mama Fimia  o zâs Mircea Hava că o avut S.R.L sau P.F.A de la nepotu-so Mircea Trifu”

Mircea Marian Trifu-Publicitate electorală

La comanda Trifu Marian Mircea
Operator economic: SC Unirea Pres SRL
Codul unic de identificare 24160366


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare