Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ovidiu Jidveian: Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este o decizie la marginea democraţiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Subiectul comasării alegerilor este tratat în aceste zile într-un mod atât de politicianist, atât de lipsit de consistenţă, încât mă întreb câţi dintre cetăţenii ţării mai sunt interesaţi de aspectele de principiu legate de desfăşurarea în aceeaşi zi atât a alegerilor locale, cât şi a celor parlamentare. Motivul invocat în luarea acestei decizii este cel legat de posibilul impact negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale. Se uită însă un principiu simplu, democraţia costă, însă asigură societăţii echilibrul de care cetăţeanul român are nevoie, dictatura nu costă, cea care contează e doar voinţa politică, nu impactul asupra unei societăţi care preferă, inexplicabil, viziunea unui singur om. Economia despre care se vorbeşte este de 20 de milioane de euro, o sumă care nu schimbă fundamental situaţia bugetelor locale. Administraţia publică locală nu va avea mai puţine probleme financiare dacă vom avea alegeri în luna noiembrie a anului viitor, situaţia nu se va schimba sub nici o formă, aşa că acest motiv al impactului financiar negativ nu stă în picioare.
În al doilea rând, discutând despre nevoia de principii a acestei ţări, legea prevede clar că mandatul aleşilor nu poate fi prelungit decât în caz de război, calamitate naturală sau dezastru. Neaflându-ne într-o astfel de situaţie e evident că discuţia legată de comasarea alegerilor este imaginea în oglindă a unui adevăr simplu, reprezentanţii puterii politice vor supune voinţei lor orice alt principiu şi acest lucru nu face altceva decât să deschidă o cutie a Pandorei. Această decizie este una care plasează România la marginea democraţiei, creându-se astfel un precedent periculos pentru mediul politic românesc.
Apoi, pentru cei care înţeleg democraţia, trebuie să amintim că alegerea reprezentanţilor unei comunităţi în structurile administraţiei publice locale sau în Parlamentul României nu este doar un proces prin care aducem în faţa electoratului o listă de nume şi promisiuni. Oamenii au un drept şi trebuie să şi-l exercite, acela de a avea o viziune de ansamblu asupra candidaţilor, de a se informa corect cu privire la oamenii care le cer votul. Comasarea alegerilor nu face decât să creeze o confuzie generală care nu poate funcţiona în sensul desfăşurării unui proces electoral bazat pe conştiinţa votului pe care-l dai unui politician. Aici nu e vorba despre cinci sau şapte buletine de vot, e vorba despre dreptul de a avea o imagine clară asupra celor pe care îi trimiţi să te reprezinte, e vorba despre tratarea cu seriozitate a procesului electoral. Nicăieri în Uniunea Europeană nu există un astfel de caz, România aflându-se în postura de a transmite un mesaj politic menit să îngrijoreze partenerii din UE. Este momentul să vorbim despre necesitatea respectării unor principii legale clare, lăsând declaraţiile politice la o parte. Chiar dacă USL câştigă, indiferent de luna de desfăşurare a alegerilor, e vorba despre respectarea democraţiei în această ţară, despre respectarea cetăţenilor acestei ţări şi despre nimic altceva. Cred că e momentul să renunţăm la politicianism şi să înţelegem că nimic nu e mai important decât apărarea principiilor democraţiei în această ţară. Opoziţia are datoria de a apăra aceste principii, are datoria de a spune oamenilor că alegerile nu reprezintă un moft al societăţii moderne şi că mandatul aleşilor locali se încheie în luna mai a anului 2012, nu în noiembrie. Pentru mine, ca tânăr politician, principiile legale sunt baza unei societăţi sănătoase şi de perspectivă, nu voinţa politică a unora sau a altora. Politica nu înseamnă doar transferul de putere de la ei la noi, ci apărarea unui set de valori care să ne definească identitatea. Politica înseamnă, pentru cei care o înţelegem altfel, un exerciţiu în interesul public, iar aceasta presupune ca alegerile să nu fie comasate.

av. Ovidiu JIDVEIAN, preşedintele PSD Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea