Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Orzul verde menţine tinereţea organismului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Există plante despre care poţi crede că Dumnezeu le-a creat în mod special, ca să ne întoarcă înapoi de pe drumul morţii. Printre ele se află şi orzul verde. Deşi mulţi îl consideră o cereală autohtonă, cultivată de mii de ani în Carpaţi, orzul are o descendentă neaşteptată, avându-şi originea în Tibet, la poalele Munţilor Himalaya. Crescut în semi-sălbăticie, era un soi de iarbă înaltă, cu boabe gustoase şi foarte energizante, aliment ideal pentru iernile friguroase şi aspre. Devenit foarte repede „pâinea celor săraci”, el a trecut din Tibet în China şi în Egipt, unde a fost cultivat pe suprafeţe întinse. Dar în vreme ce egiptenii preparau din el o băutură alcoolică asemănătoare cu berea, dându-l, adesea, şi animalelor, ca furaj, chinezii îl considerau plantă sfântă, apreciată nu doar ca hrană, ci şi ca medicament. Virtuţile terapeutice ale orzului au fost egal preţuite de greci şi de daci, care îl cultivau nu doar ca materie primă pentru pâine (în combinaţie cu făina de grâu), ci şi ca leac pentru o mulţime de boli. Cu o biografie aşa de spectaculoasă, nu e nici o mirare că astăzi, orzul este o plantă îndelung studiată, pentru virtuţile sale terapeutice. Iar surprizele nu au întârziat să apară. Cercetări de ultimă oră confirmă faptul că mai ales primăvara, când planta este în faza de după răsărire, în tulpinile ei sunt secretate substanţe cu efecte vindecătoare uimitoare, chiar şi în boli aparent fără leac: cancer, hepatite, pancreatite, anorexie, anemie, diabet, tuberculoza etc. În cele ce urmează vom căuta să desluşim câte ceva din misterele acestui elixir de primăvară.

 

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Preparate din orz
lOrzul germinat – Când boabele de orz încolţesc, compoziţia lor chimică se schimbă şi devin foarte bogate în vitamine (A, Pp, întreg complexul B), în săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi în hormoni (în special de creştere). Aceasta explică de ce germenii de orz au un potenţial revigorant şi stimulent al proceselor de construcţie şi refacere, foarte mare. Iată metoda de obţinere a lor:
– se ia un borcan de 800 ml şi se umple pe un sfert cu boabe de orz bine spălate şi se mai adăugă până la trei sferturi apă călduţă.
– se leagă apoi borcanul foarte bine la gură cu un tifon, astfel încât să putem să îl umplem şi respectiv să scurgem apa din el, fără să atingem germenii cu mâna.
– se lasă timp de 12 ore boabele de orz la macerat, după care se scurge apa, lăsând borcanul pe un suport lângă chiuvetă, înclinat la 45 de grade, pentru mai multe ore.
– vreme de 2-5 zile, până când seminţele germinează, boabele de orz se vor spăla de 2-4 ori pe zi, după care se vor pune la scurs (aşezând borcanul cu gura în jos), aşa încât boabele să fie mereu umede, dar să nu stea înmuiate în apă.
– atunci când au făcut colţişori de 1-2 centimetri, scoatem germenii din borcan, îndepărtăm cojile rămase, precum şi boabele care nu au germinat sau alte resturi, şi îi depozităm la frigider.
Germenii astfel obţinuţi nu trebuie să aibă gust amar (aceasta indică faptul că au fost lăsaţi prea mult în apă şi s-au stricat), nu trebuie ţinuţi în lumina directă şi la temperaturi mai mari de 4 grade. De regulă, depozitarea germenilor la frigider se face vreme de cel mult 7 zile. Se administrează ca atare sau daţi prin maşină. Se pot pune în salate, se amestecă cu miere de albine sau cu sucuri de fructe. Doza zilnică de germeni de orz este de maximum 3 linguri rase pe zi.
l Sucul de orz verde – Într-o tăviţă de plastic se pune un strat de pământ fertil de flori, netratat chimic, cu o grosime de doi-trei centimetri, şi se însămânţează cu boabe de orz, aşezate des (la 1-2 cm unul de celălalt). Tăviţa se aşază pe pervazul ferestrei şi se udă la un interval de timp de 2-4 zile. În câteva săptămâni, orzul verde va răsări şi va creşte la o înălţime de 15-20 cm. Atunci este momentul potrivit pentru recoltare. Se taie tulpinile (rădăcinile care rămân, dacă sunt udate, vor mai răsări de 1-2 ori), se spală bine, după care se dau prin maşina de tocat. Tocătura se pune apoi în storcătorul electric centrifugal şi se obţine sucul de orz verde – un adevărat elixir de sănătate. Administrarea acestui suc se face în cure de 10-21 de zile, timp în care se ia câte un sfert de pahar (50 ml) de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. În bolile grave, ajunse în faza avansată, doza se poate mări, pentru a favoriza obţinerea unor efecte foarte rapide.
l Pudra şi maceratul de orz verde – Se obţine, de obicei, pe cale industrială, prin evaporarea sucului proaspăt de orz verde până când rămâne un praf fin, verde la culoare, foarte bogat în clorofilă şi săruri minerale, dar mai sărac în enzime decât sucul. Pudra de orz verde se găseşte în magazinele naturiste şi în Plafaruri sub formă de capsule, drajeuri ori ambalată ca atare în cutii închise ermetic. Din acest produs se administrează de regulă câte o linguriţă dizolvată în 100 ml de apă rece, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Praful se lăsă la macerat în apă 2-3 ore. Se poate bea ca atare sau strecurat.
Un medicament fabulos
Extractele de orz verde (în special sucul) au o acţiune puternic detoxifiantă şi echilibrantă asupra tuturor sistemelor şi organelor importante din corp. O cură de 2-3 săptămâni, în care se bea câte un sfert de pahar de suc cu 30 de minute înainte de fiecare masă, drenează ficatul şi bila, curăţă tubul digestiv şi reface flora normală a acestuia, favorizează eliminarea infecţiilor respiratorii, echilibrează activitatea endocrină şi nervoasă, îmbunătăţeşte chiar starea psihică. Cum este posibilă o acţiune atât de puternică şi complexă la o singură plantă? Ei bine, în ciuda descoperirilor biochimice importante făcute cu privire la componenţii orzului, răspunsul la această întrebare rămâne învăluit în mister. Cert este însă că o cură de primăvară cu acest medicament verde previne o mulţime de neplăceri ale anotimpului cald, cum ar fi alergiile, bolile cardiovasculare, dezordinile digestive, anumite boli de piele. Mai mult, cura cu orz verde redă tonusul psihic şi optimismul, având un efect pozitiv asupra emoţiilor, pe cât de greu explicabil, pe atât de real şi benefic. Să vedem, însă, în continuare şi câteva din utilizările medicale ale acestui elixir în tratarea bolilor deja instalate.
Germenii de orz, sucul şi pudra de orz în tratarea unor boli
lCancer – consumarea zilnică, vreme de o lună, a sucului de orz (100 ml pe zi, 50 ml dimineaţa şi 50 ml seara, diluat cu apă plată) încetineşte procesul de dezvoltare a tumorilor şi previne formarea lor. (Se administrează cu 30 de minute înainte de mesele principale.) Efecte de remisie s-au constatat în cazul tratamentului cu suc de orz verde al cancerului de piele, al cancerului pancreatic, al diverselor forme de leucemie. Medicul american Ann Wigmore a obţinut rezultate excepţionale în tratarea cancerului la sân şi ovarian, cu clisme cu suc de orz verde, făcute o dată la 3 zile. La fel de eficientă este şi administrarea a 2 linguri de germeni de orz pe zi sau a unui macerat obţinut din 1 linguriţă pudră de orz verde la 100 ml apă rece. Se lăsă la macerat 2 ore. Se strecoară, se bea cu 30 minute înainte de masă.
lGastrita, ulcer, pancreatită, colită – se face un tratament de primăvară în care se consumă un sfert de pahar de suc de orz diluat cu apă, de 3-4 ori pe zi. Clorofila din compoziţia acestui suc ajută la refacerea mucoasei şi a pereţilor gastrici, în timp ce substanţele sale alcaline reduc aciditatea. Alt remediu: se mănâncă 2 linguri de orz încolţit pe zi sau se administrează macerat din pudră de orz (1 linguriţă pudră la 100 ml apă rece). Se ia de trei ori pe zi.
lAnemie, demineralizare, avitaminoză – se consumă germeni de orz, câte 2-3 linguri pe zi adulţii şi 1-3 linguriţe copiii. Din germenii de orz tocaţi amestecaţi cu fructe şi miere se face un delicios deşert, care are proprietăţi revigorante excepţionale.
lBoli de ficat – se bea suc de orz verde în cure îndelungate. De regulă, se bea un pahar pe zi, dar în fazele acute ale hepatitelor virale, precum şi în hepatită cronică evolutivă, se pot bea până la două pahare pe zi, vreme de o săptămână. Orzul verde favorizează drenarea şi regenerarea ficatului, activează sistemul imunitar, ajutând la combaterea virusului hepatic.
lVarice, hemoroizi – la venirea căldurii, când circulaţia venoasă are foarte mult de suferit, se fac cure de câte o săptămână, timp în care se consumă câte un pahar de suc de orz pe zi. Substanţele sale active favorizează circulaţia sanguină, ajută la redobândirea elasticităţii şi tonusului vaselor de sânge. Efect bun au şi cataplasmele cu faină de orz umectată cu apă caldă. Se aplică local, 1-3 ore.
lSterilitate, impotenţă – o cură de o lună, în care se consumă suc de orz cu miere, câte un pahar pe zi, relansează activitatea hormonală atât la bărbaţi, cât şi la femei. Mai mult, orzul verde îmbunătăţeşte considerabil circulaţia sanguină din zona genitală, chiar şi la persoanele în etate sau care au fumat. Contra sterilităţii feminine, efecte foarte bune are cura cu orz germinat: 1-3 linguri de germeni pe zi, în cure de 3 luni.
lTuberculoză, bronşită cronică, diabet, cardiopatie ischemică, post infarct, artrită, flebita, insomnii, nevralgii – se mănâncă, în cure de o lună, câte 2 linguri de orz încolţit pe zi.
lSchizofrenie – studii făcute în Japonia şi Statele Unite au pus în evidenţă o ameliorare la unii dintre bolnavii de schizofrenie trataţi cu suc de orz verde (1-2 pahare consumate zilnic, în cure de 2-4 săptămâni, reluate la intervale de 10 zile). De asemenea, efectele adverse ale medicamentelor psihotrope au fost mult mai puţine şi mai slabe ca intensitate la pacienţii care au consumat un pahar de suc de orz pe zi, faţă de cei din grupul martor. Fără a fi aşadar un remediu exclusiv şi infailibil, sucul de orz poate fi de un mare ajutor în această boală, încă foarte dificil de tratat prin mijloacele actuale.
Orzul verde şi frumuseţea
lAcnee, eczeme – tenul se curăţă şi devine luminos după o cură de câteva săptămâni în care se administrează intern suc de orz verde, câte un pahar pe zi. Secretul acestui tratament constă în efectul detoxifiant al acestui remediu, precum şi în capacitatea sa de reglare a activităţii hormonale.
lPistruii se estompează dacă se pun în fiecare seară comprese cu suc de orz verde sau chiar cu tulpini proaspete de orz, zdrobite, aşa încât să-şi lase sucul.
lPărul şi unghiile sunt consolidate şi capătă un aspect sănătos după un tratament intern cu germeni de orz (1-2 linguri pe zi). Bogaţi în minerale şi conţinând hormoni care stimulează procesele de creştere şi regenerare, aceşti germeni sunt deosebit de eficienţi în tratamentul acestui tip de probleme.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea