Rămâi conectat

Ştirea zilei

Orășelul din Alba unde nemții au angajat 3.000 de oameni și plătesc o sumă uriașă la bugetul local. Unul dintre cele mai înalte standarde de viață din țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Orășelul din Alba unde nemții au angajat 3.000 de oameni și plătesc o sumă uriașă la bugetul local. Unul dintre cele mai înalte standarde de viață din țară

Blajul, un orășel cu aproximativ 21.000 de locuitori din Alba, este într-o situație în care puține localități urbane din România se află. După un efort de aproximativ 15 ani, a ajuns la unul dintre cele mai înalte standarde de viață din țară.

Motivul principal este prezența nemților de la compania Bosch, care au dezvoltat aici una dintre cele mai mari investiții din România. Au cheltuit 200 de milioane de euro şi au creat circa 3.000 de locuri de muncă în unităţile de producţie deschise începând cu anul 2007.

Teoretic, un procent de 15 la sută din populaţia oraşului ar lucra la Bosch. În realitate, mulți dintre angajați provin din alte localități din Alba, precum și din județele Sibiu și Mureș. La Blaj șomajul este aproape de zero, existând permanent locuri de muncă disponibile. În urmă cu 15 ani, Blajul avea un șomaj de peste 25%. Pe lângă investiții, la Blaj a fost adusă și civilizația nemțească. Comportamentul oamenilor s-a schimbat semnificativ în ultimii 10 ani datorită modului de lucru al nemților de la Bosch.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nemții produc la Blaj echipamente tehnice de ghidare liniară pentru maşini unelte, imprimante, echipamente de măsură şi elemente pentru industria auto, respectiv senzori de viteză, aplicaţii de ABS şi SEP (sistemul de stabilizare electronică), dar şi senzori care sunt folosiţi pentru managementul motoarelor.

De ce au ales germanii un orăşel mic din Transilvania, care nu se află lângă autostradă, pentru a realiza o investiţie atât de mare? Răspunsul este oferit, în primul rând, de disponibilitatea manifestată de administraţia locală şi cea judeţeană de a sprijni investiţiile. Pentru reprezentanţii Bosch a contat foarte mult faptul că Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean au finanţat modernizarea drumului de acces la platforma industrială şi le-au asigurat toate utilităţile.

Un alt motiv la fel de important pentru prezenţa Bosch în oraş este colaborarea veche cu societatea IAMU SA Blaj. Aceasta este printre puţinele foste mari societăţi de stat din Alba care a reuşit să supravieţuiască şi chiar să se dezvolte după revoluţie. IAMU a fost înfiinţată în 1972, produce obiecte de mecanică fină, componente de tehnică liniară şi este furnizor preferenţial pentru Bosch.

Bosch a avut în 2020, la Blaj, o cifră de afaceri de aproximativ 2,4 miliarde de lei (aproape 500 de milioane de euro) și un profit de 5,5 milioane de lei. Compania este principalul contributor la bugetul municipiului Blaj cu un procent de peste 40%. Bugetul de venituri proprii pentru anul 2022 este de 23 milioane de lei, din care mai mult de 9 milioane de lei ar urma să provină din impozitele şi taxele plătite de către fabricile Bosch. 2021 a fost anul cu cele mai mari investiții din istoria Blajului, valoarea totală a proiectelor aflate în derulare fiind de peste 15 milioane de euro.

Ca urmare a beneficiilor financiare de pe urma investiţiilor Bosch, Blajul are aproape toate străzile asfaltate, cu reţele de utilităţi, unul dintre cele mai moderne spitale din Transilvania şi un centru istoric pus la punct. Au fost finalizate investiţiile la Palatul Cultural şi la baza de agrement, s-a reabilitat Câmpia Libertăţii şi a demarat construcția unei Săli Polivalente de nivel european aflată la un stadiu de execuție de 40%. Oraşul are nevoie de o asemenea sală pentru că echipa de volei Alba Blaj, susţinută financiar de Primărie şi Consiliul Judeţean, este campioană naţională şi joacă şi în cupele europene.

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un administrator de firmă din Sibiu a fost nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin unui hacker care i-a furat toate datele din contabilitatea firmei. Anchetatorii români nu l-au putut identifica pe infractor.

Incidentul a avut loc în 2 februarie 2022, iar peste un an, în 1 martie 2023, justiția a închis dosarul pentru că anchetatorii nu au reușit să îl identifice pe infractorul cibernetic.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plângerea depusă la DIICOT, reprezentantul societății din Sibiu a precizat că persoane necunoscute au criptat toate datele aflate pe serverul societății, care nu au mai putut fi accesate. Polițiștii de la „Crimă Organizată” au efectuat verificări și investigații și au analizat fișierele criptate și mesajul de răscumpărare. S-a constatat că fișierele au fost infectate cu virusul ce poartă denumirea de „Phobos”.

„La fel ca majoritatea programelor de acest tip, virusul blochează accesul la fișiere prin criptare, schimbă numele fișierelor și oferă victimelor instrucțiuni despre cum să-și recupereze fișierele. Acest ransomware redenumește toate fișierele criptate adăugând ID-ul victimei, adresa de e-mail a dezvoltatorului și adăugând extensia.hta la numele fișierelor. Victimele primesc două mesaje de răscumpărare: unul într-o fereastră pop-up (fișier info.hta) și altul într-un fișier text numit info.txt.

Fișierul info.txt conține o adresă de e-mail care ar trebui folosită pentru a contacta criminalii cibernetici iar fereastra info.hta conține un mesaj de răscumpărare mai detaliat, care afirmă că e-mailul trebuie să includă ID-ul desemnat și poate conține până la cinci atașamente (fișiere criptate) pe care criminalii cibernetici le vor decripta gratuit”, astfel este descries modul în care acționează acest virus.

Pentru a restaura fișierele rămase, victimele trebuie să folosească un instrument de decriptare, care trebuie achiziționat în schimbul unei sume de bani. Răscumpărarea trebuie plătită în Bitcoin iar încercarea de a redenumi fișierele criptate sau încercarea de a le decripta cu alt software poate cauza pierderea permanentă a datelor.

În final, reprezentanții firmei au fost de acord să discute cu hackerul. Astfel, în perioada 4 februarie – 6 februarie 2022, reprezentanții companiei au negociat cu atacatorii prin intermediul unei adrese de mail și au convenit că pentru obținerea cheii de decriptare să plătească suma de 600 de dolari în Bitcoin. Ulterior, atacatorul i-a furnizat cheia de decriptare și i-a indicat modalitatea de recuperare a datelor informatice criptate.

Foto: pexels.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

Municipiul Alba Iulia a lansat recent o achiziție publică, pentru furnizarea de medicamente pentru cabinete medicale din grădinițe și școli, împărțit pe două loturi, având o valoarea estimată a achiziției de 270.120 de lei.

Cerinţe minime obligatorii

1. Produsele vor fi ambalate pe categorii.

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Produsele livrate trebuie să aibă marcat pe ambalaj data fabricaţiei şi perioada de valabilitate a produsului, numele firmei producătoare, ţara de origine.

3. Perioada de valabilitate a produselor trebuie să fie de cel puţin 12 luni de la data transmiterii unei comenzi.

4. Medicamentele trebuie să fie înregistrate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman” ca medicament. Nu vor fi luate în considerare produsele naturiste, suplimentele nutritive, precum şi produsele care nu sunt prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman”, aprobate de A.N.M. şi care nu au autorizaţie de punere pe piaţă ca medicament.

5. Alocarea de personal dedicat în relaţia cu autoritatea contractantă, pentru îndeplinirea în bune condiţii a tuturor solicitărilor, respectiv:
• minim o persoană responsabilă, pe toată durata de derulare a contractului;
• se vor prezenta numele, datele de contact (telefon, fax, tel. mobil, adresa de e-mail, etc.) pentru persoanele care vor răspunde prioritar la solicitările autorităţii contractante pentru informaţii si oferte;
• operatorul economic va lua toate măsurile pentru ca personalul dedicat să răspundă cu promptitudine şi profesionalism la toate solicitările autorităţii contractante pentru îndeplinirea prevederilor contractului.

Aceste detalii vor fi comunicate ulterior numai de operatorul economic semnatar al contractului.

6. Termenul maximum de livrare a produselor este de 5 cinci zile lucrătoare de la primirea comenzii din partea autorităţii contractante.

Medicamente grădinițe

Produs – Total

Bureţi cu efect hemostatic – buc – 50
Calciu sirop fără zahăr, flacon – 4
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mq/q unquent sau gel, tub – 14
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 17
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoza de plastic a 5ml – 105
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium, suspensie buvabilă – 2
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mg/2 ml – 10
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 21
Diosmectită pulbere, plicuri a 3 g, cutie – 25
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mg/ml – 14
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 28
Heparinoidum unquent – tub – 8
Ibuprofen sirop a 40 mg/ml, flacon – 48
Loratadinum sirop 1 mq/ml, flacon – 28
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 21
Paracetamolum sirop 120 mg/5 ml, flacon – 46
Phenylbutazonum – cream, tub – 7
Salbutamolum suspensie inhalatorie presurizată 100 microqrame/doză – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 11
Simeticonă picături orale, emulsie a 40mg/ml (lml=25 picături), flacon – 29
Trimebutină suspensie buvabilă a 24mg/5ml, flacon – 49
Unguent cu bacitracină si neomicină – tub – 30
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată. – 14

Medicamente grădiniță

Produs – Total

ALGOCALMIN FIOLE – 5
AMOXICILIIMA 500 mq CUTII – 5
ASPIRINA comprimate – 50
Bureţi cu efect hemostatic – bucăţi – 30
CALCIU SIROP FLACON PT. ADULŢI – 17
Captoprii 25 mq, comprimate – 90
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mg/g unguent sau gel, tub – 18
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 12
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoză de plastic a 5ml – 135
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium comprimate masticabile – 1220
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mq/2 ml – 18
DIAZEPAM FIOLE – 7
Diazepamum soluţie rectală, pungi 10 mg/2,5 ml – 6
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 10
Diclofenac qel, tub – 25
Drotaverină 40 mg comprimate – 1460
ENALAPRIL 25 mg comprimate – 50
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mq/ml 36
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 9
EpiPen 300 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 11
FUROSEMID FIOLE – 2
Glucosum 33% sol injectabilă 3,3 q/10 ml fiole – 80
Heparinoidum unguent, tub – 21
HHC 100 mq flacon – 12
Ibuprofen 200 mg, comprimate 1740
Ibuprofen sirop a 40 mq/ml, flacon – 22
Loratadinum, sirop 1 mg/ml, flacon – 4
Metamizol sodic 500 mq, comprimate -660
Metoprolol 50 mg, comprimate – 100
NTG SPAY flacon – 5
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 14
Paracetamol 500 mg, comprimate – 2340
Paracetamolum, sirop 120 mg/5 ml, flacon -17
Phenylbutazonum – cream, tub – 15
Salbutamolum – suspensie inhalatorie presurizată 100 micrograme/doza – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 15
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată Ig pulbere = zinc bacitracină, 250 UI şi sulfat de neomicină 5000 UI, cutie a 10 q – 21


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, grecii de la Aktor efectuează în aceste zile lucrări privind siguranța circulației rutiere, mai precis se montează garduri de protecție, pe porțiunile în care nu existau.

Reamintim faptul că pe acest segment de autostradă viteza maximă este limitată la 100 km/h, tocmai din cauza faptului că nu au fost finalizate toate elementele care țin de siguranța circulației.

Elit - Gustul Desăvârșit

La alunecarea de teren de la Oiejdea se efectuau lucrări de așternere pământ vegetal pe taluz.

În nodul rutier Teiuș, la viitorul Centru de Întreținere și Monitorizare se montează cablajele electrice, instalațiile de încălzire și cele sanitare.

Pe acest segment de autostradă se mai efectuează lucrări la sistemul de drenaj al apelor, la cofrarea și betonarea fundației separatoare de hidrocarburi.

Noul termen de finalizare a lucrărilor este luna septembrie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare