Opt fungicide utilizate de agricultori sunt clasificate toxice de la 1 ianuarie 2015
Opt fungicide (şapte de la BASF şi unul de la ADAMA) ce conţin substanţa activă epoxiconazol au fost clasificate, începând cu 1 ianuarie 2015, din clasa de pericol Xn (nociv) în clasa de pericol T (toxic).
Substanţa activă epoxiconazol, fungicid, a fost clasificată, începând cu 1 ianuarie 2015, din clasa de pericol Xn (nociv) în clasa de pericol T (toxic), ca urmare a aplicării Regulamentului (CE) 944 din 2.10.2013, în vederea adaptării la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor.
Citeşte şi: fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri
Ca urmare, toate produsele (fungicide utilizate pentru tratamentul bolilor foliare la cereale păioase) care conţin această substanţă activă, respectiv produsele BASF: Allegro, Capalo, Duett Ultra, Opera, Opera Max, Osiris, Tango Super, dar şi produsul companiei ADAMA (fosta Makhteshim Agan) Soprano 125 SC au trecut de la clasificarea Xn la clasificarea T.
Astfel, de la 1 ianuarie 2015, toate operaţiunile cu produse de protecţia plantelor care conţin epoxiconazol pot fi făcute doar de distribuitorii/utilizatorii profesionali, adică deţinătorii certificatului de înregistrare, respectiv autorizaţiei de utilizare/prestare servicii cu produse clasificate T şi T+, conform Ordonanţei 4/1995, aprobată de Legea 85/1995 cu modificări şi completări.
Reclasificarea se referă şi la produsele achiziţionate până la 1 ianuarie 2015.
Operatorii economici/producătorii agricoli care nu sunt autorizaţi pentru comercializarea sau utilizarea produselor de protecţia plantelor clasificate ca toxice şi foarte toxice (T şi T+) trebuie să întoarcă aceste produse furnizorilor.
Aceste produse nu pot fi comercializate în fitofarmacii. Începând cu 1 ianuarie 2015, produsele amintite mai sus mai pot fi utilizate/comercializate numai de persoanele juridice autorizate de Unitatea Fitosanitară de pe raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat finalizare proiect Scopul proiectului: Îmbunătățirea infrastructurii de educație la nivelul Municipiului Sebeș Beneficiar: municipiul Sebeș Perioada de implementare: 30.05.2019 – 12.07.2025 Valoarea totală a proiectului: 53.333.560,13 lei Valoarea cofinanțării UE : 2014 – 2020: 20.975.260,80 lei 2021 – 2027: 2.710.291,93 lei Rezumat proiect și activități: Implementarea acestui proiect a creat condiții pentru creșterea calității […]
Ce trebuie să știi despre încetarea plafonării prețurilor la energia electrică începând cu 1 iulie 2025? Ghid esențial pentru consumatori (P)
Ce trebuie să știi despre încetarea plafonării prețurilor la energia electrică începând cu 1 iulie 2025? Ghid esențial pentru consumatori Începând cu data de 1 iulie 2025, schema de sprijin pentru energie electrică prevăzută de OUG nr. 6/2025 încetează, iar prețurile finale plafonate de care ai beneficiat conform reglementărilor în vigoare nu vor mai fi […]
Fapt greu de înțeles: România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă
Fapt greu de înțeles: România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă România, una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Pe rafturile marilor retaileri găsim: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai […]