// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Operațiunea ”Turturica”, piatra de încercare a administrației albaiuliene: 72 de procese de evacuare a locatarilor fără drept, din care 25 soluționate în primă instanță

72 de procese deschise în vederea evacuării locatarilor fără drept din blocul G2, din care 25 câștigate în primă instanță de municipalitate

În toamna anului trecut vă aduceam la cunoștință demararea procedurilor în vederea evacuării locatarilor din blocul G2 din Alba Iulia, cunoscut și sub numele de ”Turturica”. În scopul de a normaliza, igieniza și integra un spațiu în care mediul creat s-a dovedit de nenumărate ori propice infracționalității, administrația locală a luat ”taurul de coarne”.

La nivelul lunii septembrie 2016, peste 200 de persoane populau blocul ”Turturica” (aproape jumătate minori!), mulți fără acte de identitate și mai bine de 70% dintre ei nefiind măcar din municipiu. Peste 50 de locatari au fost inițial somați să părăsească spațiile ocupate abuziv (ultimul contract de închiriere fiind expirat din data 31 decembrie 2010). În total, imobilul are 105 garsoniere, dintre care doar 33 au proprietari de drept. Dintre acestea, 12 sunt locuite, iar 21 sunt închise. Prin urmare, 72 de locuințe sunt încă ocupate abuziv, iar evacuarea locatarilor, fără sorți de izbândă doar la somarea proprietarului de drept, respectiv Primăria Alba Iulia (bunurile imobile la care facem referire aparținând domeniului public al municipiului).

În primă instanță, în 25 din cele 72 de procese deschise de municipalitate, Judecătoria Alba Iulia a decis evacuarea imediată

În data de 1 martie 2017, Judecătoria Alba Iulia a admis cererea formulată de U.A.T. municipiul Alba Iulia, prin Primar, împotriva a doi pârâți, locatari ai blocului G2. La interpelarea instanței, pârâții, reprezentanții legali ai trei copii minori, au arătat că sunt de acord să părăsească imo­bilul, în situația în care li se oferă o altă locuință. Totodată, au arătat că mai au puține restanțe în ceea ce privește plata chiriei, având în vedere împrejurarea că la momentul la care le-a fost acordată locuința, condiția era să achite restanța rămasă de la vechiul chiriaș, altfel că din acest motiv au rămas în urmă cu plata chiriei și că de la începutul anului 2017 nu li s-a mai perceput vreo chirie pentru imobil, susținând că niciodată nu au locuit în el în mod abuziv.

Soluția Judecătoriei Alba Iulia a fost de a dispune ”evacuarea imediată a pârâților din imobilul situat administrativ în Alba Iulia, str. Arnsberg (…). Executorie. Cu drept de apel în 5 zile de la pronunțare”. Aceasta este doar una dintre victoriile, în primă instanță, pentru Primăria Alba Iulia, ai cărei reprezentanți au declarat în mai multe ocazii că demersurile administrației nu sunt o ofensivă contra locatarilor din blocul ”Turturica”, ci susțin o normalizare a unui spațiu public în legătură cu care, de multă vreme, li s-a reproșat o lipsă de soluții. Potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, nu mai puțin de 72 de procese au fost deschise în vederea evacuării locatarilor fără drept din Turturica, 25 dintre acestea fiind, până la această dată, soluționate în primă instanță în favoarea municipalității.

”Turturica” se va muta în Lumea Nouă. Pe locul ei, parcare supraterană

Legat de subiect, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Ziarul Unirea: ”Nu executăm pe nimeni până când sentințele nu vor fi definitive și până când nu vom avea alternativă pentru cei 33 de proprietari de drept”.

Aceeași sursă estimează că până la sfârșitul lunii mai nu se va interveni, răstimp în care, caz cu caz, se vor analiza posibilitățile de relocare. ”Sunt 8 persoane cu handicap, 9 beneficiare de venit minim garantat, avem obligația legală de a le oferi alternativă”, spune Gabriel Pleșa, care a adăugat: ”Suntem foarte hotărâți, dorim să realizăm pe locul blocului G2 o mult dorită și necesară parcare supraterană!”

Pentru toți cei care locuiesc astăzi legal în ”Turturica”, sau față de care administrația locală are diferite obligații prin natura statutului acestora, administrația albaiuliană pregătește ridicarea a două blocuri, P+2, în zona Lumea Nouă, unde, potrivit aceluiași viceprimar, primăria deține 5 hectare de teren: ”Odată votat bugetul pentru anul în curs, sperăm să fie posibilă și bugetarea investiției necesare realizării celor două obiective. Vorbim despre ansambluri cu câte 10-12 apartamente pe nivel, aproximativ 36 de apartamente per bloc, un număr, credem noi, suficient de locuințe pentru a rezolva în mod fericit relocarea locuitorilor din blocul G2”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Răspunsuri la Operațiunea ”Turturica”, piatra de încercare a administrației albaiuliene: 72 de procese de evacuare a locatarilor fără drept, din care 25 soluționate în primă instanță

 1. Nelu 19.03.2017 la 20:13

  Doamne ajuta sa i poata muta primaria de acolo cei mai multi dintre ei sant foarte periculosi si toata lumea din alba stim cu ce se ocupa.

 2. Adriana 19.03.2017 la 22:26

  In primul rand nu suntem toti la fel sa stiti! Multi romani care fac discriminare intre romi si români, ei fac lucruri mai urate si inumane lucruri care nu ar trebui sa fie pedepsiti cu puscaria ci co moartea la zid.. cate stiri ati vazit care romani au omorat pe bunica ca nu ia mai da pensia la fel cum era obisnuit sa io ia.cati violatori de pinore poate in multe cazuri chiar parinti biologi. Si multe alte lucruri asemanatoare care fac români. Asa ca sa nu mai discrimibat tigani ca fac anumite lucruri ca si voi romani faceti
  Si daca fac alti pe voi personal nu va da nimeni la oparte din vina altora .. noi suntem dati si bagati in aceiasi oala chiar daca nu suntem toti la fel. Io ce treaba am ca alti se ciarta afara ce treaba am ca alti fac cestiu ce … vedeti judecati inainte sa vorbiti ca voi nu sunteti judecati dupa faptele altora.

 3. Larisa Ciama 19.03.2017 la 22:36

  Chiar nu va e rusine? Vreti ca si Cartierul Lumea noua sa devina Ferentariul orasului Alba Iulia? Pentru noi cei cu casele ( zona Arex) in apropiere nu sunt periculosi doar pt cei de la bloc? Chiar va bateti joc de noi , dupa ce ca nu va intereseaza aceasta zona deloc acum ne aduceti si toata Turturica in apropiere( probabil singura solutie ar fi sa ridicam un zid de 3 m inaltime intre zona Arex si lumea noua). Adevarul este ca de la case nu se castiga atatea voturi ca de la cei din Turturica. Daca tot vreti sa i mutati gasiti o zona fara sa afecteze alti oameni de buna credinta. Stiti bine ce lucruri se intampla in aceste momente in Lumea noua dar cand vin si ceilalti.

 4. 112 20.03.2017 la 8:20

  Solutia este dispersia lor si nu conglomeratia , traiul la comun sau ghetoizarea. Educația si crestinizarea lor, deasemenea face parte din solutie.Am observat ca Romii crestinizati (la cultele evanghelice) pot fi modele nu numai pt coetnici dar si pentru societate. Deci crestinizarea lor joaca in rol important.

 5. Ion Ciobanu' 20.03.2017 la 8:30

  Halooooo Adrianooo, nu va discrimineaza nime’ ! Haideti la mine la oi, la munca … si va dau cazare, masa si salariu. Ce zici? Va bagati la munca? E mai dulce frecarea de menta si traiul pe social in buricul targului? Pai daca vrei social taci din gura si faci cum ti se spune!

  • Adriana 23.03.2017 la 15:16

   Alooo domnul Ciobanu inainte sa vorbesti ar trebui sa fi sigur ca mi se potriveste mie ceia ce scri.asa ca nu am putut sa ma aptin sa nu ati raspund.Te informez ca nu am ajutor social,ci muncesc pt a mi intretine cele 2 fice,deuna singura.
   Care sunt la liceu si sunt mândra de ele.
   Nu am nevoie de ajutorul nimanui nici sa vin sa muncesc la tine la tara. Va bagati in siama sa jigniti pe alti finca voi stati bine dar va ganditi ca nu toata lunea au o casã moştenire de la parinti?.
   Asa cum aveti voi care judecati pe alti.
   İn loc sa apreciati faptul ca majoritatea oamenilor din acel bloc se chinuie in conditi destul de greu de intretinut copi intro singura camera de 3mp,fara bucatarie doar baie. Si au copii la scoala, care spera la un viitor mai bun. Si totusi nu le a abandonat la casa de copi cum multe mame îsi parãsesc copii din asemenea motive. Eu nu va jignesc dar ați merita
   Sa va judece dunul Dumnezeu dupa inima rea care o aveti.

 6. Maria 20.03.2017 la 13:57

  Eu una (stau chiar in zona Arnsberg, langa Turturica) pur si simplu m-am saturat sa imi gasesc masina lovita, sgariata, fara capace la roti, m-am saturat sa nu pot sa imi plimb cainele in liniste si pace pentru ca se leaga de mine unul altul de acolo, m-am saturat sa ii aud noaptea la 3:00 urland si alergandu-se cu bate si topoare ca se omoara si se bat, m-am saturat sa il vad pe vecinul cu magazin la parterul blocului cum cheama politia ca a fost sparta usa magazinului….nu zic ca sunt toti la fel, dar nici nu e normal ca intr-un apartament de cativa metri patrati luat cu forme legale si in acte cu 2 proprietari sa stea 25 de persoane, nu e normal sa ascul manelele lor la 3 blocuri distanta si nu la ore de bun simt. Trebuie mutati, asa e clar, poate nu e o solutie sa fie mutati in lumea noua, dar acolo nu e locul lor!

 7. Adriana 23.03.2017 la 15:38

  Doamna Maria aveti perfecta dreptate tot ce ati spus.la fel si faptul ca nu sunt toti la fel. si cine fac asemenie deranjuri sunt cunoscuti cu reclamati la primarie si dosare pe la politie. Deaceia ar trebui sa se tina cont de cei ce nu au asemenea reclamati.
  Sa se faca o diferenta de catre primarie sa le mute separat. Sa nu le lase in strada. Pt ca sunt si persoane care stiu sa traiasca normal in societate si care muncesc si respecta legile si platesc la stat intretinerea asa cum se cere.