Rămâi conectat

Curier Județean

Om bogat, om sărac

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele trecute un prieten mi-a redat o scenă de la ziua de naştere a nepotului său, sărbătorită într-un cadru restrâns. Unul dintre invitaţi, cu un cadou mai modest, aspect care ar fi trecut cu siguranţă neobservat, a subliniat suav: „din partea mea un dar de suflet”. Ceilalţi au regretat imediat lipsa de inspiraţie în alegerea cadoului lor, dintr-o dată parcă prea scump şi, prin aceasta, iată, cam impersonal şi inexpresiv. Nu puteau să aducă şi ei un dar de suflet? Să lase mercantilismul la o parte măcar o clipă?! Astfel de replici le întâlnim la tot pasul şi trădează o concepţie veche. Săracul e bun, bogatul e rău.
De fapt, ştim de când lumea că banii sunt ochiul dracului. Iar pe timp de criză, pe fondul accentuării sărăciei, tendinţa de clasificare decisivă a oamenilor în săraci şi bogaţi s-a acutizat. Odată amprentaţi, lucrurile sunt clare. Concluziile se desprind automat. Săracul e cinstit, cu frica lui Dumnezeu, sufletist şi modest, simbol al cumpătării şi al bunului simţ. Săracul găseşte bucurie în lucrurile simple, nu pune accentul pe material şi din puţinul său le dă şi altora. Bogatul e hoţ, corupt şi ostentativ,  lipsit de scrupule, egoist şi arogant,  nesimţit, mitocan şi miştocar, dur, agresiv şi nemilos. Dacă dăruieşte, sigur vrea să epateze şi, oricum, n-are decât să dea, că doar are de unde. Bogatul e fără Dumnezeu şi n-are nicio legătură cu cele sfinte. Aşadar nu merită decât dispreţ.
Eticheta pusă bogatului nu este întotdeauna nedreaptă. Îmbogăţirile peste noapte, prosperitatea subită a „băieţilor deştepţi”, nelimitată şi parcă imposibil de limitat, fac greu de combătut imaginea bogatului grotesc. Cu atât mai mult cu cât acesta este cel mai vizibil, cu cea mai mare expunere, în special pentru că adesea o caută obsesiv. Uşor de identificat, fiind înconjurat de afişe tridimensionale ale bogăţiei sale, bogatul de acest tip va fi văzut numai în locurile cele mai scumpe şi în trend, unde îşi va expune etichetele şi  îşi va parca maşina luxoasă. Crede că totul i se cuvine, are carenţe evidente de educaţie, un tupeu nemărginit şi un comportament condescendent zeflemitor faţă de cei pe care îi percepe mai slabi decât el.
La cealaltă extremă, vulgar, de prost gust şi condamnabil mi se pare şi bogatul ipocrit, care, deşi înstărit, se poartă de parcă ar fi sărac, exagerându-şi modestia închipuită, purtând-o ca pe un stindard, ca pe o probă incontestabilă a nobleţii sale inexistente de fapt. Bogatul ipocrit va umbla cu aceeaşi maşină veche de 20 de ani, nu va merge la hoteluri cu mai mult de trei stele şi va refuza cu obstinaţie caviarul, chiar când i se oferă gratuit. Are principii pe care nu le încalcă. Priveşte arogant în jur, cu intenţia de a-i umili pe bogaţii care nu sunt ca el.
Există însă şi oameni bogaţi de bună calitate. Care nu se definesc prin banii lor, dar nici nu îi reneagă. Oameni inteligenţi, talentaţi, profesionişti autentici, care s-au afirmat prin munca şi realizările lor, oameni integri, morali, neostentativi, dar nici de o modestie demonstrativă, darnici, chiar altruişti.
În egală măsură, săracii nu sunt toţi la fel. Nu sunt toţi plini de har şi numai spirit, nu sunt toţi buni, după cum nu sunt nici toţi răi. Unii îşi fac din sărăcie titlu de glorie, alţii se victimizează într-o strategie de înduioşare sau culpabilizare a celor din jur, unii îşi ascund ruşinaţi sărăcia, iar alţii o suportă cu demnitate, fără a se defini prin ea. Pentru că sărăcia în sine nu este o calitate, la fel cum bogăţia nu este un defect. Ticăloşia nu este apanajaul bogatului, aşa cum bunătatea nu este apanajul săracului.
Judecăţile globale după formula negri vs. albi, creştini vs. musulmani, femei vs. bărbaţi, români vs. alte naţii, denotă superficialitate din partea celor care nu realizează imprecizia lor şi perversitate din partea celor care o realizează şi interesat promovează generalizările de acest tip. Duc la scindări artificiale, nasc resentimente, încrâncenări stupide şi consumă inutil energii demne de o cauză mai bună. Şi mai ales ne otrăvesc, ne fac răi şi plini de ură. Iar asta, într-adevăr, indiferent că suntem săraci sau bogaţi, ne anulează.
Ioana Romana LAURENŢIU,
partener la Casa de Avocatură Laurenţiu, Laurenţiu şi asociaţii


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

MÂINE| Mic parc de distracții, de Ziua Internațională a Copilului, în Parcul Tineretului din Sebeș: PROGRAMUL zilei de 1 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE| Mic parc de distracții, de Ziua Internațională a Copilului, în Parcul Tineretului din Sebeș: PROGRAMUL zilei de 1 iunie

De Ziua Internațională a Copilului, copiii din Sebeș se vor bucura de un mic parc de distracții amenajat special pentru ei de 1 iunie, în Parcul Tineretului din municipiu.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

poster_1iunie_2021

Dacă în zilele de 29 și 31 mai 2023, copiii Sebeșului s-au bucurat de o caravană a veseliei care i-a vizitat în școli și le-a oferit 57 de biciclete câștigate în cadrul unor tombole, precum și mingi achiziționate de municipalitate pentru toți cei 5400 de copii ai orașului care frecventează școlile și grădinițele, surprizele pregătite pentru cei mici nu s-au încheiat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

Astfel, joi, 1 iunie 2023, Parcul Tineretului va deveni un mic parc de distracții, începând cu ora 18.00. Copiii se vor bucura de prezența veselă a Fanfarei din Petrești, Ordinul Scutierilor de Muhlbach îi va invita să devină cavaleri și domnițe, iar pompierii voluntari și polițiștii locali din Sebeș le vor face o prezentare a dotărilor și echipamentelor.

Citește și: FOTO| Sărbătoarea copilăriei la Sebeș: 57 de biciclete oferite la tombole în școli, mingi și înghețată pentru toți copiii

Vor fi amplasate și câteva aparate de joacă, la care copii vor avea acces gratuit în intervalul orar 18.00-20.00. De la întâlnire nu vor lipsi personajele de animație, care vor avea un salut prietenos pentru toți participanții.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Sărbătoarea copilăriei la Sebeș: 57 de biciclete oferite la tombole în școli, mingi și înghețată pentru toți copiii

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Sărbătoarea copilăriei la Sebeș: 57 de biciclete oferite la tombole în școli, mingi și înghețată pentru toți copiii

Și în acest an, pentru a marca Ziua Internațională a Copilului, Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au organizat evenimente recreative dedicate celor mai mici cetățeni ai orașului. În 6 școli din oraș au avut loc tombole, fiind câștigate 57 de biciclete oferite de sponsorii care au sprijinit primăria pentru a aduce cât mai multe surprize și bucurii celor mici.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Tombolele au avut loc în următoarele școli: luni, 29 mai 2023 – la Școala Gimnazială „M. Kogălniceanu” Sebeș, Liceul cu Program Sportiv „F. Fleșeriu” Sebeș și Școala Gimnazială „S. Cărpinișianu” Sebeș (pentru elevii și preșcolarii Liceului Tehnologic Sebeș și pentru elevii și preșcolarii Liceului German Sebeș); miercuri, 31 mai 2023 – la Școala Gimnazială Petrești, Școala Gimnazială Nr. 2 (pentru toți elevii și preșcolarii instituției, inclusiv structura școlară din Răhău) și pentru toți preșcolarii din grădinițele private, pentru copiii care frecventează centrul de zi din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș, pentru copiii care locuiesc în Sebeș și au vârsta sub 3 ani, ultima tombolă fiind organizată la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

Listele cu copiii care au câștigat bicicletele sunt publicate pe site-ul Primăriei Sebeș – https://www.primariasebes.ro/fara-categorie/1-iunie-2023/.

Toți copiii Sebeșului care frecventează școala sau grădinița (inclusiv în învățământul particular) au primit din partea municipalități mingi, în acest sens fiind achiziționate 5.400 de mingi. Toți copiii participanți la evenimente au fost serviți cu înghețată produsă la Sebeș.

Organizatorii evenimentelor, Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, mulțumesc tuturor sponsorilor și partenerilor care le-au oferit încrederea și în acest an: ELIS PAVAJE SRL, SAN CASA SRL, DACOR FOREST SRL, BELL FLOVER SRL, DUPEX SRL, SALV-METAL SRL, ELIO INDUSTRIAL SRL, DML INVEST SRL, MUNDO CONSTRUCT SRL, VENUS ALBA IULIA SRL, MIVO CONSTRUCT SRL, CADISOLA SRL, EUROPEXPRES SRL, BODEA CONSTRUCT SRL, ALPIN 57 LUX.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Copii din centrele educaționale ale Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia au desfășurat mai multe activități cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO| Copii din centrele educaționale ale Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia au desfășurat mai multe activități cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului

În perioada 22-31 mai a.c., copiii din centrele educaționale din cuprinsul Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia au fost implicați într-o adevărată aventură plină de provocări prin care și-au testat abilitățile și calitățile de mici aventurieri.

În cadrul acestei aventuri captivante, copiii au trebuit să-și folosească imaginația și inteligența pentru a descoperi tainele unei comori ascunse. Această experiență nu doar că le-a oferit oportunitatea de a se distra și de a învăța lucruri noi, ci i-au ajutat să-și dezvolte abilități importante, cum ar fi rezolvarea de probleme, colaborarea în echipă și perseverența.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cele din urmă, după munca și efortul depus, copiii au reușit să găsească comoara ascunsă. Momentul în care au descoperit comorile a fost unul de bucurie și triumf. Fiecare copil a fost încununat, ca drept răsplată, cu titlul de aventurier pentru curajul, bucuria, grija și devotamentul avut în cea mai frumoasă aventură a comorilor.

De asemenea, cu prilejul Praznicului Înălțării Domnului, copiii au avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie, fiind și mai aproape, cu această ocazie, de valorile și tradițiile spirituale. Acest moment de rugăciune și de recunoștință a adăugat o dimensiune spirituală experienței lor. Cei mici au avut ocazia să înțeleagă importanța credinței și să se conecteze cu valorile și tradițiile spirituale ale comunității lor.

Ultimelor zile din luna mai li s-a dat o semnificație specială în ceea ce privește muzica, dansul și buna dispoziție între prieteni. Pe 26 mai, este sărbătorită Ziua Mondială a Dansului Lindy Hop, un dans energic și plin de viață care a cucerit inimile pasionaților de dans, mulți dintre aceștia regăsindu-se în centrele educaționale. În următoarele zile, cei mici au celebrat Ziua Internațională a Burgerului, o ocazie perfectă pentru aceștia de a se delecta cu mâncarea lor preferată.

Ziua Copilului, sărbătorită anual în centrele educaționale, reprezintă un eveniment deosebit, care pune în valoare copilăria și importanța unei educații de calitate. Prin intermediul activităților artistice, a jocului și a colaborării între copii, se creează un mediu prielnic pentru creșterea și educarea lor.

Estera Rîșteiu, asistent social în cadrul Centrelor Educație spre Vocație, a relatat câteva din trăirile premergătoare zilei de 1 iunie: „Aceste zile au reprezentat un prilej de a aduce comunitățile împreună în sprijinul copiilor din centrele sociale și educaționale, arătându-le că sunt importanți și că merită să fie susținuți și încurajați în dezvoltarea lor. A fost un moment de solidaritate și generozitate, în care fiecare dintre noi a contribuit la crearea unui viitor mai bun pentru acești copii, oferindu-le șanse egale și dragoste necondiționată.”

În cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 18 Case de Tip Familial și Centre de Plasament, 15 Centre de zi și 15 Centre „Educație spre Vocație. Aceste așezăminte își desfășoară activitatea sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, finanțate din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare