Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

OIR POS DRU Regiunea Centru s-a transformat în… centru de presă al PNL Alba!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Deşi afirmă că lucrează „zi lumină” pe problematica fondurilor europene (plătiţi fiind din bani publici!), angajaţii  OIRPOSDRU Regiunea Centru se ocupă cu comunicatele de presă pentru diferite partide politice şi instituţii publice!

Am avut, recent, o discuţie cu nişte reprezentanţi ai unor fundaţii şi asociaţii beneficiare de fonduri europene, cărora le-am dezvăluit faptul că am solicitat Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIR POSDRU) Regiunea Centru, diferite informaţii de interes public. Iar părerea (aproape unanim exprimată) a interlocutorilor mei a fost că OIR POSDRU Regiunea Centru este o organizaţie neguvernamentală şi prin urmare nu este obligată să-mi pună la dispoziţie informaţiile pe care le-am solicitat.

  • Atâta timp cât se subordonează Guvernului României şi funcţionează pe bani publici, OIR POSDRU trebuie să dea dovadă de totală transparenţă!

Ba, pardon! OIR POSDRU Regiunea Centru, ca şi celelalte organisme intermediare regionale din ţară (în total 8 la număr) se subordonează AMPOSDRU (Autoritatea de Management POSDRU), care la rândul ei a fost subordonată iniţial Ministerului Muncii, trecând recent în subordinea Ministerului Fondurilor Europene. Aşadar, vorbim aici despre o structură guvernamentală! Care funcţionează pe bani publici! Prin urmare ar trebui să avem acces nu numai la date despre fondurile derulate prin diferite proiecte, ci şi la date despre angajaţii structurii. Mai mult decât atât, ca structură guvernamentală, aceşti angajaţi ar trebui să fie asimilaţi funcţionarilor publici, iar pe site-ul OIR POSDRU Regiunea Centru ar trebui să figureze, în mod obligatoriu, declaraţiile lor de avere! În altă ordine de idei, chiar dacă organismele intermediare ar fi organizaţii neguvernamentale, chiar şi acestea au obligaţia de a pune la dispoziţia presei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii referitoare la modul în care cheltuiesc banii publici, atâta timp cât proiectele lor sunt finanţate din bani publici. Şi, ca să fie mai clar, nu numai banii de la Guvernul României sunt bani publici, ci şi banii europeni, deoarece România este contribuabil la bugetul UE, precum şi fiecare dintre noi, cetăţenii români!

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!
  • Stare de cvasi-incompatibilitate la nivelul conducerii OIR POSDRU Regiunea Centru?

dovada OIRPOSDRUDar, în acest context, la nivelul OIR POSDRU Centru mai apare o problemă: una de… cvasi-incompatibilitate! Cred că angajaţilor unei structuri care sunt plătiţi din bani publici nu li se permite să facă politică în timpul serviciului, nu? Păi, în acest caz, cum se face că OIR POSDRU Regiunea Centru a fost politizat până într-atât încât a devenit „centru de presă” al PNL Alba? Dovada o aveţi alăturat. După cum puteţi observa, aici sunt datele despre un material intitulat „Comunicat de presa PNL Alba”, din data de 20.01.2014, care a fost conceput într-o zi lucrătoare (lunea), finalizat şi transmis in 21 .01.2014 între orele 13.00 – 14.00 (deci în timpul orelor de program!), de pe un calculator aparţinând OIRPOSDRU Centru! Fireşte, comunicatul respectiv este semnat de „Biroul de presă al PNL Alba”! Păi, de când funcţionează Biroul de presă al PNL Alba în sediul OIR POSDRU Regiunea Centru? Sau, ahaaa, m-am dumirit! Nu tot biroul funcţionează acolo, ci doar una sau două persoane. Oare, cine? Şoferul, femeia de serviciu, secretara? Vă lăsăm pe dumneavoastră să ghiciţi despre cine e vorba. Apropo, chiar deunăzi, am mai primit un material semnat de un domn consilier local liberal, care este un atac destul de urât la persoană (vorbindu-se în acesta despre „virozele care pot tulbura creierul”) şi are ca autor real o aşa-numită „ADA”! Materialul cu pricina este asumat prin semnătură de către respectivul consilier liberal, dar ne-am dumirit cine l-a elaborat, în realitate: este vorba despre directorul executiv adjunct al OIR POSDRU Regiunea Centru, doamna Alexandra (Ada) Rus, cunoscută fiind ca persoană cu responsabilităţi în domeniul „media şi comunicare” din partea PNL Alba, care a fost (şi se vede că încă mai este) purtătoare de cuvânt a unor lideri liberali!

  • Războiul liberalo-liberal pentru conducerea OIR POSDRU Regiunea Centru şi… „legea compensaţiei”!

OK! Nicio problemă! Dar, stimată doamnă Alexandra Rus, vă rugăm frumos! Chiar aşa se fac comunicatele de presă, în timpul serviciului şi pe banii contribuabilului român? Acum înţeleg de ce nu avea dânsa timp să răspundă presei la întrebările referitoare la activitatea OIR POSDRU Regiunea Centru: pentru că dânsa nu avea nicio legătură cu această activitate, ci doar cu activitatea politică. Deci, cu alte cuvinte, prin promovarea doamnei Alexandra Rus la conducerea OIR POSDRU, PNL Alba şi-a asigurat un purtător de cuvânt, un om de „media şi comunicare”, plătit din bani publici, nu din banii partidului, cum ar fi fost firesc. Şi, probabil, cu bani mulţi…!  În acest context, înţelegem bătălia liberalo-liberală ce s-a dus pentru conducerea OIR POSDRU. O bătălie în care Ada Rus a luptat „cu ghearele şi cu dinţii”, existând suspiciunea că a furnizat presei, informaţii negative despre alte persoane ce vizau acest post. Chiar despre propriii săi colegi de partid! Se vede, însă, că există o lege a compensaţiei: acum dânsa este cea care a fost prinsă „cu mâţa-n sac” şi cu… posibila cvasi-incompatibilitate agăţată de piept, ca o distincţie, ca un mărţişor! Dar luptele acestea ne fac să ne gândim tot mai serios şi la alte interese pe care le-ar avea PNL prin deţinerea conducerii OIR POSDRU Regiunea Centru, interese care s-ar putea să fie altele decât cele politice…

  • Presupunem în mod întemeiat că directorul executiv adjunct Alexandra (Ada) Rus lucrează mai mult pentru partid, şi mai puţin pentru beneficiarii de fonduri europene!

Apropo, pe calculatoarele OIR POSDRU s-au redactat de-a lungul timpului nu numai comunicate ale PNL Alba sau materiale elaborate de diferiţi lideri liberali, ci şi comunicate din partea Prefecturii Alba şi a… Primăriei Aiud. Astfel, avem suspiciuni întemeiate cu privire la persoana care face politică şi ima­gine PNL acolo, fiind plătită din bani publici pentru asta: doamna Alexandra (Ada) Rus! Deoarece dânsa a lucrat şi pentru prefectul Gheorghe Feneşer, e aiudeancă şi a fost mereu promovată şi susţinută de primarul Aiudului, Mihai Horaţiu Josan! Q.E.D.! Observăm că, la ultimul comunicat liberal, scris de „ADA” şi semnat de un consilier local liberal, datele „companiei” (instituţiei) căreia îi aparţine computerul de pe care a fost trimis materialul nu mai apar. În aceste condiţii, ne întrebăm: unde a fost doamna Ada Rus în data de 17 martie 2014, între orele 08.00 – 12.30.? Dacă a fost la serviciu, înseamnă că s-au resetat computerele OIR POSDRU, ca să se poată lucra de acolo, mai departe, pentru partid! Dar dacă a fost cu laptopul în parc, sau dacă a fost la sediul PNL, nicio problemă. Poate că a fost pauza de masă a domniei sale. Şi, fireşte, dânsa poate mânca unde vrea, cât vrea şi ce vrea! Doar suntem într-o ţară liberă, pentru numele lui Dumnezeu! (Ioan Hănţulescu)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea