Rămâi conectat

Ştirea zilei

OFICIAL| 1.451 de cazuri noi de COVID-19 și 395 de pacienți la ATI, în ultimele 24 de ore. 26 de români au pierdut lupta cu virusul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, 1 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

Până astăzi, 1 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.810.342 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 11.370 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.739.999 de pacienți au fost declarați vindecați.

Elit - Gustul Desăvârșit

test coroÎn ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.451 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 29 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Creșterea numărului de cazuri noi nu se reflectă încă într-o creștere a numărului pacienților internați la terapie intensivă.

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.

**În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Până astăzi, 58.779 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 31.12.2021 (10:00) – 01.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 27 de decese (11 bărbați și 16 femei), dintre care unul anterior intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bistrița-Năsăud, Buzău, Constanța, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare și Municipiul București.

Dintre cele 27 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 la categoria de vârstă peste 80 ani.

26 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

A fost raportat un deces anterior intervalului de referință, înregistrat în luna decembrie 2021, în Municipiul București.

Dintre cei 27 de pacienți decedați, 21 erau erau nevaccinați și 6 vaccinați. Cei 6 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.247. Dintre acestea, 395 sunt internate la ATI. Dintre cei 395 pacienți internați la ATI, 32 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 47 sunt minori, 40 fiind internați în secții și 7 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.062.683 de teste RT-PCR și 6.050.189 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 10.632 de teste RT-PCR (3.673 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.959 la cerere) și 15.265 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 9.041 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 2.486 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 79.847 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 63 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.034 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 205 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 31 decembrie, 562 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 271.650 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Incendiu la fabrica Kronospan Sebeș! A ars o bandă din secția de PAL. Garda de Mediu s-a deplasat la fața locului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incendiu la fabrica Kronospan Sebeș. A ars o bandă din secția de PAL. Garda de Mediu s-a deplasat la fața locului

În această seară, după ora 19:00, la fabrica Kronospan din Sebeș, județul Alba, a izbucnit un incendiu la secția de pal, în zona buncărului de așchii.

În jurul orei 19:30, a fost anunțată Garda de Mediu, care s-a deplasat la fața locului, incendiul fiind aproape stins”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Dănuț Hălălai, comisar șef al Gărzii de Mediu Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile obținute de la martorii de la fața locului, se pare că incendiul nu a afectat o suprafață mare, iar angajații fabricii și pompierii din cadrul unității au intervenit prompt pentru stingerea acestuia.

Echipa de permanență de la Garda de Mediu Alba s-a deplasat la fața locului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Încă un caz de șofer din Alba depistat pozitiv la Drug Test și NEGATIV la testul biologic: În peste 60% din cazuri rezultatele aparatelor sunt infirmate de analize

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un caz de șofer din Alba depistat pozitiv la Drug Test și NEGATIV la testul biologic: În peste 60% din cazuri rezultatele aparatelor sunt infirmate de analize

Încă un caz în care conducătorul auto avea rezultat pozitiv la Drug Test, iar ulterior după ce și-a făcut analizele de sânge, acestea au indicat că rezultatele testului inițial erau false, a fost făcut public în Alba.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 18 de ani din Zlatna, județul Alba, oprit de polițiști la începutul lunii septembrie și care s-a ales cu dosar penal și suspendarea permisului după ce la testarea cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive. În urma analizelor toxicologice s-a dovedit că acesta nu consumase droguri, iar cazul împotriva acestuia a fost clasat.

„Din cuprinsul buletinelor de analiză toxicologică, privind prezența în organism a substanțelor psihoactive a numitului M. S. M., rezultatul este negativ atât pentru mostra de sânge, recoltată la ora 17:35, cât și pentru mostra de urină recoltată la ora 17:38”, se arată în soluția de clasare trimisă de familie pe adresa ziarulunirea.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

IPJ Alba va înlocui aparatele Drugtest aflate acum în dotare, după ce rata de eșec a acestora este uriașă. 67% din testele efectuate în 2022, care au avut rezultat pozitiv la aparate, au fost infirmate la analizele de laborator.

Schimbarea dispozitivelor se va face cu sprijinul financiar oferit de Consiliul Județean Alba. Vor fi achiziționate șapte aparate pentru determinarea prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, a căror valoare totală este estimată la 154.000 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Nuntă tradițională reconstituită într-un sat din Alba: Costume populare, alai cu nuntași, vornic și socăciță. De ce se bloca drumul și ce însemna cinstea dată mirilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Nuntă tradițională reconstituită într-un sat din Alba: Costume populare, alai cu nuntași, vornic și socăciță. De ce se bloca drumul și ce însemna cinstea dată mirilor

Sărbătoarea Fiii satului Tărtăria, desfășurată în weekend-ul care abia s-a încheiat, după o pauză de 20 de ani, a fost momentul ideal pentru ca comunitatea locală să reconstituie o nuntă tradițională.

Citește și: VIDEO| Fiii satului s-au întors după 20 ani la Tărtăria, localitatea unde au fost descoperite tăblițele cu cel mai vechi scris din lume

Reconstituirea obiceiurilor unei nunți tradiționale la sat a fost cu siguranță cel mai important moment al sărbătorii din satul Tărtăria, județul Alba, localitatea unde s-au descoperit tăblițele cu cel mai vechi scris din lume. Evenimentul a trezit din nou satul la viaţă și a implicat toată comunitatea locală. Îmbrăcați în straie populare și cu casele și porțile împodobite cu covoare de sărbătoare țesute, localnicii i-au însoțit pe tinerii miri în cea mai frumoasă zi din viața lor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Emil Molodeț, vornicul sau grăitorul de la Tărtăria a povestit pentru cititorii ziarulunirea.ro cum se desfășura o nuntă tradițională în satul din comuna Săliștea.

Pregătirile pentru nunțile tradiționale de la Tărtăria începeau cu o săptămână înainte de eveniment. Și pentru că la țară sâmbătă se lucra și la munca câmpului nu poți să faci sărbătoare, nunțile aveau loc mai ales duminica. Lunea, femeile se adunau la casa mirelui sau a miresei, după cum hotărau cuscrii și se apucau de făcut tăițeii și prăjiturile.

Bărbații interveneau mai târziu, joia, când se sacrificau animalele, porc sau vițel, după cum hotăra socăcița, o femeie cu autorizație, care pregătea mâncarea pentru nuntă: de la sarmale, supa de tăiței, friptura și gustările.

În paralel cu pregătitul meniului pentru nuntă, tineretul, mai ales băieții, trebuiau să împodobească poarta la mire și la mireasa. Obiceiul s-a moștenit și se păstrează până în zilele noastre la Tărtăria: ”Joi seara, feciorii din sat, prietenii mirelui, merg în pădure, taie ramuri de brad și vinerea seara făceau poarta la mire și la mireasă. Sâmbătă dimineața se împodobeau porțile”, povestește Emil Molodeț.

Sâmbătă, în jurul prânzului, la casa mirelui ajungea formația și de acolo se pleca cu alaiul de nuntă spre casa nașilor. Vornicul este cel care făcea intrarea în curte, le mulțumea nașilor că participă și dau o mână de ajutor tinerilor care se vor căsători. La țară, după căsătorie, nașii devin părinții spirituali ai mirilor.

De la nași, alaiul pornea după mireasă. Un moment important în nunta tradițională de la Tărtăria este blocarea drumului de către nuntași: ”Este o tradiție veche și frumoasă, un fel de glumă. Mireasa trebuie plătită. Acum se cer bani, dar mai demult oamenii ziceau ”îmi dai o găleată cu vin, să fim sănătoși!” Respectivii făceau și ei un chef.” Blocarea drumului se face mai ales când mirele vine din altă localitate și se căsătorește cu o fată din Tărtăria.

Alaiul de nuntă se îndreaptă apoi spre Primărie pentru semnarea actului legal, iar după aceea se mergea la biserică, unde preotul din sat săvârșea ceremonia religioasă. După cununia de la biserică, se mergea la sală, pe vremuri căminul cultural.

Preotul paroh din sat face intrarea religioasă la sală sau dezlegarea mesei, după care urmează distracția. Un alt moment important al nunții îl constituie cinstirea mirilor: ”Ca orice drum în viață, trebuie să pornești cu un ajutor. Și cum e obiceiul la noi la Tărtăria, dimineața pe la 4.00-5.00, se dădea cinstea mirilor. Fiecare familie cinstea mirii, cu un ajutor material de pornit în viață.”

Banii strânși de la nuntă, în urmă cu 70-80 de ani, tinerii îi investeau în pământ: ”Fiecare familie tânără își cumpăra un iugăr, un hectar sau jumătate de hectar. În zilele de astăzi ne-am modernizat, tinerii își cumpără un apartament, o mașină”, mai spune vornicul.

Un alt element important în nunta tradițională este plosca vornicului, în care se pune numai țuică: ”Un bătrân îmi spunea de demult că într-o ploscă de lemn dacă bagi vin va curge, iar dacă bagi apă se crapă”, povestește grăitorul de la Tărtăria. Pe vremuri, plosca cu țuică era plata vornicului pentru nuntă. Acesta pleca de acasă cu plosca goală, mergea la mire unde socrul mare umplea plosca, iar pe parcursul drumului servea oamenii pe stradă și pe cei care închideau drumul. Dimineața când se termina nunta și invitații plecau acasă, socrul mare umplea din nou plosca cu țuică, care ținea până la nunta următoare.

Tinerilor din ziua de astăzi care se căsătoresc, domnul Molodeț le transmite să nu uite de tradiții, să nu uite de unde au plecat: ”Lumea trebuie să se simtă bine. Nunțile din ziua de astăzi au devenit cam materiale. Nu contează, plicul să vină. Mai demult era o găleată cu capac și toată lumea arunca banii acolo. La sfârșit erau numărați și mirii erau mulțumiți. Așa e obiceiul românesc, dacă mergi la o nuntă, te duci să ajuți oamenii, să ajuți tânăra pereche să facă ceva în viață.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare