Rămâi conectat

Actualitate

Ocuparea funcțiilor publice se va face printr-un examen național de recrutare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ocuparea funcțiilor publice se va face printr-un examen național de recrutare

În curând, accesul la funcția publică se va face, printr-o procedură nouă, care va presupune o etapă premergătoare concursului pe post. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului adoptat marți de Executiv, accesul la funcția publică va presupune, întâi de toate, susținerea unui concurs național de recrutare.

Proiectul de OUG privind Codul administrativ al României, adoptat de Executiv, cuprinde, între multe alte prevederi, și o schimbare de optică în privința accesului la funcția publică. Ca să ajungă să intre în vigoare, documentul are nevoie și de publicarea în Monitorul Oficial.

Optica nouă privind examenele de acces în funcție publică este următoarea: într-o primă etapă, cea de recrutare, cei interesați vor susține un examen național și, dacă vor fi admiși, vor putea participa, timp de trei ani, la concursurile pentru accesul pe post. Diferența față de situația actuală e majoră, pentru că Legea nr. 188/1999 (actuala reglementare a funcționarilor publici) nu conține această etapă de recrutare, ci doar concursurile pe post.

La examenul național, din prima etapă, se vor testa cunoștințele și competențele generale necesare pentru ocuparea unei funcții publice, în timp ce, în etapa a doua, adică la concursurile pe post, se vor testa cunoștințele de specialitate și competențele specifice posturilor libere pentru care se susține fiecare examen, potrivit documentului adoptat (Codul administrativ al României).

Care va fi finalitatea concursului național de recrutare? În mod cert, cei care vor fi admiși la această testare națională nu vor deveni funcționari publici și nu vor fi automat angajați la stat. Cei care vor trece de această testare vor câștiga dreptul să participe la concursurile pe post.

„Persoanele care promovează concursul naţional prevăzut la alin. (3) lit. a) (concursul național din etapa de recrutare – n.red.) nu dobândesc calitatea de funcţionar public. Promovarea concursului naţional conferă dreptul de participare la concursul pe post pentru o perioadă de maximum 3 ani de la data promovării concursului naţional”, scrie în proiectul de OUG.

Concursul național de recrutare se va face pe baza unui plan de recrutare elaborat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici și care se va face pentru trei ani, plan care va trebui aprobat de Guvern și care va avea în vedere, în primul rând, necesarul de oameni la nivelul autorităților și instituțiilor publice.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Actualitate

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea