Oboseala post-COVID durează încă 10 săptămâni după vindecare, inclusiv la formele ușoare. STUDIU
Mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu coronavirus sunt afectate de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii COVID-19, arată un studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda.
Oboseala este una din simptomele iniţiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus şi deşi consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, există preocuparea ca virusul să declanşeze un sindrom de oboseală postvirală, relatează EFE, citată de Agerpres.
Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 şi a marcatorilor inflamatorii şi altor condiţii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectaţi cu SARS-CoV-2.
Participanţii au fost 54% femei şi 46% bărbaţi având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator.
Pacienţii la acest studiu au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.
Severitatea oboselii a fost măsurată utilizând Chalder Fatigue Scale (CFS) şi s-a observat că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.
Studiul relevă, de asemenea, că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii.
Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.
Sursa:digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]