Rămâi conectat

Economie

Obiectiv major al ADR Centru: ”IMM-urile să-și implementeze cu succes proiectele finanțate prin POS CCE”!

Ziarul Unirea

Publicat

în

seminar adr posAutoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial ”Creșterea Competitivității Economice”, cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, la Hotel Cetate Alba Iulia o Conferință și un seminar de informare pentru reprezentanții beneficiarilor privați care au contractat fonduri nerambursabile în valoare cumulată de peste 600 milioane lei, pentru investiții în Regiunea Centru.

Aceste sume au fost investite prin Operațiunile din cadrul Axelor Prioritare 1 și 3, pentru care ADR Centru are calitatea de Organism intermediar. Participanților la eveniment le-au fost prezentate aspecte practice vizând implementarea corectă a proiectelor derulate, modalitatea de decontare a sumelor contractate, dar și noi oportunități de finanțare care vor fi disponibile pentru firme pe viitor.

Seminarul de lucru a avut rolul de a aduce în atenția celor prezenți procedura simplificată aplicată de beneficiarii privați în cadrul proiectelor finanțate din instrumente structurale, obiectivul “Convergență”, precum și în cadrul proiectelor finanțate prin mecanismele financiare SEE și norvegian pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări. Mecanismul decontării cererilor de plată ce se aplică tuturor beneficiarilor din cadrul Programului Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” 2007-2013, precum și aspectele privind măsurile de informare și publicitate obligatorii în proiecte au fost alte teme discutate de cei peste 40 de participanți la evenimentul de la Alba Iulia.

De departe cel mai important punct l-a constituit dezbaterea referitoare la monitorizarea proiectelor derulate de beneficiarii privati. Astfel, reprezentanții AM POS CCE și ai OI pentru POS CCE din cadrul ADR Centru, dar și d-na Gabriela Teletin, director general în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, au prezentat importanța atingerii indicatorilor asumați prin fiecare cerere de finanțare în parte.

Reprezentanții IMM au fost informați de modul cum sunt îndepliniți și raportați indicatorii de realizare a proiectelor, care sunt monitorizaţi în perioada implementării activităţilor contractului şi care, în general, sunt reprezentaţi prin numărul activelor tangibile/intangibile achiziţionate, sau al lucrărilor realizate. Pe de altă parte, indicatorii de rezultat sunt monitorizaţi în perioada post-implementare, dar a căror îndeplinire trebuie pregătită încă din perioada de implementare. Astfel, datele referitoare la creşterea numărului de persoane angajate ca urmare a realizării activităţilor prevăzute în contract, sau îmbunătățirea cifrei de afaceri, sunt rezultate ale proiectelor care nu pot fi atinse și evaluate corespunzător dacă în timpul derulării investițiilor nu au fost îndeplinite toate condițiile contractuale.

Firmele din Regiunea Centru au așteptat prea mult, respectiv din 2011, deblocarea acestor fonduri. S-a văzut pe parcursul anului 2013 că am recuperat perioada în care au fost sistate operațiunile din cadrul POS CCE și am avansat foarte bine în contractarea și implementarea proiectelor. Acum asigurăm monitorizarea acestor proiecte, sprijinind firmele să fie competitive și să concureze pe piața internă și piețele internaționale, să creeze noi locuri de muncă. Axele prioritare ale POS CCE în cadrul cărora ADR Centru are rolul de Organism Intermediar susțin investițiile importante pentru generarea de locuri de muncă în beneficiul cetățenilor. Pe toate operațiunile pe care le gestionăm în cadrul POS CCE vor fi circa 800 de beneficiari, ale căror proiecte în valoare totală cumulată atrag peste 800 milioane lei în economia Regiunii Centru. Acordăm un tratament egal tuturor beneficiarilor de fonduri nerambursabile și de aceea am colaborat cu AM POS CCE pentru organizarea acestei întâlniri, astfel încât mediul de afaceri să atragă cât mai multe fonduri europene”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Participanților la seminarul de marți le-a fost prezentat stadiul procesului de contractare la nivelul Regiunii Centru, după care au primit informații punctuale despre documentele ce trebuie prezentate la ADR Centru în termen de 90 de zile de la semnarea contractelor, conform prevederilor contractului de finanțare. De asemenea, a fost prezentat Ordinul 1120/2013 privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privaţi pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea