Rămâi conectat

Actualitate

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia batjocorit, din nou, de necunoscuți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia a fost din nou profanat de necunoscuți, partea din față a monumentului fiind plină de inscripții și desene, scrie Agerpres.

ObeliscNu este pentru prima dată când obeliscul ridicat în memoria conducătorilor Răscoalei din Transilvania din 1784, unul din monumentele-simbol ale municipiului Alba Iulia, este vandalizat de persoane care dovedesc nu doar lipsă de civilizație, ci și lipsă de respect față de înaintași. În urmă cu câțiva ani s-a întâmplat același lucru și obeliscul a fost curățat chimic, dar desenele au reapărut inclusiv pe placa pe care se află inscripția „Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan”.

Obeliscul a fost ridicat în doar câteva luni, în 1937, prin colectă publică, din inițativa ASTREI. Monumentul, rodul colaborării dintre arhitectul Octavian Mihălțan și sculptorul Iosif Fekete, a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a lui Mihai, voievod de Alba Iulia.

Aflat în apropierea Porții a III-a monumentul de granit măsoară peste 22 de metri. Baza prismatică, treptată, cuprinde o celulă simbolică, cu deschidere pe laturile principale, de est și de vest. Pe partea de est, monumentul este străjuit de o Victorie înaripată, care ține în mâini o cunună de lauri.

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan se numără printre cele mai vizitate monumente din Alba Iulia.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea