Rămâi conectat

Actualitate

O țară din Europa trece treptat la săptămâna de lucru de 4 zile. 92% Companiile care au testat-o vor să continue

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O țară din Europa trece treptat la săptămâna de lucru de 4 zile. 92% Companiile care au testat-o vor să continue

Timp de o jumătate de an în Marea Britanie a fost implementat programul de lucru de patru zile pe săptămână. Acesta s-a dovedit a fi un mare succes, motiv pentru care companiile nu vor renunța la el.

Programul pilot al săptămânii de lucru de patru zile implementat în Marea Britanie a fost un succes, constatându-se că majoritatea covârșitoare a celor 61 de companii care au participat din iunie până în decembrie vor continua acest program și că majoritatea angajaților au fost mai puțin stresați și au muncit mai bine, păstrând echilibrul dintre viața personală și profesie.

Pe de altă parte, scrie The Washington Post, companiile au raportat că veniturile au rămas în mare parte aceleași în perioada de probă a anului trecut și chiar au crescut în comparație cu aceleași șase luni din anul precedent.

„Ne simțim cu adevărat încurajați de rezultate, care au arătat numeroasele moduri în care companiile au transformat săptămâna de 4 zile dintr-un vis într-o politică realistă, cu multiple beneficii”, a declarat David Frayne, asociat de cercetare la Universitatea din Cambridge, care a contribuit la conducerea studiului. „Credem că sunt multe aspecte care ar trebui să motiveze alte companii și industrii să încerce programul de lucru de patru zile pe săptămână”.
Program de lucru redus și același salariu

Echipa universității a lucrat cu cercetători de la Boston College Autonomy, o organizație de cercetare axată pe viitorul muncii;și comunitatea globală non-profit 4 Day Week pentru a vedea cum companiile din industriile de marketing, finanțe și organizații nonprofit și cei 2.900 de lucrători ai lor ar răspunde la reducerea programului de lucru, în timp ce salariile rămân aceleași.

Deloc surprinzător, angajații au raportat beneficii, 71% spunând că sunt mai puțin epuizați, 39% mai puțin stresați și 48% mai mulțumiți de locul lor de muncă decât înainte de proces.

Dintre lucrători, 60% au spus că este mai ușor să echilibreze munca și responsabilitățile acasă, în timp ce 73% au raportat o satisfacție crescută cu viața lor. Oboseala a scăzut, oamenii dormeau mai mult și sănătatea mintală s-a îmbunătățit, arată rezultatele.
Companiilor le-au crescut veniturile

Pentru companiile care au implementat săptămâna de lucru mai scurtă – fie că au lucrat mai mult într-o perioadă și mai puțin în alta astfel încât să rezulte o săptămână medie de 32 de ore – veniturile nu au fost afectate, arată rezultatele cercetării.

Veniturile au crescut cu 1,4% pe parcursul testului pentru 23 de companii, în timp ce 24 de alte companii au raportat venituri mai mari cu peste 34% față de aceeași perioadă de șase luni a anului trecut.

Pentru toți cei care au participat la proces, a existat o scădere a probabilității ca angajații să renunțe la job, în scădere cu 57% față de aceeași perioadă a anului trecut, precum și pentru cei care au intrat în concedii medicale, în scădere cu 65% față de un an în urmă, arată datele

Dintre companii, 92% au declarat că vor continua săptămâna de lucru de 4 zile, 30% spunând că este o schimbare permanentă.

Charlotte Lockhart, co-fondatoare și director general al 4 Day Week Global, a declarat „succesul răsunător” al programului pilot în Regatului Unit, care reflectă eforturile anterioare din Irlanda și S.U.A.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea