Rămâi conectat

Actualitate

O rachetă proiectată și construită în România va lansa un satelit în orbită. Unde și când va putea fi viziionată decolarea „EcoRocket”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În luna august, Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integraș în țara noastră.

Racheta de lansare funcționează cu apă și de aceea este considerată ecologică.

„Este o rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la 10 sateliţi de tip cupsa, de exemplu, are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 kg goală, fără combustibil”, a declarat Dumitru Popescu, fondator ARCA, citat de Mediafax.

Potrivit celor de la ARCA, racheta va pleca luni în baza navală din Portul Constanța, unde va fi urcată pe o navă militară. Va ieși în larg pentru mai multe teste de lansare, iar la mijlocul lunii august va fi trimisă în spațiu.
Lansarea va putea fi urmărită de pe țărm

Construirea rachetei românești a costat 1,2 milioane de euro și a fost finanțată integral din fonduri private.

Prin lansarea EcoRocket, ARCA vrea să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul respectiv vizează stimularea industriei spațiale europene pentru construirea de rachete lansare de sateliți, cu un impact redus asupra mediului înconjurător și la un cost de lansare scăzut.

Conform reprezentanților ARCA, costul lansării rachetei românești este de 490.000 de euro.

„Toate cheltuielile care sunt efectuate de Forțele Navale cu această activitate sunt suportate de noi din surse private. Vor avea loc antrenamentele pe mare începând de luni și în prima parte a antrenamentelor vom face absolut toată procedura de lansare, mai puțin lansarea”, a mai spus fondatorul ARCA, Dumitru Popescu.

El a precizat că lansarea rachetei va putea fi urmărită de pe țărm.

„Va fi lansată de la o distanţă de aproximativ 36 de kilometri travers Constanţa, adică persoanele care vor fi în zona Portului Tomis, pe plajă, vor putea vedea lansarea, vor vedea o dâră albă ridicându-se din mare. Îi sfătuim pe cei care vor să vadă lansare să vină cu camere de luat vederi cu zoom sau aparate foto cu zoom, să poată să o vadă cât mai bine. Vom anunţa din timp momentul lansării, ca lumea să poată să o vadă”, a declarat Dumitru Popescu, conform News.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade

Bera Larisa

Publicat

în

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade Meteorologii ANM au emis marți, 18 iunie 2024, o atenționare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă pentru ziua de miercuri, 19 iunie, în Alba și alte zone din țară. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea