O profesoară va merge peste 100 km pentru a preda… două ore de istorie
După ce şedinţa publică desfăşurată marţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba s-a încheiat abia după ora 22.00, ieri a avut loc prima repartizare pe posturi a suplinitorilor calificaţi. Aşa cum bine am anticipat, au existat discipline unde s-au înregistrat profesori care vor preda ca suplinitori calificaţi, deşi au obţinut note peste 9.00 la concusul de titularizare, dar au rămas nerepartizaţi din cauză că nu a existat niciun post titularizabil. Şi mă refer aici la istorie, materie care se află de câţiva ani în criză de catedre titularizabile vacante. Chiar şi ultimele posturi pentru suplinitorii calificaţi au fost repartizate cu note foarte mari, în jur de 8.00. În disperare de cauză, o tânără profesoară din Alba Iulia, care primise 6 ore la Şcoala Almaşu Mare, a vrut să-şi completeze norma cu cât mai multe ore, dar singura opţiune avantajoasă şi pentru care îndeplinea condiţiile legale a fost… Şcoala Şona, unde existau vacante doar 2 ore pe săptămână. Având în vedere că de la Alba Iulia la Şona sunt 53 de kilometri, tânăra va trebui să străbată săptămânal peste 100 de kilometri pentru a preda 2 ore de istorie copiilor din Şona. În alt caz, un profesor nu a mai avut prea multe variante convenabile de ales, fie pentru că postul era cu predare în limba maghiară, fie că era rezervat pentru bursier al MECTS, şi a solicitat cele 6 ore de istorie de la Şcoala Ohaba, afirmând mai în glumă, mai în serios că va ajunge la şcoală cu… calul, pentru că din informaţiile sale nu are cu ce face naveta. Respectivul dascăl obţinuse la concursul de titularizare peste 8.00.
Şi ieri au mai fost situaţii în care dascălii nu au cunoscut metodologia, iar timpul dedicat oferirii de explicaţii a dus practic la întârzierea şedinţei faţă de grafic. De exemplu, un profesor de istorie care solicitase un post de istorie-geografie de la Mogoş suspectase comisia că nu doreşte să-i repartizeze catedra respectivă, deşi tânărul nu avea studii corespunzătoare. Discuţii au fost din nou la ocuparea posturilor cu predare în limba maghiară: unii dintre candidaţii de etnie maghiară care terminaseră facultatea în limba română au vrut să opteze pentru aceste posturi, cu toate că, din necunoaşterea legislaţiei, nu susţinuseră proba eliminatorie orală în limba… maghiară. Azi, 25 august, sunt programate următoarele discipline: ora 9.00: arte vizuale, educaţie muzicală, muzică de cameră, muzică instrumentală, educaţie fizică şi sport, kinetoterapie, antrenori, ora 10.30: limbile engleză, franceză, germană, maghiară, ora 13.30: consiliere psihopedagogică, psihopedagogie specială, terapie educaţională complexă şi integrată.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor
Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor De la 1 ianuarie 2025, românii nu vor mai beneficia de anumite ajutoare sociale. Beneficiile financiare vor fi eliminate definitiv sau se vor micșora anul viitor. Citește și: Implicațiile creșterii salariului minim, începând de la 1 ianuarie 2025: Majorarea contribuțiilor […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare