Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O nouă lege intră în vigoare, în România, de astăzi: Pentru ce se pot lua amenzi usturătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O nouă lege intră în vigoare, în România, de astăzi: Pentru ce se pot lua amenzi usturătoare

Începând de luni, 23 octombrie, intră în vigoare Legea 280/2023, potrivit căreia entităţile publice şi private au obligaţia de a avea case de marcat și ghişee care să ofere prioritate femeilor gravide, dar şi persoanelor care sunt însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, prevede legea.

În plus, legea mai prevede și crearea de locuri de parcare speciale pentru aceste categorii de persoane.

„În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”, mai arată legea.

Amenzi usturătoare

Prin urmare, ar trebui să fiți foarte atenți atunci când mergeți în magazine. Cine nu acordă prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii poate primi amenzi între 200 și 1.000 de lei. Lipsa locurilor de parcare destinate acestor categorii de persoane poate implica o amendă de 10.000 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și șoferilor care parchează pe locurile de parcare destinate mamelor gravide și femeile cu copii mici.

Sancțiunile în cauză nu se aplică în cazul angajaților Ministerului Afacerilor Interne, celor din unitățile medicale (atât publice, cât și private) și membrilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, atunci când aceștia își desfășoară atribuțiile de serviciu. Legea a intrat în vigoare în data de 22 octombrie.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea