Actualitate
O nouă LEGE a Educației: Sorin Cîmpeanu anunță burse atractive, educație de mediu „în natură” și bani pentru prevenirea abandonului școlar
O nouă LEGE a Educației: Sorin Cîmpeanu anunță burse atractive, educație de mediu „în natură” și bani pentru prevenirea abandonului școlar
Sorin Cîmpeanu: Competențele digitale, partea de digitalizare prin PNRR este o componentă extrem de importantă, dar până când vom fi capabili să asigurăm o predare online, fără pierderi pe niciun plan, va mai dura.
Educația pentru mediu este o componentă importantă. S-a lansat un raport în dezbatere publică până pe data de 11 februarie. În procesul de revizuire a curriculumului luăm serios în considerare introducerea în calendarul activităților școlare a unei săptămâni „verzi”. O „săptămână verde” în care elevii să poată deprinde elemente ce țin de educația pentru mediu, în mediu natural, în natură, în afara școlii. Așa cum este „Săptămâna altfel” acum.
„România educată” este un program care debutează. Va fi o nouă lege. Avem planurile-cadru pentru care ne-am angajat, pentru liceu să fie disponibile în septembrie 2023. În aceste planuri-cadru vor fi cuprinse toate acele solicitări ale societății, inclusiv educație pentru mediu. Educație pentru mediu care avea componente în ora de geografie, în ora de biologie, în ora de economie, în ora de educație tehnologică, nu neapărat o disciplină nouă.
Educația pentru mediu este extrem de importantă.
Va fi o nouă Lege a Educației în care vom clarifica foarte multe lucruri pe care societatea le așteaptă. Inclusiv sistemul de burse, despre care s-a vorbit foarte mult.
Prin consultare, vom avea o serie de burse foarte clar destinate celor cu merite adevărate și celor cu nevoi sociale sau medicale adevărate, într-un cuantum care să fie atât de atractiv, încât să merite să lupți pentru acea bursă, și pe niște criterii foarte clar stabilite și trecute în lege, ca să nu se mai schimbe an de an acele criterii, și să existe o predictibilitate și un obiectiv fixat pentru un elev care intră în liceu în clasa a IX-a și își propune să ia o bursă de un anumit fel. Am dat un exemplu.
Noua lege trebuie să fie gata anul acesta.
În paralel cu noua lege va exista „Programul național de abandon școlar”
Dar în paralel cu noua lege avem Programul național de abandon școlar, care este un program unic, în care cred foarte mult, pentru că alături de ceea ce se poate face cu acești 543 de milioane de euro, 2.500 de școli, grant de 200.000 de euro per școală, școli de 80, 90, 100, 120 de elevi, pentru că mediul rural unde abandonul școlar este cel mai mare, și acolo sunt școlile cu cea mai mare vulnerabilitate, sunt școli mici. Înseamnă o alocare de 2.000 de euro în medie per elev.
Cheltuielile eligibile sunt extrem de importante, nu sunt eligibile doar orele de meditații, sunt eligibile și orele de consiliere, angajarea de mediatori școlari în aceste zone, sunt eligibile plăți pentru tabere și pentru excursii pentru acești copii care de cele mai multe ori n-au văzut nici locurile de referință din România.
Sunt 2.500 de școli care sunt identificate ca fiind cele mai vulnerabile. Deja am pus pe site-ul ministerului o listă de 3.235 de școli. Am invitat și alte școli care se consideră vulnerabile să completeze această listă.
La final de ianuarie vom avea 3.500 – 4.000 de școli, câte se vor înscrie, vom selecta cele mai vulnerabile 2.500 de școli, pe niște criterii obiective, în cadrul unui mecanism care se cheamă „de avertizare timpurie a abandonului școlar.
„S-ar putea ca un copil să aducă un venit mai mare decât venitul părintelui, sau părinților”
Sunt cel puțin 4 lucruri care să îi facă pe copii să nu mai renunțe la școală – mediere școlară, consiliere, meditații, excursii, tabere, lucruri care pot fi cu adevărat atractive pentru acești copii, și până la achiziție de echipamente sportive, până la subvenții pe care le poți da acelora care au nevoie de această subvenție, alături de celelalte 6 tipuri de burse, aceste subvenții – plată unică sau plată lunară, se vor constitui avantaje atât de multe, încât familia se va gândi că trimițându-și copilul la școală, s-ar putea ca acel copil să aducă un venit mai mare decât venitul părintelui, sau părinților.
Când va primi bani, va înțelege. Când va avea transport cu adevărat gratuit, va înțelege, când va avea un sistem de burse – bursa socială putând fi cumulată cu celelalte tipuri de burse. Deja, acum, poate avea un venit de 700 de lei pe copil. Dacă ai 3, 4 copii, înmulțești și vezi că obții un venit mai mare decât venitul tău, dacă îți trimiți copiii la școală.
Și al patrulea element, generalizarea programului „Masă caldă”. Avem acum masă caldă pentru 150 de școli, 116 milioane de lei buget, dar mai avem 500 de milioane de lei doar la Ministerul Agriculturii pentru masă.
Masa de anul acesta poate fi livrată și prin catering, unde nu sunt cantine, iar în zonele care sunt atât de izolate, încât nu vin firme de catering, este posibil să dai pachet alimentar.
Am luat decizia în guvern să extindem acest program. Să cuplăm programul pentru școli al Ministerului Agriculturii – 500 de milioane, cu programul „Masă caldă” – 116 milioane, cu alte programe, și să avem un program generalizat și coerent prin care să putem oferi și o masă alături de transport, de burse, alături de toate celelalte. Și atunci vom reduce abandonul.
Actualitate
2.000 de lei pentru nou-născuții din categoriile defavorizate: Condiții de eligibilitate
2.000 de lei pentru nou-născuții din categoriile defavorizate: Condiții de eligibilitate
În vara anului 2022, Executivul de la București a decis acordarea unui sprijin de 2.000 de lei pentru mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate.
Autoritățile au stabilit condițiile de acordare a ajutoarelor printr-un ordin publicat miercuri. Acest lucru se traduce prin faptul că mămicile pot intra curând în posesia banilor.
Ajutoarele vor fi acordate sub forma unui tichet social, a cărui grafi de acordare fost introdus prin OUG 113/2022. Procedura specifică de distribuire este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1154/2023 intrat deja în vigoare.
Potrivit actului normativ menționat, lista beneficiarilor este întocmită de autoritățile centrale, acestea au sarcina de a transmite mai departe către instituțiile prefectului, lista beneficiarilor finali, cel târziu în ultima zi lucrătoare a lunii.
În baza listelor verificate și centralizate la prefectură se emit și tipăresc suporturile electronice pentru voucherele sociale pentru nou-născuți, sub forma unor carduri. Ulterior, acestea vor ajunge la primării, care sunt obligate să le distribuie în a doua parte a lunii următoare, aferente lunii de referință, destinatarilor eligibili.
Condițiile de eligibilitate
Autoritățile au stabilit condițiile de acordare a ajutorului de 2.000 de lei în baza OUG 113/2022 care stipulează că pot primi 2.000 de lei următoarele mame: cele care obțin venitul minim garantat stabilit prin Legea nr. 416/2001;mamele care fac parte din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei; mamele care au dizabilități;
sau femeile care se află temporar în situații vulnerabile (victime ale calamităților, ale violenței domestice; persoane dependete) sau care se află în situații extreme de vulnerabilitate adică nu mai au locuință, au fost date afară din propria locuință.
De asemenea, vor beneficia de ajutorul statului și mamele care nu au acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile, sau sunt minore. Ajutorul este acordat și mamelor care provin din zona de conflict a Ucrainei. Banii pot fi utilizați ca în cazul celorlalte vouchere doar pentru achiziționarea produselor dedicate pentru bebeluși precum trusouri pentru nou-născuti, scutece, articole sanitare și medicale.
„Mamele și nou-născuții din familii vulnerabile vor beneficia de un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală. Potrivit Hotărârii de Guvern, de aceste tichete vor beneficia toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni. O felicit pe Roxana Mînzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru și fost ministru al Fondurilor Europene, că nu a abandonat acest proiect”, a declarat Gabriela Firea într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Facebook.
Guvernul poate modifica valoarea ajutorului cu o sinfură condiție și anume, operarea modificării cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.
Sursa: infofinanciar.ro
Actualitate
Simulare Evaluare Națională 2023, în Alba: Nici 30% dintre elevi NU au luat peste nota 7 la matematică
Matematica se dovedește a fi proba de foc și anul acesta la examenele naţionale.
În țară, note peste 5 la această disciplină au obţinut 59,2% dintre elevi. Mai puţin faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 60,58% de astfel de note. Doar 6.5% dintre elevi au obţinut note mai mari de 9 şi doar 0.8%, adică 1.358 de elevi au luat nota 10.
Simulare Evaluare Națională 2023 în Alba
Limba și literatura română – 1.347 note sub 7 (51,02%)
– 2.640 elevi prezenți din 2.823 înscriși
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 47
2 – 2,99: 160
3 – 3,99: 166
4 – 4,99: 234
5 – 5,99: 349
6 – 6,99: 391
7 – 7,99: 449
8 – 8,99: 514
9 – 9,99: 327
10: 3 note.
Matematică – 1.879 note sub 7 (71,36%)
– 2.633 elevi prezenți din 2.823 înscriși
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 36
2 – 2,99: 179
3 – 3,99: 344
4 – 4,99: 415
5 – 5,99: 527
6 – 6,99: 378
7 – 7,99: 273
8 – 8,99: 260
9 – 9,99: 192
10: 29 note.
Limba și literatura maternă – 82 elevi prezenți
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 0
2 – 2,99: 1
3 – 3,99: 9
4 – 4,99: 7
5 – 5,99: 15
6 – 6,99: 12
7 – 7,99: 21
8 – 8,99: 12
9 – 9,99: 5
10: 0 note.
Următorul pas din acest an pentru elevii de clasa a VIII-a este chiar examenul de Evaluare Naţională 2023 propriu-zis. Înscrierile sunt prevăzute pentru perioada 6 – 9 iunie.
Prima probă scrisă, cea la română, va fi pe 19 iunie. Urmează proba scrisă la matematică, două zile mai târziu, pe 21 iunie. Limba maternă, pentru elevii cu studii la o şcoală într-o limbă a minorităţilor, va avea loc pe 22 iunie.
Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2023 sunt afişate pe 28 iunie. După soluţionarea contestaţiilor, sunt afişate rezultatele finale, pe 4 iulie.
Actualitate
Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase
Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase
Joi, 30 martie, sunt afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare pentru clasa pregătitoare 2023, potrivit calendarului oficial.
Părinții vor afla numărul de clase pregătitoare de la fiecare unitate de învățământ. Aceste informații vor fi postate pe site-ul școlii, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar. Înscrierea în clasa pregătitoare are loc în perioada 3-18 mai.
„30 martie 2023: Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar”, conform calendarului.
Tot astăzi, vor fi publicate și informații referitoare la posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare, după cum se arată în calendar.
„Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.”
Centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională vor posta, pe 3 aprilie, modelul de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv.
Copiii care au fost în străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic.
3 aprilie 2023: „Postarea pe site-ul centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) a modelului de cerere-tip (anexa nr. 2 la Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.445/2022) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv şi care:
nu au frecventat grădiniţa;
s-au întors din străinătate.
Afişarea programului de evaluare a copiilor la avizierul şi pe site-ul CJRAE/CMBRAE.
Postarea pe site-ul inspectoratelor şcolare, respectiv al unităţilor de învăţământ cu nivel preşcolar/primar a modelului de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care au frecventat grădiniţa şi care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv.”
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 au nevoie de recomandare de la grădiniță sau de la unitatea de învățământ la care sunt, pentru înscrierea în învățământul primar.
Când și unde se realizează evaluarea copiilor?
Evaluarea copiilor de către CJRAE/CMBRAE este programată în perioada 5 – 26 aprilie 2023. Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite centre din județ/municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădinițe.
Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, se arată în metodologie.
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje amuzante de 1 Aprilie: SMS-uri și mesaje pe care le poți trimite prietenilor de Ziua Păcălelilor
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Mama tânărului din Alba Iulia care şi-a omorât copilul de un an, rupe tăcerea: ”Eu le-am zis clar: Spargeți ușa, orice minut contează”. Părinții bebelușului s-ar fi cunoscut pe o platformă de sinucigași
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier la ieșire din Alba Iulia: Trei persoane au ajuns la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
VIDEO| Prezență surpriză în Cetatea Alba Carolina: Mihai Leu și al său Ferrari 458 Challenge au întors toate privirile
-
Curier Județeanacum 20 de ore
VIDEO| Primul candidat, primul admis: Examenul pentru obținerea permisului la noua sală din Alba Iulia, început cu dreptul