O gură de… inspirație: Un oraș din România are cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa

Paul Voicu - Primar 2020

Un oraș din România a devenit orașul cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa, după ce, în doar 2 luni, 10 lucrări de artă murală au fost realizate cu vopsea Airlite, care reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile de CO2, care cauzează schimbările climatice.

Este vorba despre Bacău, unde 10 lucrări, cu o suprafață totală de 700 mp, nu doar au schimbat fața municipiului Bacău, dând culoare orașului, ci vor purifica aerul, asemenea unei păduri de 700 de metri pătrați, în cadrul proiectului ZidArt, de Asociația Ingenious Drama, prin programul Start ONG , finanțat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

ELIT

Astfel, 10 picturi, 9 artiști, 3 școli, o grădiniță, un liceu, 2 asociații și 2 blocuri au avut un impact pozitiv asupra întregului oraș, generând un val de reacții pe care Bacăul nu l-a mai întâlnit în istoria lui recentă.

Un alt aspect inovator adus de acest proiect, constă în mesajul social al lucrărilor realizate. Majoritatea sunt centrate pe transmiterea unui mesaj de solidaritate cu grupurile vulnerabile din România și aduc în viața culturală citadină problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități, adolescentele însărcinate și minoritățile etnice. O altă parte a lucrărilor abordează teme culturale sau de mediu. Proiectul cuprinde și prima lucrare din România dedicat nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille.

Mihail David - 2020

Lucrările au fost realizate de artiști români printre care se numără: Obie Platon, Cristian Scutaru, Kaps Crew, Monk Ink, Andreea Toma, Le Comete, Cătălin Moraru, Florin Radu, şi Ronin.

“Prin ZidArt am dorit implicarea grupurilor vulnerabile în viața culturală citadină prin înțelegerea conceptului de Artă Stradala și evidențerea provocărilor cu care se confruntă. De asemenea, dorim revitalizarea spațiului urban prin artă și transformarea acestuia într-un “muzeu” în aer liber de mari dimensiuni. Dorim ca acest proiect să devină o tradiție anuală și să aducă un număr cât mai mare de artiști de renume național si internațional, fapt care ar conduce la creșterea potențialui turistic al orașului și la plasarea acestuia pe harta culturii urbane din întreaga lume.” (Lucian Popa – Manager proiect ZidArt)

“Ne bucurăm că, prin susținerea acestui proiect, am adus în România o nouă provocare, prin intermediul căreia nu doar dăm culoare orașelor, ci prin intermediul artei stradale, contribuim la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon. Reacțiile pozitive primite ne-au întrecut așteptările și ne conving să ne concentrăm eforturile în următoarea perioadă pentru a sprijini replicarea a astfel de inițiative în cât mai multe dintre orașele țării.” (Andrei Coșuleanu – Președinte Act for Tomorrow)

Vopseaua reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile de CO2, care cauzează schimbările climatice. Lucrările au proprietatea de a îndepărta gramele de poluanți echivalentul a aproximativ 140 de automobile pe benzina euro 6.

De asemenea, vopseaua folosită este eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinandu-le să se desprindă. Mai simplu spus, Airlite creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe. Suprafețele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate.

sursa: startong.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...