O categorie de români poate rămâne FĂRĂ ajutor social – Petiţie FĂRĂ PRECEDENT, lansată de un lider PNL din Alba

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

O petiţie online prin care doreşte să strângă semnături pentru a modifica alineatul (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul că persoanele apte de muncă să îşi piardă ajutorul social dacă refuză să lucreze, a fost lansată de Deputatul PNL Florin Roman. El susţine că au fost situaţii în care „mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace”.

„În România, o formă de asistenţă socială pe care statul o oferă familiilor şi persoanelor singure este reprezentată de venitul minim garantat. Acesta se întemeiază pe principiul solidarităţii sociale în cadrul unei politici naţionale de asistenţă socială”, se arată în textul petiţiei iniţiate de deputatul PNL Florin Roman.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În prezent legea prevede că ”persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”.

De asemenea, Roman susţine că tot actuala legislaţie dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă, dar „din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului”.

Roman spune că, în luna decembrie 2016, conform Ministerului Muncii, numărul persoanelor care beneficiau de ajutor social era de 55.457, dintre care 2.643 nu au mai primit ajutorul la finalul lunii, iar în luna aprilie 2017, beneficiarii de ajutor social erau în număr de 243.006, dintre care 17.712 au rămas fără bani la finalul lunii.

El spune că modificarea legislaţiei este necesară, argumentând că „mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace”.

“Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copii şi nu-i lasă să meargă la şcoală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizaţia dată de stat”, se mai arată în textul petiţiei.

Roman spune că domeniul social ar trebui să se orienteze spre cei nevoiaşi, nu spre cei ce doresc să “eludeze statul”, iar părinţii care nu îşi trimis copiii la şcoală, în caz contrat vor pierde ajutorul social.

„Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiaşi şi nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăţa şi poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinţii beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceştia la şcoală sub sancţiunea de a fi privaţi de un drept social pe care statul îl acordă. Totuşi, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă”, mai spune deputatul.

Potrivit iniţiativei, deputatul PNL vrea să modifice alin (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiţia ca refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

Coco 11 februarie 2018 at 13:31

Toti rromi care au ajutor social, la munca cu ei, foarte bine. Toti muncim si noua nu ne da nimeni pe gratis cum au rromi , care au mai multe drepturi ca noi romanii.

Nelutu l. 11 februarie 2018 at 15:36

Rusine sa va fie ca-i catalogati pe toți la fel.Multi romi lucreaza sunt cinstiti si merg la scoala. Nu toti sunt la fel.Asistați sociali sunt si români si unguri. Mergeți in SUD SI NORD si peste tot sa vedeti sate întregi de români care stau la birturi si beau ca porcii toata ziua in loc sa lucreze.Rusine si ziarului *independent * pt ca nu cenzurează jignirile aduse unei întregi etnii. Ura rasială trebuie stopată.

Reka 12 februarie 2018 at 9:31

cit de multi sunt cei care merg cinstit la munca ? asa, dintre numarul de rromi, nu raportat la numarul de locuitori dintr-o zona- eu stiu 3 care sunt asa si cateva sute care nu merg; ia vedeti ce masini si ce case au aia cu cefe groase care bat pietele zilnic si freaca menta fara nici o forma legala de angajare sau de desfasurare a unei activitati utile social, doar comert clandestin sau sprijinit cafenelel- astept raspuns

O social-democratie prost inteleasa 11 februarie 2018 at 14:36

Sa lasi spitale fara dotari elementare si sa comasezi fortat scoli doar ca sa ai bani sa intretii gratuit votantii sanatosi si in putere care refuza sa-si castige onest o paine..

Nelutu l. 11 februarie 2018 at 15:26

Toți asistatii sociali,(indiferent de rasa) precum si PREOTII ortodocsi care primesc indemnizații grase de la Stat SA MEARGĂ LA LUCRU. NOI MUNCIM 12 ORE PE ZI SA TINEM IN SPATE ACESTI PUTUROSI ? LA MUNCA CU VOI. V-AM ȚINUT DESTUL IN SPATE.

marius 11 februarie 2018 at 17:52

Nu s-ar putea extinde proiectul de lege si la cei care nu gandesc?

apoliticul 11 februarie 2018 at 18:03

Cand a fost PNL-ul la guvernare nu sa facut propunerea asta.Nu zic ca nu sant de acord cu ea dar nu cred ca e acum momentul.Eu zic sa asteptam (vreo 10 ani )pina castiga PNL-ul alegerile.

Reka 12 februarie 2018 at 9:32

ca sa voteaza psd in continuare toti asistatii buni de munca ?

Un exclus 11 februarie 2018 at 19:46

Politic, Florin Roman îşi taie craca de sub picioare. Asistaţii social din judetul Alba au votat preponderent noul PNL. Maşina de vot a functionat şi funcţionează atât pentru PSD, cât şi pentru PNL în toată ţara. Acest exces de zel politic va aduce mai putine voturi pentru partidul său, mai ales în judeţul Alba. Dacă ar fi să se schimbe legea venitului minim garantat, nu art. 15, alin 7 ar trebui schimbat. Florin Roman nu cunoaşte realitatea din teren. Efectele schimbării propuse de el ar fi minime, iar cei care nu vor să muncească vor sta din nou la birt cu berea în mână. De ce? Simplu: asistaţii nu vor refuza niciun loc de muncă, însă angajatorii nu-i vor primi la lucru, iar dacă îi vor primi nu vor fi multumiţi de prestaţia lor. Cine are nevoie de leneşi, incompetenţi şi de oameni fără chef de muncă? Aşa că vor ajunge din nou la ajutorul social. Acest fapt a fost verificat în comuna mea, n-a fost nevoie ca Florin Roman să iniţieze vreo petiţie. Dacă ar fi venit pe teren ar fi aflat aceste lucruri si n-ar mai fi făcut un nou circ. Dar s-a rupt de realitate şi aşa va rămâne.

Reka 12 februarie 2018 at 9:33

Roman pierde 50 de voturi de la asistati si castiga 70 de la ceilalti daca se aproba masura asta, deci 1-0 pentru Roman

Șică Mandolină 11 februarie 2018 at 20:50

Sa dea Domnul ca Florin Roman sa ajunga la sapa de lemn si sa traiasca din ajutorul social pe care vrea sa-l taie celor care zice ca nu vreau sa muncesca. Eu ma intreb daca acest om o a muncit (ma refer la munca fizica) macar o singura zi in viata lui.

Costel 12 februarie 2018 at 11:28

Șică Mandolină-asta vorbeste din auzite de muncă! !din sutele de milioane castigate din Consiliile de administratie…
Habar n-are!

Comentariile sunt oprite