Rămâi conectat

Actualitate

Nutriționist: O dietă de înfometare după Sărbătorile Pascale, cea mai păguboasă alegere/ Cum să obții rezultate bune și de durată

Publicat

în

O dietă fadă sau de înfometare după Sărbătorile Pascale ar fi cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obţin rapid, însă ele nu sunt de durată, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

În opinia sa, după mesele bogate de Paşte trebuie să se revină la o dietă echilibrată, uşor redusă caloric, uşor hiposodată, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din această perioadă.

„Abordarea procesului de slăbire trebuie să fie una firească şi să vizeze o serie de aspecte extrem de importante. Digestia trebuie să funcţioneze impecabil, adică să existe disponibile suficiente enzime digestive pentru acest proces. Eliminarea deşeurilor şi combaterea constipaţiei – omul sănătos are minim un scaun zilnic. Consumul zilnic de apă proaspătă pentru a menţine în stare perfectă de funcţionare rinichii, vezica urinară şi tractul urinar, lucru esenţial în procesul de slăbire. Mişcarea în aer liber, mersul activ, alergarea uşoară stimulează sistemul cardiovascular, prin transpiraţie se elimină toxinele, iar starea generală de spirit şi memoria se îmbunătăţesc. Menţinerea glandei tiroide în stare bună de funcţionare; iodul este elementul primordial în acest sens. Detoxifierea ficatului este esenţială pentru că în ficat se metabolizează grăsimile”, afirmă Alexandrescu.

Electrica Furnizare Discount

Ea susţine că trebuie eliminate din dietă alimentele procesate: fast food, alimente prăjite, grăsimi săturate, alcool, zahăr rafinat, lactate complet degresate şi băuturi dulci.

„Dacă decizia de a corecta regimul alimentar se referă la întreaga familie, atunci din dieta acesteia nu trebuie să lipsească legume şi fructele proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteinele de natură superioară şi lactate fermentate (chefirul, sana, laptele bătut). Dieta zilnică trebuie să fie împărţită în 3 mese principale şi două gustări de fructe, iar între mese să se consume din abundenţă lichide care hidratează: apă şi ceai neîndulcit. Gustarea de fructe de dimineaţă poate fi formată din fructe mai dulci, cu indice glicemic superior, iar cea de după amiază din fructe mai acre. E important să ţinem cont şi de aportul energetic pe care ni-l aduc alimentele”, spune nutriţionistul.

Potrivit acestuia, un rol cu totul aparte, mai ales după sărbători, îl prezintă crudităţile: fructele şi legumele.

Totodată, ultimele teorii nutriţionale recomandă consumarea zilnică a 5 porţii de crudităţi: câte o masă de legume proaspete la fiecare masă principală şi două porţii de fructe la gustările dintre mese.

Astfel, o salată de roşii (100 grame) + o linguriţă de ulei – 80 kcal, salată verde (100 g) + o linguriţă oţet – 45 kcal, salată de varză (100 g) – 25 kcal, salată de castraveţi (100 g) – 13 kcal.

De asemenea, legumele consumate ca garnituri trebuie să fie fierte pentru câteva minute în abur pentru a se conserva în mare măsură enzimele dătătoare de sănătate.

Astfel, fasole verde (100 g) – 35 kcal, ciuperci (100 g) – 25 kcal, conopidă (100 g) – 25 kcal, broccoli (100 g) – 35 kcal, cartof fiert (100 g) – 90 kcal.

„Fibrele sunt nutrienţi care oferă protecţie şi funcţionalitate normală colonului. Ele se găsesc din abundenţă în legume şi fructe proaspete, dar şi în cerealele neprelucrate, în pâinea integrală, în orezul brun, mazăre şi linte. De menţionat este faptul că fibrele se consumă cu mari cantităţi de apă, pentru că ele au proprietatea de a colecta apă şi astfel poate apărea deshidratarea”, declară preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

De ştiut: o felie de pâine integrală (35 g) – 95 kcal, orez integral fiert (100 g) – 130 kcal, paste integrale fierte (100 g) – 150 kcal. Mere (100 g) – 60 kcal, portocale (100 g) – 45 kcal, mandarine (100 g) – 40 kcal.

De asemenea, după Paşte carnea trebuie consumată cu moderaţie, iar peştele de captură trebuie gătit la cuptor sau la abur cu multă lămâie, mai ales cel autohton ar fi cel mai recomandat în această perioadă. Astfel, crap (100 g) – 160 kcal, somn (100 g) – 250 kcal, păstrăv/novac (100 g) – 130 kcal, plătica (100 g) – 150 kcal.

Nutriţionistul spune că produsele lactate conţin mari cantităţi de proteine cu valoare biologică superioară, toţi aminoacizii esenţiali, complex de vitamine B, vitamina D şi sunt cea mai bună sursă de calciu. Chefirul, iaurtul, laptele bătut şi Sana sunt o sursă uşor biodisponibilă de calciu pentru organismul de toate vârstele.

De ştiut: iaurt de bivoliţă 5% (100 ml) – 80 kcal, chefir, 1,5% (100 ml) – 46 kcal, iaurt, 2% (100 g) – 50 kcal, brânză de vaci (100 g) – 90 kcal, caş proaspăt (100 g) – 240 kcal, urda (100 g) – 160 kcal.

„Grăsimile sunt necesare doar în cantităţi foarte mici şi din păcate majoritatea oamenilor le consumă în exces. Prin evitarea prăjelilor, consumarea lactatelor parţial degresate şi în general prin citirea atentă a informaţiilor nutritive de pe ambalajele preparatelor se poate reduce considerabil aportul zilnic de grăsimi”, susţine preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

De ştiut: ulei de măsline (100 ml) – 900 kcal, unt (100 g) – 720 kcal, avocado (100 g) – 160 kcal.

„În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta de recuperare, hiposodată şi hiperpotasică, bazată pe consum de legume crude, lactate fermentate, fibre de sursa integrală, fructe autohtone, peşte şi mici cantităţi de grăsimi sănătoase, are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalitate, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută. Şi toate aceste beneficii obţinute în urma unui program alimentar echilibrat se explică practic prin creşterea cantităţii de micro şi macronutrienţi consumaţi, aceştia ajuta la întărirea sistemului imunitar, menţin oasele puternice, ajuta digestia şi readuc greutatea corporală la normalitate”, declară Lygia Alexandrescu.

Sursa Agerpres

Publicitate

Actualitate

PROGRAM| Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”: Alba Iulia este astăzi capitala folkului românesc

Publicat

în

PROGRAM| Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”: Alba Iulia este astăzi capitala folkului românesc

Alba Iulia este în aceste zile capitala muzicii folk, găzduind o nouă ediție a Festivalului Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Evenimentul, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică folk din România, a debutat, sâmbătă, în program fiind incluse recitaluri, lansări de carte și de discuri, dar și întâlniri ale publicului cu artiștii. Festivalul se desfășoară cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, iar intrarea este liberă.

Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a debutat, sâmbătă, cu o „Cafea cu Folk”, în cadrul căreia publicul s-a întâlnit cu o parte dintre interpreții invitați în festival. Folkistul Vali Șerban, inițiatorul festivalului și Sorin Minghiat au vorbit despre Doru Stănculescu, într-un moment emoționant în memoria cantautorului. Festivalul a continuat, sâmbătă seara, în Piața Cetății cu recitaluri susținute de Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Dinu Olărașu, Florin Săsărman, Sorin Minghiat.

Duminică, Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” începe cu o nouă „Cafea cu folk”, fiind programate lansarea discului vinyl „Accent 40 – Cascadorii Anxietății” și lansarea cărții „Chitaristul” – Paul Prisada. Seara, pe scena festivalului vor urca Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Zoia Alecu, Vali Șerban și „Școala de Folk”.

Electrica Furnizare Discount

„Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” se desfășoară în acest an într-o locație nouă – Piața Cetății din Alba Iulia. Este o locație care ne permite să respectăm măsurile impuse de pandemie, dar mai ales un spațiu care deschide festivalul către un public tot mai mare. Respectăm cu strictețe măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 și mulțumim spectatorilor care au înțeles că aceste măsuri sunt pentru siguranța lor și a artiștilor. Vă invităm cu drag la „Ziua de Mâine”, la Alba Iulia, locul unde folkul românesc s-a mutat cu întreg bagajul de muzică bună”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Alexandru Pal.

Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” se desfășoară sâmbătă și duminică, 25 – 26 septembrie, în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Festivalul este organizat cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, iar intrarea este liberă. Accesul în perimetrul de eveniment va fi deschis cu o oră înainte, astfel încât să se intre pe rând, respectând distanțarea fizică. La intrarea în zona de concert, fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată sau a celor cu temperatura măsurată mai mare de 37,5°C. Pe toată perioada concertelor, în perimetrul de eveniment, fiecare participant va trebui să poarte mască de protecție, în mod corespunzător. De asemenea, intrările în spațiul de eveniment vor fi dotate cu stații de dezinfectare pentru mâini, iar spectatorii vor fi obligați să se dezinfecteze în momentul accesului în spațiul respectiv. În spațiul de eveniment, poziționarea scaunelor destinate publicului nu vor suferi modificări, pentru a asigura distanțarea fizică de siguranță și se vor respecta culoarele de acces și ieșire, acestea fiind marcate în mod corespunzător.

Organizatorii recomandă publicului să participe la eveniment în mod organizat, prin acces în perimetrul de eveniment și cu respectarea măsurilor organizatorice și să NU aleagă participarea la eveniment indirect, cu scopul evitării măsurilor sanitare, în afara perimetrului.

PROGRAMUL Festivalului Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”

Duminică, 26 septembrie 2021

ora 11:00 – Cafeaua cu Folk la FRAMM’S

Lansare disc vinyl “Accent 40 – Cascadorii Anxietății” și cartea “Chitaristul” – PAUL PRISADA

ora 18:00 – Spectacol extraordinar

MIRCEA BANICIU

DUCU BERTZI

ZOIA ALECU

VALI ȘERBAN și ,,Școala de Folk”

Citește mai mult

Actualitate

Norul de poluanți generat de erupția vulcanului din La Palma ajunge astăzi în România: „Ar fi indicat să purtăm mască”

Publicat

în

Norul de poluanți generat de erupția vulcanului din La Palma ajunge astăzi în România: „Ar fi indicat să purtăm mască”

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară. Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat la Digi24, Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică.

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică.

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Electrica Furnizare Discount

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare, spus profesorul de fizică.

Erupția vulcanului din La Palma devine din ce în ce mai periculoasă, la aproape o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. De asemenea, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

„Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire”, a adăugat Silviu Gurlui.

Între timp, aeroportul din La Palma s-a închis, așa că turiștii care trebuiau să plece s-au dus la feriboturi.

Niciun om nu a fost rănit, dar pagubele materiale sunt semnificative – peste 400 de clădiri au fost distruse, iar 190 de hectare de teren au fost arse.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

PREȚUL la energie electrică pentru fabrici se DUBLEAZĂ: „Reacție inflaționistă incredibilă, greu de anticipat”

Publicat

în

Prețul la energie electrică pentru fabrici se dublează: „Reacție inflaționistă incredibilă, greu de anticipat”

În ziua în care partidul aflat la guvernare își alegea noua conducere, semnalele din economie sunt extrem de îngrijorătoare. Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, dezvăluie că foarte multe fabrici au primit notificări de dublare a prețului la energie electrică. În 2022, prețurile ar putea fi de patru ori mai mari decât în 2019. Aceste scumpiri se vor regăsi pe lanțul de producție, ceea ce va deschide o spirală a inflaționistă, afirmă Dragoș Damian.

„Domnule Orban, domnule Cîțu, doamnelor si domnilor delegati la Congresul PNL, vineri 24 septembrie la pranz foarte multe fabrici din tara (poate toate) au primit notificare de DUBLARE a pretului la energia electrica activa.

Dupa ce am mi-am revenit din soc, am sunat vreo 15 directori de fabrica (din mai multe domenii) care au confirmat ca toti au primit notificare de dublare a pretului – de la 1 ianuarie 2022, unii chiar de la 1 noiembrie 2021, asta insemnand putine zile in care se poate negocia. Suntem la 600-700 lei / MWatt, dar intelegem ca in 2022 se poate ajunge si la 1000.

Electrica Furnizare Discount

Ironia face ca multe fabrici sa fi decis cu cateva luni in urma, cand au inceput scumpirile, sa treaca de la contracte fixe la piata libera, ascultand de autoritati in loc sa asculte de furnizori, care au dat atunci recomandarea corecta: “luati acum si asa, va fi mai rau”. Si o alta ironie face ca unii operatori industriali sa fie notificati despre crestere desi au contracte fixe pentru inca o perioada lunga.

Unii operatori vor “transfera”tarifele mai mari catre clienti crescand preturile, daca cererea o va permite, alti vor avea impact in profitul realizat, ceea ce inseamna si mai putini bani pentru veniturile bugetare din impozit. Poate ca unii antreprenori vor inchide, neputand absorbi o dublare de tarif. Poate ca unele multinationale vor regandi operatiunile din Romania, din cauza cresterilor costurilor de productie odata cu dublarea tarifului la utilitati, la care se adauga si asteptata crestere a salariului minim.

Oricum ar fi, aceasta scumpire va genera o reactie inflationista incredibila, greu de anticipat.

Va rog nu trageti in mesager, dar fac acest apel catre principalul partid aflat la guvernare, care va ramane la guvernare, pentru ca operatorii industriali nu reusesc sa inteleaga o serie de lucruri simple:

– cum se poate dubla practic in nici sase luni pretul la energia electrica, unde sunt agentiile de control? Unii spun ca a crescut cererea dupa pandemie, dar este imposibil ca cererea sa fie mai mare decat era in 2019, cand eram la sub 250 lei / MWatt. Altii spun ca suntem victima colaterala a jocurilor est-vest. Altii spun ca cresterea violenta va fi sursa pentru plata compensatiilor pentru consumatorul vulnerabil – au fost deja declaratii ca plata se va face din castigurile furnizorilor care iata, le obtin prin dublarea tarifelor industriale;

– nu mai exista de loc energie “Made in Romania”? Avem carbune, apa, gaz, petrol, unde sunt, cum pot fi optimizate chiar si tranzitoriu si chiar si cerand acordul UE, pana intra banii pentru Green Deal si avem trecere la energie neconventionala?

– de ce atunci cand eram pe contracte fixe am fost incurajati de autoritati sa mergem in piata libera, unde “competitia va regla preturile”?

– si nu in ultimul rand, unde se va ajunge? La 1000 lei / MWatt – repet, de aproape 4 ori pretul din 2019 – putem usor anticipa o inflatie anualizata de 7-8%.

Sper ca de luni incolo unele dintre aceste intrebari, dar si altele, sa-si gaseasca raspuns”, scrie Dragos Damian pe Facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare