Rămâi conectat

Actualitate

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim, în scădere în prima lună a anului 2024

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim, în scădere în prima lună a anului 2024

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim în România a înregistrat o scădere semnificativă în ianuarie 2024, potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii la solicitarea Ziarului Financiar. Aproximativ 1,55 milioane de contracte se încadrează în această categorie, reflectând o scădere de 17% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Comparând cifrele cu ianuarie 2023, se observă o reducere de aproximativ 300.000 de contracte plătite cu salariul minim pe economie. Scăderea devine evidentă și atunci când se analizează evoluția pe cinci ani, cu o diminuare de 10% față de 2020, reprezentând aproximativ 180.000 de contracte mai puține.

Sectorul construcțiilor se remarcă printr-o scădere semnificativă, înregistrând un declin de aproximativ 21% în ianuarie 2024 față de aceeași lună din 2023. Numărul contractelor în acest sector a coborât de la 255.576 în ianuarie 2023 la aproximativ 202.800 în ianuarie 2024. În noiembrie 2023, salariul minim net pentru angajații din construcții a atins suma de 3.150 de lei pe lună.

Citește și: Implementarea sistemului electronic de tarifare: Șoferii români, verificați pe drumurile naționale și la ieșirile din țară

Deși numărul mediu de contracte de muncă în România depășește 6,7 milioane, cei plătiți cu salariul minim pe economie reprezintă puțin peste 22% din totalul contractelor de muncă în economia locală. Trendul descrescător al contractelor plătite cu salariul minim semnalează o schimbare în dinamica pieței muncii și poate reflecta ajustări în politicile salariale ale angajatorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până vineri dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până vineri dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis joi, 9 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până vineri dimineața, la ora 8:00. Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea