Rămâi conectat

Curier Județean

Numărul bolnavilor de gripă în Alba a ajuns la 16. Nu au fost cazuri foarte grave

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De la începutul sezonului rece, în județul Alba au fost confirmate 16 cazuri de gripă, dintre care 12 au fost internate și 4 tratate la domiciliu. Toate persoanele s-au vindecat și au fost externate, potrivit DSP.

”Până în prezent, în județul Alba, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino București 16 cazuri. Un caz a fost diagnosticat cu virus gripal A, subtip H1, iar alte cinci cu virus gripal A, subtip H3. Acestea sunt cazuri din luna ianuarie și unul din luna decembrie pentru că durează câteva zile până vin rezultatele/confirmările de la Institutul Cantacuzino”, a explicat Dragos Suciu, purtător de cuvânt al DSP Alba.

El a mai precizat că cele mai noi rezultate de la București au venit ieri, pentru un pacient diagnosticat și tratat din 31 ianuarie, iar astăzi s-a primit un rezultat negativ, pentru un bolnav care s-a prezentat la spital la începutul lunii februarie.

Ministerul Sănătății transmite că este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
– Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
– Continuarea vaccinării antigripale.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care se asigură vaccinarea gratuită.

În această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:

– Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

– Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

– Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

– Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

– Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.

– Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

– Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

În acest sezon rece, DSP Alba a primit 27.940 de doze de vaccin împotriva gripei pentru vaccinarea grupelor populaționale considerate la risc:

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;

2. Gravide;

3. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

4. Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

5. Toate persoanele cu vârsta ≥ 65 de ani;

– Au fost primite in 4 tranșe – 27.940 doze vaccin gripal care au fost distribuite medicilor de familie și unităților sanitare cu paturi

– Până in prezent au fost administrate 27.880 de doze vaccin la grupele menționate mai sus

– Exită in stocul medicilor de familie incă 60 de doze vaccin

– Au fost solicitate suplimentar 1.288 de doze vaccin împotriva gripei

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și DSP Alba recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea