Rămâi conectat

Politică Administrație

„Nu lăsăm să moară școala de la țară!”, mesajul de început de an al primarului comunei care are una dintre cele mai moderne școli din mediul rural

Publicat

în

Într-o postare pe o rețea de socializare, primarul dezvoltatei comune Ciugud, trage un semnal de alarmă cu privire la sprijinul de care școlile din mediul rural au nevoie. 

„Nu lăsăm să moară școala de la țară!”…a sunat din nou clopoțelul și, din păcate, acest strigăt al comunităților rurale rămâne actual. Voi trage, din nou, un semnal de alarmă în legătură cu școala de sat și sprijinul de care aceasta are nevoie.

Am vorbit, în ultima perioadă, cu mulți dintre colegii mei, primari de comune, și știu ce eforturi au făcut fiecare pentru ca, astăzi, în curtea școlii să poată suna clopoțelul. A fost un efort enorm din partea administrației locale, dascălilor, părinților și comunității pentru ca elevii să poată merge în siguranță la școală. Dar lucrurile trebuie schimbate și cu toții trebuie să începem să lucrăm serios pentru reforma reală a sistemului de educație.

Electrica Furnizare Discount

Guvernul a început o descentralizare a deciziei în educație, însă această măsură nu trebuie să rămână doar o pasare a responsabilității de la nivel național la nivel local.

Administrației locale trebuie să i se repartizeze și fondurile necesare pentru educație, dar și posibilitatea de a stabili un standard de calitate în școală. Acum, primarul răspunde pentru tot ce merge prost în școală, dar nu i se alocă fondurile pentru a aduce școala la standardele dorite, nu i se oferă pârghiile legale pentru a finanța programe de after-school și nu i se oferă posibilitatea ca să vegheze cu măsuri coercitive ca toți dascălii să își facă treaba așa cum trebuie.

Sunt mulți dascăli dedicați, dar, din păcate, sunt și dascăli care și-au uitat vocația. Nu trebuie să ne fie frică să vorbim despre realitatea școlii românești.
Dar primarul este vinovat de toate! NU NE PLÂNGEM, însă am vrut să vorbesc despre această față mai puțin știută a educației de la țară.

Aș putea să vă dau o grămadă de exemple despre eforturile colegilor mei primari și a comunităților lor în acestea zile. E realitatea comunităților rurale, multe dintre ele fără resursele pe care le are acum Ciugudul, cu populație îmbătrânită și cu tineri care visează să fugă la oraș.

Astăzi am o rugăminte însă pentru voi toți: vă rog să nu vorbiți despre Ciugud! Vorbiți despre școala de la țară, de acolo din satele voastre, care nu trebuie lăsată să moară! Mergeți și spuneți un „Mulțumesc” dascălilor, mergeți și întrebați-i cu ce îi puteți ajuta și implicați-vă ca să le oferim o șansă la EDUCAȚIE NORMALĂ copiilor noștri! Educația înseamnă o conlucrare între școală, administrația locală, comunitate și familie.

Sunt Gheorghe Damian, primarul din Ciugud pe care mulți îl dau ca exemplu în aceste zile în campania electorală fără să vadă că în țară există sute de astfel de Gheorghe Damian care luptă pentru comunitățile lor. Poate nu au notorietatea mea, dar sigur au determinarea și dragostea pe care o am și eu pentru comuna noastră.

Închei aceste rânduri mulțumind oamenilor din comuna Ciugud, dascălilor, părinților și colegilor din echipa primăriei pentru că ÎMPREUNĂ am reușit să demonstrăm că putem construi „o școală ca afară”. Nu este SF, ci este doar NORMALIATEA ce ne-o dorim în fiecare SAT din țara noastră.

De la Ciugud și din toate satele României strigăm, astăzi, cât ne țin plămânii: „Nu lăsăm să piară școala de la țară!” Pentru asta avem nevoie de descentralizare reală prin care administrațiile locale să primească fonduri și să aibă pârghii legale pentru a crește calitatea în educația de la țară.
Succes tuturor!” a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Publicitate

Politică Administrație

Dacian Cioloș solicită DEMITEREA de „urgență” a lui Florin Roman, din cauza PLAGIATULUI: „Nu vă bateţi joc de comunitatea cercetătorilor români”

Publicat

în

Dacian Cioloș solicită DEMITEREA de „urgență” a lui Florin Roman, din cauza PLAGIATULUI: „Nu vă bateţi joc de comunitatea cercetătorilor români”

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, îi solicită premierului Nicolae Ciucă demiterea „de urgenţă” a ministrului Cercetării, Florin Roman, pentru a arăta, prin acest gest, că nu îşi „bate joc de comunitatea cercetătorilor români”.

Într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES, reprezentanţii USR susţin că Florin Roman „şi-a plagiat lucrarea de masterat şi a minţit că a scris o carte”.

„Florin Roman confirmă că o comparaţie între PNL şi PSD e cât se poate de reală, cu deosebirea că el e doar plagiator, nepotrivit ca ministru al Cercetării şi agresiv atunci când n-are dreptate. Domnule prim-ministru Ciucă, vă cer să faceţi curăţenie în cabinetul dumneavoastră şi să ne arătaţi că nu susţineţi furtul şi nu vă bateţi joc de comunitatea cercetătorilor români lăsând să-i conducă un plagiator dovedit. Florin Roman nu are ce să caute în Guvernul României”, a declarat Cioloş, citat în comunicat.

Electrica Furnizare Discount

Liderul USR afirmă că Florin Roman afectează credibilitatea ministerului pe care îl conduce şi pune sub semnul întrebării capacitatea statului de a face reformele la care s-a angajat în faţa Comisiei Europene.

„După ce a minţit în CV că a scris o carte, Florin Roman, actual ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, demonstrează, prin plagiatul descoperit de jurnaliştii de la „Libertatea”, că minciuna este patologică la PNL. Prin plagiatul său, pe care actualul ministru al Cercetării îl califică ironic drept ‘iar o altă mare problemă’, afectează nu doar credibilitatea acestui minister, care va avea de gestionat nu mai puţin de 1,8 miliarde de euro în PNRR pentru digitalizarea României, ci pune sub semnul întrebării integritatea şi capacitatea statului de a duce la îndeplinire reformele la care s-a angajat în faţa Comisiei Europene şi de a folosi corect şi onest banii europeni puşi la dispoziţie”, se arată în comunicatul amintit.

Potrivit sursei citate, rămânerea lui Florin Roman în funcţia de ministru este „de neacceptat”.

„Ce încredere ar mai putea avea cetăţenii acestei ţări în acest minister şi, de fapt, în întregul guvern, ştiind că un ministru care a plagiat are de coordonat 1,8 miliarde de euro din bani publici? Furtul intelectual rămâne un furt oricât ar încerca Florin Roman şi alţi foşti prim-miniştri sau miniştri să diminueze gravitatea faptei şi el trebuie sancţionat. În aceste condiţii, este de neacceptat rămânerea lui Florin Roman în funcţia de ministru şi cerem premierului Nicolae Ciucă demiterea sa”, adaugă sursa menţionată.

USR subliniază că nu va tolera niciodată furtul şi va sancţiona întotdeauna orice formă de derapaj.

„Dacă PNL şi PSD mai au un minim respect faţă de cetăţenii acestei ţări, ar trebui să îl remanieze cât mai repede pe Florin Roman din funcţia de ministru. În caz contrar, prin tolerarea acestui furt, nu vor face decât să arate, o dată în plus, că pentru ei hoţia nu contează, ba chiar te face ministru”, precizează reprezentanţii USR.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „Nu lăsați să moară, viața de la țară! Comunele din Alba au nevoie de fonduri europene pentru a se dezvolta”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „Nu lăsați să moară, viața de la țară! Comunele din Alba au nevoie de fonduri europene pentru a se dezvolta”

Sunt tot mai mulți cei care vorbesc despre fondurile europene și șansa unică pe care o are România să se dezvolte, dar prea puțini sunt cei care se gândesc că sunt autorități locale care au nevoie de sprijin direct pentru a beneficia de ele.

Județul Alba este compus din 4 municipii, 7 orașe și 67 de comune. Dacă municipiile și majoritatea orașelor au un departament sau cel puțin un angajat pregătit pentru a depune proiecte și accesa fonduri europene, la primăriile de comune sunt mai puțini angajați, angrenați în multiple activități.

Electrica Furnizare Discount

Este timpul ca CJ Alba să înființeze un departament, cu cei mai buni specialiști, care să identifice măsuri și axe de finanțare pentru zona rurală din județ. Departamentul respectiv va trebui să colaboreze cu Grupurile de Acțiune Locală (GAL-uri), dar și cu primăriile, să ajute la scrierea proiectelor europene și să sprijine implementarea lor. Până în prezent, în relația cu autoritățile locale, cofinanțând anumite investiții, Consiliul Județean doar a prins peștele, fără a înmâna cuiva undița și momeala.

Atât în Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și în celelalte programe și măsuri din actualul exercițiu bugetar, derulate prin PNDR, există proiecte comune de finanțare, de care pot beneficia mai multe localități din județ. AFIR are, spre exemplu, măsuri de finanțare de care pot beneficia mai multe comune, cu sau fără asociere, în funcție de caz. Astfel, colaborarea între CJ Alba, GAL-uri și UAT-uri este constructivă și indispensabilă în actualul context economic și european dacă vrem să dezvoltăm județul.

Voi înainta aceste propuneri conducerii Consiliului Județean Alba, în speranța că mediul rural se va dezvolta așa cum trebuie!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,

Deputat Radu Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Daniel-Gheorghe Rusu: AUR readuce bucuria în sufletul copiilor și a celor oropsiți!

Publicat

în

Comunicat de presă| Daniel-Gheorghe Rusu: AUR readuce bucuria în sufletul copiilor și a celor oropsiți!

Filiala AUR Alba dă startul unei acțiuni prin care speră să aducă bucurie pe chipul celor aflați în suferință din cauza lipsurilor materiale.

Începând din data de 7 decembrie, demarăm campania ,,Moș Crăciun de AUR”.

Un proiect prin care, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, vom ajuta copii și persoane vârstnice, proveniți din medii defavorizate.

Electrica Furnizare Discount

Vom face tot posibilul să ajutăm cât mai multe persoane și sperăm că vom reuși să facem mai luminoase sărbătorile unor oameni care au uitat să zâmbească.

Cei care doresc să sprijine material și financiar această acțiune, care este menită să aducă bucurie unor copilași sau persoane în vârstă, o pot face la:

Sediul nostru AUR din Alba Iulia, strada Națiunii, nr 11;

La numerele de telefon: +40741669604, +40720220477 sau pe pagina de Facebook

Vă mulțumim!

Moșul chiar face minuni! Implică-te și tu!

Deputat AUR Alba, Daniel-Gheorghe Rusu

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare