Rămâi conectat

Politică Administrație

„Nu lăsăm să moară școala de la țară!”, mesajul de început de an al primarului comunei care are una dintre cele mai moderne școli din mediul rural

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-o postare pe o rețea de socializare, primarul dezvoltatei comune Ciugud, trage un semnal de alarmă cu privire la sprijinul de care școlile din mediul rural au nevoie. 

„Nu lăsăm să moară școala de la țară!”…a sunat din nou clopoțelul și, din păcate, acest strigăt al comunităților rurale rămâne actual. Voi trage, din nou, un semnal de alarmă în legătură cu școala de sat și sprijinul de care aceasta are nevoie.

Am vorbit, în ultima perioadă, cu mulți dintre colegii mei, primari de comune, și știu ce eforturi au făcut fiecare pentru ca, astăzi, în curtea școlii să poată suna clopoțelul. A fost un efort enorm din partea administrației locale, dascălilor, părinților și comunității pentru ca elevii să poată merge în siguranță la școală. Dar lucrurile trebuie schimbate și cu toții trebuie să începem să lucrăm serios pentru reforma reală a sistemului de educație.

Guvernul a început o descentralizare a deciziei în educație, însă această măsură nu trebuie să rămână doar o pasare a responsabilității de la nivel național la nivel local.

Administrației locale trebuie să i se repartizeze și fondurile necesare pentru educație, dar și posibilitatea de a stabili un standard de calitate în școală. Acum, primarul răspunde pentru tot ce merge prost în școală, dar nu i se alocă fondurile pentru a aduce școala la standardele dorite, nu i se oferă pârghiile legale pentru a finanța programe de after-school și nu i se oferă posibilitatea ca să vegheze cu măsuri coercitive ca toți dascălii să își facă treaba așa cum trebuie.

Sunt mulți dascăli dedicați, dar, din păcate, sunt și dascăli care și-au uitat vocația. Nu trebuie să ne fie frică să vorbim despre realitatea școlii românești.
Dar primarul este vinovat de toate! NU NE PLÂNGEM, însă am vrut să vorbesc despre această față mai puțin știută a educației de la țară.

Aș putea să vă dau o grămadă de exemple despre eforturile colegilor mei primari și a comunităților lor în acestea zile. E realitatea comunităților rurale, multe dintre ele fără resursele pe care le are acum Ciugudul, cu populație îmbătrânită și cu tineri care visează să fugă la oraș.

Astăzi am o rugăminte însă pentru voi toți: vă rog să nu vorbiți despre Ciugud! Vorbiți despre școala de la țară, de acolo din satele voastre, care nu trebuie lăsată să moară! Mergeți și spuneți un „Mulțumesc” dascălilor, mergeți și întrebați-i cu ce îi puteți ajuta și implicați-vă ca să le oferim o șansă la EDUCAȚIE NORMALĂ copiilor noștri! Educația înseamnă o conlucrare între școală, administrația locală, comunitate și familie.

Sunt Gheorghe Damian, primarul din Ciugud pe care mulți îl dau ca exemplu în aceste zile în campania electorală fără să vadă că în țară există sute de astfel de Gheorghe Damian care luptă pentru comunitățile lor. Poate nu au notorietatea mea, dar sigur au determinarea și dragostea pe care o am și eu pentru comuna noastră.

Închei aceste rânduri mulțumind oamenilor din comuna Ciugud, dascălilor, părinților și colegilor din echipa primăriei pentru că ÎMPREUNĂ am reușit să demonstrăm că putem construi „o școală ca afară”. Nu este SF, ci este doar NORMALIATEA ce ne-o dorim în fiecare SAT din țara noastră.

De la Ciugud și din toate satele României strigăm, astăzi, cât ne țin plămânii: „Nu lăsăm să piară școala de la țară!” Pentru asta avem nevoie de descentralizare reală prin care administrațiile locale să primească fonduri și să aibă pârghii legale pentru a crește calitatea în educația de la țară.
Succes tuturor!” a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea