Rămâi conectat

Ştirea zilei

Nu există şanse ca valoarea pagubelor de la Ocna Mureş să fie decontată de puterea portocalie!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judeţul Alba este frecvent lovit de calamităţi naturale, dar autorităţile locale şi cele naţionale nu iau aproape nicio măsură. Inundaţiile înregistrate în judeţul Alba în perioada 21 iunie – 5 iulie au produs pagube în valoare de peste 21,5 milioane de lei, în total fiind afectate 34 de localităţi, peste 1.000 de case fiind inundate şi afectate, 58 de case fiind avariate, iar opt locuinţe – distruse. Chiar în localitatea Uioara de Jos, care aparţine oraşului Ocna Mureş, o femeie a murit după ce casa în care locuia a fost distrusă. Consilierii judeţeni ai PNL au propus, încă la şedinţa CJ Alba din luna iulie, constituirea unui fond de rezervă, la nivelul judeţului Alba, din care să fie suportate o parte din costurile pagubelor produse în urma unor calamităţi naturale. Această propunere se baza pe asigurarea unor foduri din rezervă guvernamentală, precum şi pe rectificarea bugetară de la finalul acestui an. Propunerea liberală a venit deoarece în localităţile afectate de precipitaţiile abundente, câteva mii de curţi, subsoluri, anexe gospodăreşti sau grădini au fost inundate, precum şi sute de poduri şi podeţe au fost colmatate, iar zeci de kilometri de străzi, drumuri comunale, judeţene şi naţionale au fost afectate de viituri. Inundaţiile din vară au produs pagube în agricultură şi zootehnie, iar 45 de autoturisme au fost avariate. Din păcate, propunerea PNL nu a avut ecou, pentru despăgubiri fiind alocaţi prea puţini bani.
Inevitabilul s-a produs până la urmă, iar pentru despăgubiri, în urma calamităţilor naturale sau din alte cauze, bani tot nu sunt. În data de 22 decembrie, oraşul Ocna Mureş a fost lovit de o nouă calamitate, prin surparea terenului aflat deasupra unor foste galerii ale minelor de sare. Autorităţile publice din Alba, în frunte cu Instituţia Prefectului au analizat, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, raportul de sinteză privind gestionarea situaţiei de urgenţă generate de surparea de teren din oraşul Ocna Mureş. Potrivit acestui document craterul format, care iniţial a avut un diametru de aproximativ 7 – 8 m, s-a mărit treptat, producând importante pagube materiale, de ordinul milioanelor de euro. Din fericire, nu s-au înregistrat victime umane, dar au fost evacuate 18 persoane şi bunurile materiale din clădirile ameninţate. În urma prăbuşirii terenului au fost distruse sau avariate multe obiective social economice, inclusiv artere rutiere importante de pe raza oraşului. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a propus acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în valoare totală de 12.717,6 mii lei.
Ce a făcut Guvernul Boc? În şedinţa sa din 28 decembrie a alocat doar 2 milioane lei pentru Ocna Mureş, bani care nu ajung nici măcar pentru realizarea şoselei ocolitoare către satele de dincolo de oraş. În schimb, domnii guvernanţi au acordat peste 60 milioane lei pentru stadionul „Ion Moina” din Cluj Napoca. Unde este umanitarismul şi cum se respectă principiul european al solidarităţii, conform căruia cel care este afectat de grave probleme, poate beneficia de susţinere pentru a nu se crea disparităţi şi mai mari între localităţi? Unde este susţinerea pentru judeţul Alba a Guvernului Băsescu – Boc? De ce PD-L a obţinut în judeţul nostru unul dintre cele mai mari scoruri din ţară? Pentru ca, în caz de nevoie, banii să fie alocaţi pentru stadioane şi festivaluri? Dacă aşa înţeleg guvernanţii şi autorităţile judeţului să lupte pentru acoperirea pagubelor produse de calamităţi atunci este vai şi amar de viitorul acestui judeţ!
În numele consilierilor judeţeni liberali,
Simion CREŢU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Îngăduință judecătorească. Închisoare cu suspendare pentru un accident mortal sub influența alcoolului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Îngăduință judecătorească. Închisoare cu suspendare pentru un accident mortal sub influența alcoolului Un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Sebeș, care a provocat un accident mortal pe DN1, în zona localității Câlnic, fiind sub influența băuturilor alcoolice, a scăpat doar cu închisoare cu suspendare. La data la care a avut loc accidentul, nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea