Nu există şanse ca valoarea pagubelor de la Ocna Mureş să fie decontată de puterea portocalie!

Judeţul Alba este frecvent lovit de calamităţi naturale, dar autorităţile locale şi cele naţionale nu iau aproape nicio măsură. Inundaţiile înregistrate în judeţul Alba în perioada 21 iunie – 5 iulie au produs pagube în valoare de peste 21,5 milioane de lei, în total fiind afectate 34 de localităţi, peste 1.000 de case fiind inundate şi afectate, 58 de case fiind avariate, iar opt locuinţe – distruse. Chiar în localitatea Uioara de Jos, care aparţine oraşului Ocna Mureş, o femeie a murit după ce casa în care locuia a fost distrusă. Consilierii judeţeni ai PNL au propus, încă la şedinţa CJ Alba din luna iulie, constituirea unui fond de rezervă, la nivelul judeţului Alba, din care să fie suportate o parte din costurile pagubelor produse în urma unor calamităţi naturale. Această propunere se baza pe asigurarea unor foduri din rezervă guvernamentală, precum şi pe rectificarea bugetară de la finalul acestui an. Propunerea liberală a venit deoarece în localităţile afectate de precipitaţiile abundente, câteva mii de curţi, subsoluri, anexe gospodăreşti sau grădini au fost inundate, precum şi sute de poduri şi podeţe au fost colmatate, iar zeci de kilometri de străzi, drumuri comunale, judeţene şi naţionale au fost afectate de viituri. Inundaţiile din vară au produs pagube în agricultură şi zootehnie, iar 45 de autoturisme au fost avariate. Din păcate, propunerea PNL nu a avut ecou, pentru despăgubiri fiind alocaţi prea puţini bani.
Inevitabilul s-a produs până la urmă, iar pentru despăgubiri, în urma calamităţilor naturale sau din alte cauze, bani tot nu sunt. În data de 22 decembrie, oraşul Ocna Mureş a fost lovit de o nouă calamitate, prin surparea terenului aflat deasupra unor foste galerii ale minelor de sare. Autorităţile publice din Alba, în frunte cu Instituţia Prefectului au analizat, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, raportul de sinteză privind gestionarea situaţiei de urgenţă generate de surparea de teren din oraşul Ocna Mureş. Potrivit acestui document craterul format, care iniţial a avut un diametru de aproximativ 7 – 8 m, s-a mărit treptat, producând importante pagube materiale, de ordinul milioanelor de euro. Din fericire, nu s-au înregistrat victime umane, dar au fost evacuate 18 persoane şi bunurile materiale din clădirile ameninţate. În urma prăbuşirii terenului au fost distruse sau avariate multe obiective social economice, inclusiv artere rutiere importante de pe raza oraşului. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a propus acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în valoare totală de 12.717,6 mii lei.
Ce a făcut Guvernul Boc? În şedinţa sa din 28 decembrie a alocat doar 2 milioane lei pentru Ocna Mureş, bani care nu ajung nici măcar pentru realizarea şoselei ocolitoare către satele de dincolo de oraş. În schimb, domnii guvernanţi au acordat peste 60 milioane lei pentru stadionul „Ion Moina” din Cluj Napoca. Unde este umanitarismul şi cum se respectă principiul european al solidarităţii, conform căruia cel care este afectat de grave probleme, poate beneficia de susţinere pentru a nu se crea disparităţi şi mai mari între localităţi? Unde este susţinerea pentru judeţul Alba a Guvernului Băsescu – Boc? De ce PD-L a obţinut în judeţul nostru unul dintre cele mai mari scoruri din ţară? Pentru ca, în caz de nevoie, banii să fie alocaţi pentru stadioane şi festivaluri? Dacă aşa înţeleg guvernanţii şi autorităţile judeţului să lupte pentru acoperirea pagubelor produse de calamităţi atunci este vai şi amar de viitorul acestui judeţ!
În numele consilierilor judeţeni liberali,
Simion CREŢU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

alexandru 4 ianuarie 2011 at 8:39

nu puterea portocalie deconteaza pagubele ci contribuabilul roman.din pacate daca asta e nivelul tau de inteligenta domnule cretu ar trebui sa dispari rapid de la adr centru si sa lasi loc unuim manager adevarat.iar pentru cultura ta galbena iti aduc aminte ca exista asigurari de imobile, puz-uri intocmite in care se atarge atentia asupra situatiei de la ocna mures etc.guvernul trebuie sa contruiasca autostrazi, spitale, stadioane, problema de la ocna mures e una ce tine de administratia locala.constat in ultima perioada ca in romania trebuie asigurate doar salariile bugetariilor iar restul contribuabiilor trebuie sa asigure bunastarea functionariilor publici.nici un cuvant despre zona privata domnule cretu, zona care ar trebuyi sa va preocupe pe voi liberalii.le luati painea de la gura la psd-isti.

Gogu 4 ianuarie 2011 at 13:42

alexandru spune:
„guvernul trebuie sa contruiasca autostrazi, spitale, stadioane”

Si in mintiuca ta de papagal portocaliu, unde sunt acestea? Sau cei 11 km construiti anul acesta sunt cu dedicatie pt tine, asa ca noi ceilalti sa ne vedem de ale noastre?
Pai mai nivel de inteligenta superior, daca faceau ceva nu se apuca dl. Cretu sa bata campii (ca de asta se ocupa Roman si macaroana), dar guvernul asta e dezastru total. La omu’ sarac nici boii nu trag. Asa si cu guvernul asta prapadit, dupa ce ca nu se pricepe n-are nici noroc.
Si vi tu sa ne umplii de logica cu ce ar trebui sa faca un guvern. Pai atunci sunt de acord cu tine si hai sa-l schimbam pe asta, ca e de 2 lei. Dar nu arunca cu noroi in oamenii care au IQ-ul mai mare decat inaltimea ta. In rest, sper ca Dumitrel sa-ti aprecieze epitaful :)))

admin 4 ianuarie 2011 at 14:14

pentru vintan aurel
cind mai gasesc un post asemanator cu cel pe care l-am sters aici, iti iei ban. adica nu mai poti posta comentarii.

pentru alexandru
am sters si postul tau, insa doar pentru nu mai era necesar.

alexandru 4 ianuarie 2011 at 14:34

pt adim un sincer multumesc si un apel catre cei care posteaza comentarii: atacati ideile si nu oamenii.folositi ratiunea.

Nelu 4 ianuarie 2011 at 14:47

Corect! Da’ tu ce-ai cu cretu?

alexandru 4 ianuarie 2011 at 15:03

eu nu l-am injurat pe domnul cretu.si nu i-am pomenit mama in comentariu.nu incerca sa cobori in derizoriu comentariul meu.in calitate de contribuabil ma intereseaza ce face statul cu banii.si daca tot vrei sa stii ce am cu cretiu iti spun: ma deranjeaza ca un om politic conduce o institutie care imparte fondurile europene.poti cauta pe google gradul de absortie a fondurilor europene ca sa iti faci o idee cat de bine functioneaza aceste institutii.

Nelu 4 ianuarie 2011 at 16:12

OK, insa faci apel la atacarea ideilor si nu a oamenilor. Ori, in primul comentariu (inainte de a face apelul), tocmai ataci… un om. Sau prin atac intelegi doar injuraturile de mama?

Comentariile sunt oprite