Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

NOUL REGULAMENT ANRE: Românii cu venituri reduse vor plăti facturile la gaze doar pe baza sistemului de autocitire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un nou regulament privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Una din principalele modificări aduse este că toţi consumatorii vulnerabili, categorie în care sunt inclusi consumatorii cu venituri reduse şi cei consideraţi vulnerabili din motive de vârstă sau sănătate, vor plăti factura lunară doar pe baza consumului efectiv de gaze, şi nu pe baza unor estimări ca în prezent.

factura eon_1Noul regulament se va aplica după publicarea în Monitorul Oficial. Măsurile sunt menite să îi protejeze pe consumatorii considdraţi vulnerabili la fluctuaţiile preţurilor la gaze naturale.

„Pentru clienţii vulnerabili din motive de venituri reduse, facturarea lunară a consumului de gaze naturale se va realiza de furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citire de către operator/autocitire de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada în care instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale acordă acestor clienţi ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale”, a informat miercuri ANRE.

Pentru clienţii vulnerabili din motive de vârstă şi sănătate s-a avut în vedere „asigurarea accesului la serviciile oferite de furnizor prin modalităţi adaptate necesităţilor acestor clienţi”.

ANRE a detaliat şi măsurile pe care furnizorul de gaze are dreptul să le ia atunci când clientul final nu îşi achită factura în termenul scadent prevăzut în contractul de furnizare a gazelor naturale.

Astfel, întreruperea furnizării gazelor naturale ca urmare a neachitării facturii şi rezilierea contractului de furnizare a gazelor se vor putea face doar cu transmiterea unui preaviz clientului final.

„Prin promovarea noului Regulament, ANRE a urmărit stabilirea principiilor de bază ale funcţionării pieţei cu amănuntul de gaze naturale, creând astfel un cadru de reglementare unitar care să asigură protecţia clienţilor finali de gaze naturale, indiferent de regimul de furnizare al acestora, respectiv pe piaţa reglementată sau pe piaţa concurenţială de gaze naturale”, spun oficialii ANRE.

De asemenea, atunci când facturarea se face pe baza autocitirii, furnizorul este obligat să-i comunice clientului final, prin intermediul facturii, intervalul de timp în care se poate transmite indexul autocitit şi linia telefonică dedicată şi gratuită, care înregistrează atât data transmiterii indexului autocitit, cât şi conţinutul mesajului.

În acest sens, indexul autocitit poate fi transmis într-o perioadă de minimum cinci zile calendaristice.

ANRE a stabilit, totodată, cadrul necesar pentru asigurarea accesului clienţilor finali şi al furnizorilor la datele de consum gestionate de operatori, în condiţii de securitate şi confidenţialitate.

Autoritatea a introdus şi un capitol distinct referitor la facturare, care detaliază principiile generale, perioada de facturare, modul de determinare a consumului de gaze naturale aferent unei perioade de facturare, informaţiile minime care trebuie cuprinse în factură, precum şi modul de emitere, transmitere şi plată a facturilor.

Autoritatea a stabilit, totodată, un set minim de informaţii pe care furnizorul are obligaţia să le includă în factură şi în documentele anexate acesteia.

Astfel, „factura de gaze naturale va avea o primă pagină care va cuprinde elementele necesare pentru a înţelege cum este facturat consumul de gaze naturale şi cât trebuie să plătească clientul final pentru acest consum, având în spate celelalte informaţii privind facturarea care oferă periodic clientului final o perspectivă cuprinzătoare asupra consumul efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale”, se arată în comunicatul ANRE,

În acest fel, consumatorii au posibilitatea să-şi ajusteze propriul consum.

Companiile de distribuţie trebuie să transmită clienţilor şi informaţii privind dreptul clientului final de a beneficia de un nivel mimim de calitate a serviciului de furnizareşi informaţii privind modalităţile de transmitere a plângerilor de către clienţii finali. (Z.U.)

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea