Actualitate
Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare astăzi. Vezi principalele modificări
Noul Cod de Procedură Civilă intră în vigoare astăzi, după mai multe amânări cauzate de pregătirile pentru implementare. Acesta intră în vigoare la aproape patru ani şi jumătate de când proiectul său a fost aprobat de Executiv şi prezentat de Ministerul Justiţiei ca oportunitate pentru accelerarea judecăţilor, simplificarea procedurilor, unificarea jurisprudenţei şi reducerea costurilor proceselor pentru justiţiabili şi pentru stat.
În scopul degrevării instanţelor de judecată, ceea ce ar avea consecinţe nemijlocite asupra duratei de desfăşurarea a procedurilor judiciare, codul prevede în sarcina judecătorului obligaţia de a îndruma părţile din proces spre folosirea procedurii medierii, ca mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor, pe durata desfăşurării acestei proceduri judecata fiind suspendată.
Potrivit iniţiatorilor, dispoziţiile noului Cod de procedura civilă urmăresc să răspundă unor deziderate actuale, precum accesul justiţiabililor la mijloace şi forme procedurale mai simple şi accesibile şi accelerarea procedurii, inclusiv în faza executării silite.
În egală măsură, actul normativ răspunde şi exigentelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgând din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi, implicit, din cele statuate în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
Pentru asigurarea pe viitor a previzibilităţii normei de procedura civilă şi evitarea unor evenimente legislative care să surprindă sau să genereze confuzii atât în rândul justiţiabililor, cât şi al judecătorilor, noul Cod de procedura civilă conţine dispoziţii normative clare referitoare la aplicarea legii de procedura, înlocuind principiul actual al aplicării imediate a noii norme procedurale cu acela potrivit căruia dispoziţiile noii legi de procedura civilă se aplica numai pentru procesele şi executările silite începute după intrarea în vigoare a acesteia. Principiul este detaliat prin câteva dispoziţii univoce referitoare la legea aplicabilă în caz de casare cu trimitere, în cazul administrării probelor şi în cazul exercitării căilor de atac, situaţii în care legea veche supravieţuieşte alături de legea nouă, rămânând sub imperiul ei cauzele aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a legii noi.
Codul conţine, totodată, şi prevederi referitoare la teritorialitatea legii de procedură.
În 30 ianuarie, Guvernul a revenit asupra anunţului iniţial privind amânarea Codului de procedura civilă şi a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, şi nu 1 iulie.
Executivul a stablit astfel, printr-o ordonanţă de urgenţă, că termenele pentru intrarea în vigoare a şedinţelor de informare despre mediere în cauze civile să fie 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedura Civilă, cel al şedinţelor de informare despre mediere în cauze penale este dată de intrare în vigoare a noului cod, iar pentru sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.
Ordonanţa mai prevede că articolul din Codul de procedura civilă care oferea posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie 2013.
Ministerul Justiţiei (MJ) a obţinut derogare şi a fost autorizat să achiziţioneze mobilier şi echipament IT, să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacanţe de judecător şi personal auxiliar din cadrul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziţia de mobilier şi 8.500 mii lei pentru finanţarea celor 564 de posturi de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 de posturi de judecător şi 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).
Sursa: Hotnews

Actualitate
Bani de la stat pentru antreprenori: Cine este eligibil pentru cei 7.38 de miliarde de lei
Bani de la stat pentru antreprenori: Cine este eligibil pentru cei 7.38 de miliarde de lei
Executivul de la București a decis să întindă o mână de ajutor antreprenorilor români, majorând valoarea unei scheme de ajutor de stat, cu impresionanta sumă de un miliard de lei. Este vorba despre schema de ajutor de stat 807/2014 pentru investițiile cu impact major în economie.
După majorare, valoarea totală a schemei se ridică la 7,38 de miliarde de lei.
Guvernul are planuri mari pentru firme
Prin această măsură, Executivul urmărește încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export.
„Susţinerea investiţiilor are în vedere atât dezvoltarea capacitătii productive a economiei naţionale cât şi creşterea contribuţiilor întreprinderilor finanţate prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, precum şi la bugetele locale. Aceste avantaje justifică efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care măsura de sprijin financiar le implică”, transmite Guvernul.
1. Alineatul (2) al articolului 4 se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Bugetul maxim al schemei este de 7.379,95 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.499,99 milioane euro, astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2014 – 2023; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2015 – 2028.
2. Alineatul (3) al articolului 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Bugetul mediu anual al schemei este de 737,995 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 149,999 milioane euro.
Art. II. – Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 30 septembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta hotărâre se va republica în Monitorul Oficial al României Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”, se arată în proiectul Guvernului.
Sursa: playtech.ro
Actualitate
Cum l-a „omorât” presa pe Florin Salam: „Această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România”
Cum l-a „omorât” presa pe Florin Salam: „Această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România”
În seara zilei de sâmbătă, a apărut în spațiul public informația „pe surse”, preluată apoi de mai multe publicații, cum că interpretul de manele Florin Salam ar fi încetat din viață.
Cântărețul transmite însă că se simte bine și așteaptă reîntâlnirea cu fanii.
„Dragilor. Voi fi scurt și la obiect. Nu. Nu am murit. Iar din păcate această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România. Ne vom revedea curand la concerte. Va doresc sănătate tuturor. Rușine Pro TV”, a scris Florin Salam pe facebook.
Și Betty, fiica manelistului, a infirmat presupusele zvonuri, pe Instagram.
„Cel care a scris acel material de la Pro Tv, ești un nimic! Cum poți să scrii așa ceva? Să induci lumea în eroare și să îi bagi în panică?! Te sfătuiesc să-ți dai demisia. Cum poți să scrii un mare FAKE de știre, omule? Ceea ce ai scri tu despre tatăl mei, sper să nu atragi tu”, a scris Betty pe Instagram.
Actualitate
An sabatic pentru profesorii din învățământul românesc: Cum ar putea aceștia să stea un an acasă fără să-și piardă locul de muncă
An sabatic pentru profesorii din învățământul românesc: Cum ar putea aceștia să stea un an acasă fără să-și piardă locul de muncă
Un nou proiect de lege ar putea permite profesorilor să ia o pauză de un an de zile de la învățământ, la fiecare zece ani, fără să fie stresați că trebuie să-și caute de lucru după aceea. Postul le va fi rezervat în toată această perioadă.
În mod previzibil, trebuie să acordul școlii unde îți desfășori activitatea pentru a te bucura de această perioadă de concediu fără plată, dar anul sabatic s-ar putea să te ajute să dedici o cantitate semnificativă de timp unui proiect din afara școlii sau efortului de redactare a unui cărți.
Cum funcționează anul sabatic pentru profesorii din învățământul românesc
Un cadru didactic din România, titular și cu contract pe perioadă nedeterminată, poate beneficia de concediu fără plată pe durata unui an școlar, cu condiția ca școala să fie de acord. Va putea să facă acest gest o dată la zece ani, cu rezervarea postului pe perioada respectivă, după cum se menționează în acest proiect legislativ menit să modifice legea educației.
Pe partea oameni care activează în facultăți, legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care, timp de șase ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.
Anul sabatic, deși este o raritate în România, din cauza nivelului de sărăcie de la noi, reprezintă o practică foarte comună în occident. Se întâlnește mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, oferind oamenilor oportunitatea de a se ocupa de proiecte personale, hobby-uri, de a călători, cu confortul psihologic că, la întoarcere, vor avea același post.
Sursa: playtech.ro
-
Sănătatea și naturăacum 19 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 14 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Ştirea zileiacum 16 ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
-
Ştirea zileiacum 15 ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul
-
Ştirea zileiacum 17 ore
LIVE VIDEO| Ceremonia oficială de deschidere a Festivalului Roman Apulum 2022: Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
ASTĂZI: A doua zi a Festivalului Roman Apulum 2022. Lupte de gladiatori, dansuri antice, paradă cu torțe. PROGRAMUL zilei de sâmbătă