Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare astăzi. Vezi principalele modificări
Noul Cod de Procedură Civilă intră în vigoare astăzi, după mai multe amânări cauzate de pregătirile pentru implementare. Acesta intră în vigoare la aproape patru ani şi jumătate de când proiectul său a fost aprobat de Executiv şi prezentat de Ministerul Justiţiei ca oportunitate pentru accelerarea judecăţilor, simplificarea procedurilor, unificarea jurisprudenţei şi reducerea costurilor proceselor pentru justiţiabili şi pentru stat.
În scopul degrevării instanţelor de judecată, ceea ce ar avea consecinţe nemijlocite asupra duratei de desfăşurarea a procedurilor judiciare, codul prevede în sarcina judecătorului obligaţia de a îndruma părţile din proces spre folosirea procedurii medierii, ca mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor, pe durata desfăşurării acestei proceduri judecata fiind suspendată.
Potrivit iniţiatorilor, dispoziţiile noului Cod de procedura civilă urmăresc să răspundă unor deziderate actuale, precum accesul justiţiabililor la mijloace şi forme procedurale mai simple şi accesibile şi accelerarea procedurii, inclusiv în faza executării silite.
În egală măsură, actul normativ răspunde şi exigentelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgând din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi, implicit, din cele statuate în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
Pentru asigurarea pe viitor a previzibilităţii normei de procedura civilă şi evitarea unor evenimente legislative care să surprindă sau să genereze confuzii atât în rândul justiţiabililor, cât şi al judecătorilor, noul Cod de procedura civilă conţine dispoziţii normative clare referitoare la aplicarea legii de procedura, înlocuind principiul actual al aplicării imediate a noii norme procedurale cu acela potrivit căruia dispoziţiile noii legi de procedura civilă se aplica numai pentru procesele şi executările silite începute după intrarea în vigoare a acesteia. Principiul este detaliat prin câteva dispoziţii univoce referitoare la legea aplicabilă în caz de casare cu trimitere, în cazul administrării probelor şi în cazul exercitării căilor de atac, situaţii în care legea veche supravieţuieşte alături de legea nouă, rămânând sub imperiul ei cauzele aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a legii noi.
Codul conţine, totodată, şi prevederi referitoare la teritorialitatea legii de procedură.
În 30 ianuarie, Guvernul a revenit asupra anunţului iniţial privind amânarea Codului de procedura civilă şi a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, şi nu 1 iulie.
Executivul a stablit astfel, printr-o ordonanţă de urgenţă, că termenele pentru intrarea în vigoare a şedinţelor de informare despre mediere în cauze civile să fie 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedura Civilă, cel al şedinţelor de informare despre mediere în cauze penale este dată de intrare în vigoare a noului cod, iar pentru sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.
Ordonanţa mai prevede că articolul din Codul de procedura civilă care oferea posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie 2013.
Ministerul Justiţiei (MJ) a obţinut derogare şi a fost autorizat să achiziţioneze mobilier şi echipament IT, să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacanţe de judecător şi personal auxiliar din cadrul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziţia de mobilier şi 8.500 mii lei pentru finanţarea celor 564 de posturi de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 de posturi de judecător şi 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).
Sursa: Hotnews
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în 22 septembrie 2024, în Transilvania și la munte: Temperaturile scad drastic și vin ploile. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în 22 septembrie 2024, în Transilvania și la munte: Temperaturile scad drastic și vin ploile. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni Vremea se schimbă radical începând de astăzi, temperaturile scad și vin ploile, potrivit prognozei ANM pentru următoarele săptămâni. Iată cum va fi vremea în fiecare regiune […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Sfânta Maria Mică 2024. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de Sfânta Maria Mică. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc