Ştirea zilei
Noul Cod al Muncii încurajează angajatorii să-şi bată joc de salariaţi!
Ieri, 4 martie, la Instituţia Prefectului s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social, care a avut ca temă prezentarea noilor prevederi ale controversatului Cod al Muncii, la discuţii fiind invitaţi şi parlamentarii judeţului Alba. Pe lângă membrii de drept ai comisiei, în frunte cu subprefectul Raul Tudoraşcu – preşedinte, la dezbateri au participat senatorii PDL Alexandru Pereş – vicepreşedinte al Senatului şi Nicolae Dobra, respectiv deputaţii Călin Potor (PNL) şi Radu Coclici (PSD). Discuţiile au fost aprinse, schimburile de replici între parlamentarii Puterii şi liderii sindicali fiind marcate de ridicări de ton, gesticultări, critici şi acuzaţii reciproce, îndeosebi între democrat-liberalul Alexandru Pereş şi social-democratul Marius Sepi – preşedintele CNSLR Frăţia şi al Federaţiei Sanitas Alba.
Senatorul Alexandru Pereş l-a acuzat pe Marius Sepi că se foloseşte de nemulţumirile sindicaliştilor în scop politic, pentru a câştiga capital de imagine în scopul viitoarei campanii electorale. În replică, Marius Sepi a arătat că în urma unor negocieri sindicatele şi patronatele ajunseseră la un consens pe un proiect al Codului Muncii promovat acum câţiva ani, dar că guvernul actual doreşte să impună un alt Cod al Muncii, care îi defavorizează pe salariaţi, încurajând abuzurile angajatorilor. În calitate de şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, directorul Horaţiu Puiu susţine că noile prevederi ale Codului Muncii nu reprezintă nici o ameninţare pentru salariaţi sau pentru partea sindicală. El a recunoscut însă că noile reglementări nu rezolvă probleme grave, cum ar fi răspunderea disciplinară şi materială, iar angajatorii vor mai comite în continuare abuzuri, dar aceste chestiuni trebuie rezolvate de instituţiile abilitate ale statului. Un alt reproş al sindicaliştilor a fost faptul că noul Cod al Muncii nu va mai permite negocierile colective, Horaţiu Puiu susţinând însă că însăşi Constituţia României garantează dreptul de asociere şi negociere colectivă, dar Marius Sepi se teme că nici Constiuţia, nici legile speciale nu vor fi respectate, aşa cum stipulările Legii fundamentale au fost „driblate” la reducerea salariilor cu 25 la sută, printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Practic, salariaţii vor sta tot mai mult la mâna angajatorilor, devenind tot mai mult bătaia de joc a patronilor.
lSindicaliştii vor ca legea să fie dezbătură în Parlament, nu adoptată prin asumarea răspunderii guvernamentale
Chiar dacă senatorul democrat-liberal Nicolae Dobra a invocat că Guvernul îşi pune mandatul la bătaie în cazul introducerii unei moţiuni de cenzură pe Codul Muncii după asumarea răspunderii în faţa Parlamentului, Ioan Petruţ, liderul Cartel Alfa Alba, a arătat că prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pe Codul Muncii guvernanţii evită procedura parlamentară prin care propunerile sindicaliştilor ar fi putut fi băgate în seamă. Preşedintele Cartel Alfa a spus că sindicaliştii îşi doresc reglementarea, în principiu, a negocierilor colective prin Codul Muncii, pentru a avea garanţia că acestea vor fi stipulate apoi în legile speciale, deoarece „a schimba ce e bine în ceea ce e rău e o prostie”. El nu este de acord nici cu reducerea programului de lucru de către angajator de la 5 la 4 zile şi nici cu stabilirea de către angajator a pagubelor produse de salariat, deoarece aceasta ar duce la abuzuri. Patronii speculează faptul că cei mai mulţi angajaţi nu au bani să dea firma în judecată, bătându-şi joc de ei după bunul plac, ameninţându-i că îi vor da afară dacă nu demisionează din sindicat.
Prof. Ioan Stanca, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba, a spus că mesajul liderilor sindicali este ca parlamentarii judeţului să facă tot ce pot pentru a stopa asumarea răspunderii Guvernului pe forma actuală a Codului Muncii şi să lupte pentru dezbaterea proiectului în Parlamentul României. Dacă în cazul Opoziţiei este de aşteptat ca parlamentarii să respingă la vot Codul Muncii, rămâne de văzut dacă senatorii şi deputaţii Puterii vor îndrăzni să voteze cum le cer alegătorii sau vor respecta orbeşte disciplina de partid.
Robert GHERGU

Ştirea zilei
LIVE VIDEO| Noii salvatori ISU Alba depun jurământul militar, în Piața Cetății din Alba Iulia
LIVE VIDEO| Noii salvatori ISU Alba depun jurământul militar, în Piața Cetății din Alba Iulia
Astăzi, 20 mai 2022, în Piața Cetății din Alba Iulia va avea loc un ceremonial militar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,UNIREA” al județului Alba.
Noii colegi ai Inspectoratului, care vor ajuta de azi înainte cetățenii aflați în pericol a acestui județ, vor depune jurământul militar.
În cadrul evenimentului vor fi prezente forțe și mijloace de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,UNIREA” al județului Alba.
Ştirea zilei
28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM
28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM
Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.
„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.
În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.
La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.
Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.
Ştirea zilei
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.
Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.
Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.
-
Actualitateacum 3 ore
Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte
-
Curier Județeanacum 20 de ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Protest la Spitalul din Aiud. Medicul Hurani Majid alături de personal: „Trebuie să găsim o soluție, copiii aștia au lucrat aici un an, un an jumate și unii dintre ei au pierdut 5 ani din viață”
-
Actualitateacum 22 de ore
200 de zile-amendă în valoare de 40.000 de lei pentru fostul deputat AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, după ce a divulgat date din o anchetă pe internet
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului
-
Curier Județeanacum 15 ore
Dan Buda, directorul național de vânzări Elit: „Pentru Elit, grija pentru clienți nu este doar un mod de lucru uzual, ci este una dintre valorile de bază a companiei”
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Înșelătorie cu „magnet” la Alba Iulia: Ce este metoda „șmen” și cum au fost păcăliți mai mulți cetățeni. Țepar notoriu, condamnat la închisoare
-
Actualitateacum 24 de ore
20 mai. Primăria Alba Iulia: Lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică. Zonele vizate
-
Actualitateacum 19 ore
Pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei. Bogdan Hossu: Puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%