Rămâi conectat

Actualitate

Noua TAXĂ AUTO de poluare pentru mașinile vechi, cu aplicare de la 1 ianuarie 2026

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noua TAXĂ AUTO de poluare pentru mașinile vechi, cu aplicare de la 1 ianuarie 2026

Până în luna iulie, Guvernul României trebuie să stabilească măsurile referitoare la implementarea unei noi taxe de poluare, care ar putea impacta serios șoferii din țară.

Noua taxă de poluare, parte esențială a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas semnificativ în procesul de aliniere a României la standardele europene de mediu.

Nerespectarea acestui jalon ar putea duce la pierderea a 600 de milioane de euro din fondurile europene, o sumă considerabilă ce ar afecta evoluția economică a țării.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat principiul fundamental al noii taxe, care va varia în funcție de gradul de poluare al vehiculului.

Citește și: Noua taxă auto de poluare 2026 pentru mașinile vechi: Impozit EXORBITANT de 1900 de lei pentru autoturismele Euro2

„Cu cât un mijloc de transport este mai poluant, cu atât taxa va fi mai mare. Cu cât este mai puțin poluant, taxa va fi mai mică”, a precizat ministrul. Această măsură vine în contextul în care România se află sub presiunea de a implementa reforme și proiecte cheie în cadrul PNRR, iar neîndeplinirea acestui obiectiv ar putea împiedica accesul la fondurile europene necesare pentru dezvoltare.

Reprezentanții Comisiei Europene vor vizita România pentru a discuta detaliile acestei taxe și impactul său asupra țării.

Noua taxă face parte din cererea de plată numărul 4 din PNRR, care include reforme esențiale, având o valoare totală de 2,7 miliarde de euro. Marcel Boloș a subliniat că această măsură va influența direct populația, având în vedere că România are peste 8 milioane de vehicule în circulație, ceea ce va afecta și sistemul de impozitare al acestora.

De asemenea, ministrul a subliniat importanța acestui jalon, afirmând că pierderea unei sume de până la 660 de milioane de euro ar reprezenta o lovitură majoră pentru dezvoltarea țării.

Citește și: Taxa pentru mașini poluante ar putea fi reintrodusă în România: Peste 8 milioane de mașini sunt vizate de noul impozit

Implementarea noii taxe se va desfășura în etape. O lege adoptată în 2023 prevede că, începând cu 1 ianuarie 2026, rovinieta va fi aplicată doar vehiculelor ușoare, adică celor de până la 3,5 tone.

Valoarea taxei va fi stabilită în funcție de categoria autovehiculului, de clasa de poluare și de durata utilizării drumurilor publice. Astfel, vehiculele mai poluante vor suporta taxe mai mari, iar cele mai ecologice vor beneficia de taxe mai reduse.

În paralel, vehiculele grele vor fi taxate în funcție de numărul de kilometri parcurși, utilizând un sistem denumit TollRo, care va fi implementat pentru a urmări mai eficient circulația acestora pe drumurile publice.

Detaliile exacte ale acestor taxe trebuie să fie stabilite de Ministerul Transporturilor până în martie 2025, iar autoritățile vor continua să discute cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a asigura implementarea corectă a măsurii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Actualitate

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea