Noua taxă auto… Aşteaptă normele metodologice care vor fi elaborate până la 25 ianuarie

Paul Voicu - Primar 2020

    Legea nr. 9/2012 privind noua taxă auto a fost publicată marţi, 10 ianuarie a.c., în Monitorul Oficial nr. 17. Actul normativ impune o modalitate unitară de calcul a taxei, însă stabileşte că taxa trebuie plătită inclusiv de autoturismele înmatriculate în România înainte de 2007, pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă. Conform normelor de tehnică legislativă, legea privind noua taxă auto va intra în vigoare la trei zile după publicare. Totuşi, este important de menţionat că modalitatea de aplicare a legii va fi stabilită prin Normele metodologice de aplicare, acestea urmând să fie elaborate în termen de 15 zile (până în 25 ianuarie), calculate de la momentul publicării legii (10 ianuarie 2012).
   Atenţie! Până la intrarea în vigoare a noii taxe auto se aplică în continuare prevederile deja existente. Legea publicată marţi stabileşte că taxa de poluare va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand, care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau în străinătate. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege. Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Taxa se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului. Atenţie! Pentru maşinile înmatriculate în perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu va trebui să se achite taxa pe poluare în noua ei formă întrucât ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima înmatriculare a acestora a fost plătită taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Noua taxă de poluare nu va fi achitată nici pentru autovehiculele încadrate în categoria celor istorice sau care au fost acordate unor instituţii ale statului. În acelaşi timp, sunt scutite de plata taxei şi autoturismele confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit în conformitate cu prevederile legale în vigoare. (A.D.T.)

ELIT

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

gogu 12 ianuarie 2012 at 20:30

pedeleul s-a laudat inainte de alegerile din 2008 ca va scoate taxa auto, dar nu numai ca nu a scos-o , din contra, a marit-o (pt ca sa traim bine)si fraierii sa-i mai voteze o data

n1m3n1 12 ianuarie 2012 at 23:30

PDL s-a laudat cu multe insa a tras romanului de rand, care l-a votat, ce-a mai mare tzeapa dintre toate guvernarile post-decembriste impreuna cu „onanistul national” cum bine l-a numit astazi CPT in Gandul pe Basescu. Dar sti ce… o sa vezi ca idiotii ii vor vota iarasi ca sunt o natie de „masochisti” !

? 12 ianuarie 2012 at 22:17

Sub o forma sau alta si aceasta asa zis noua lege va fi anulata, dupa ce va fi declarata siea ca neacceptabila in Comunitatea Europeana ! Cine va plati totusi, despagubirile care vor platite celor care vor actiona in instanta pe cei care au intiat-o ?

n1m3n1 12 ianuarie 2012 at 23:31

Inca nu sti cine va plati despagubirile ? Tu, eu si altii care inca mai platim impozite statului roman.

gogule 14 ianuarie 2012 at 12:27

Stai sa vezi ce-o s-o mai anuleze si astia care vin.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...