Rămâi conectat

Actualitate

Nou RECORD la electricitate: România a înregistrat luni cel mai mare preț din Uniunea Europeană la energie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nou RECORD la electricitate: România a înregistrat luni cel mai mare preț din Uniunea Europeană la energie

Prețul la energiea electrică doboară record după record, în contextul în care țara noastră este dependentă de importurile de electricitate. România a importat peste 2.100 de MW de electricitate marţi, în timp ce preţul mediu pe bursă a ajuns la un nou record istoric, potrivit datelor Transelectrica şi OPCOM.

Prețul mediu al electricității pentru ziua următoare (PZU) a atins duminică un nou record, de 1.007,93 lei/MWh, echivalentul a 203,75 euro/MWh, potrivit Profit.ro. Precedentul record era din data de 4 octombrie, când a fost raportat un preț mediu de 957,8 lei/MWh.

Luni, producătorul ELCEN a vândut energie în bandă, adică furnizată continuu și constant, la peste 1.100 de lei/MWh până la finalul anului, conform Economica.net. Concomitent, România înregistra luni cel mai mare preț din Uniunea Europeană la energie. Conform site-ului EnergyLive.cloud, prețul pentru electricitatea ce urma să fie livrată marți era de 233,6 euro/MWh (1.153 lei/MWh).

Topul european al prețurilor

Următoarele clasate în topul prețurilor erau Ungaria (228,26 euro/MWh), Italia (218,54 euro/MWh), Grecia (205,08 euro/MWh) și Bulgaria (203,67 euro/MWh). Alte state europene, dar care nu fac parte din UE, sunt la rândul lor în top: Serbia (209,36 euro/MWh) și Elveția (208,66 euro/MWh).

Cele mai mici prețuri se găsesc în Polonia (123,06 euro/MWh), Germania (167,43 euro/MWh), Cehia (169,78 euro/MWh), Austria (185,99 euro/MWh) și Franța (188,47 euro/MWh).

România, dependentă de import

Luni, la ora 15.35, România avea un consum de 7.501 MW, din care 6.083 MW erau producție internă, iar 1.419 MW erau importați, conform datelor Transelectrica, transportatorul național de energie.

România consuma luni, la 15.28, 7.500 MW, din care 1.400 MW erau importați

Din producția internă, energia hidro era 1.879 MW, centrala nucleară de la Cernavodă producea 1.375 MW, iar pe hidrocarburi (gaze) se realizau 1.284 MW. Pe bază de cărbune erau produși 907 MW.

Pe bază de energie regenerabilă erau produși: eolian (413 MW), fotovoltaic (170 MW), biomasă (56 MW).

România a anunțat recent compensarea prețurilor la consumatorii casnici cu 21 de bani pe fiecare kWh consumat și cu 25% a gazelor.

Concomitent, premierul demis Florin Cîțu a anunțat că va plafona prețurile energiei în viitorul cabinet. Operațiunea necesită un Guvern deplin învestit.

Libertatea a scris că unii furnizori își notifică clienți de majorarea tarifelor fixe, chiar dacă contractele sunt încă în vigoare.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Actualitate

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea