Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Nou impozit special pentru imobile și mașini: Care este valoarea de achiziție de la care se aplică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nou impozit special pentru imobile și mașini: Care este valoarea de achiziție de la care se aplică

Un nou impozit care se va aplica din data de 1 ianuarie 2024 pentru anumite bunuri mobile și imobile, este prevăzut printre noile măsuri fiscale prevăzute în Legea 296/2023.

Această lege introduce un impozit nou, care se va aplica persoanelor fizice care dețin în proprietate clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă ce depășește suma de 2.500.000 lei. În plus, începând din anul viitor, impozitul special se va aplica și persoanelor fizice sau juridice care dețin autoturisme înregistrate în România cu o valoare de achiziție individuală care depășește 375.000 lei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare se aplică următoarelor categorii de contribuabili conform prevederilor acestei legi:

– Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în cazul în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei.

– Persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul este datorat pentru o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc transferul de proprietate al autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea celor 5 ani de la acea dată, în cazul autoturismelor pentru care transferul de proprietate s-a realizat anterior.

Nivelul impozitului

Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare este calculat în funcție de încadrarea în una dintre situațiile menționate mai sus, după cum urmează:

– În cazul proprietăților care constau în clădiri rezidențiale, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către autoritatea fiscală locală prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 lei.

– În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Plata impozitului și depunerea declarației fiscale

Contribuabilii au obligația de a calcula și declara impozitul special până la data de 30 aprilie sau 31 decembrie, în funcție de tipul bunului impozitat, fie că este vorba de imobile sau autoturisme.

Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare se achită către bugetul de stat după cum urmează:

– Până la data de 30 aprilie a anului fiscal curent pentru care este datorat, de către contribuabilii care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în situația în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei.

– Până la data de 31 decembrie a anului fiscal curent, de către persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024 în România. Prognoza METEO pentru patru săptămâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024 în România. Prognoza METEO pentru patru săptămâni Meteorologii anunţă că săptămâna viitoare vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor. Conform prognozei anunţate vineri, în săptămâna 13 – 20 mai, temperaturile se vor situa sub cele obişnuite în acest interval. Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024 Valorile termice vor fi apropiate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea