Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Normele de ecocondiţionalitate impuse fermierilor, publicate de Ministerul Agriculturii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce este ecoconditionalitatea şi normele care o privesc

Ecoconditionalitatea include Bunele Conditii Agricole si de Mediu – GAEC (Good Agricultural and Environmental Condition) si Cerintele legale in materie de gestionare – SMR (Statutory Management Requirements), precum siCerintele minime privind utilizarea ingrasamintelor si a produselor de protectie a plantelor. Potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 73/2009 (art. 4, 5, 6, 124), cu modificarile si completarile ulterioare, orice fermier care solicita plati directe trebuie sa respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).

Ministerul Agriculturii a publicat normele privind ecocondiționalitatea, norme ce urmează să fie aprobate prin ședință de Guvern. Proiectul de act normativ a fost elaborat de ministerul  Agriculturii şi Dezvoltării Rurale plus cel al Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu  Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Normele privind ecocondiţionalitatea vor fi obligatorii pentru: a) fermierii care solicită plăţi directe și ajutoare naționale tranzitorii; b) beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite, plăţi de agromediu şi climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică, plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăţi pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol; c) fermierii care solicită sprijin prin măsuri de piață în sectorul vitivinicol; d) fermierii care solicită plăţi prin alte scheme şi măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul naţional pentru care trebuie respectate normele de ecocondiţionalitate, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Pentru anii 2015 şi 2016 normele privind ecocondiţionalitatea cuprind şi obligaţia păstrării raportului dintre suprafaţa terenurilor utilizate ca pajiști permanente şi suprafaţa agricolă totală, declarate de fermieri în anul 2007.

Fermierii vor trebui să respecte mai multe norme privind agricultura ecologică, printre care: lprotecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, lgestionarea minimă a terenului care să reflecte condiţiile locale specifice pentru limitarea eroziunii, lmenţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile, lconservarea păsărilor sălbatice, lconservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, lpăstrarea elementelor de peisaj, lprincipii şi cerinţe generale ale legislaţiei alimentare şi proceduri în domeniul siguranţei produselor alimentare, linterzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal sau tireostatic şi a substanţelor betaagoniste în creşterea animalelor, lidentificarea şi înregistrarea animalelor, lprevenirea, controlul şi eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile, lintroducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor, lprotecţia animalelor de fermă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea