Noi hotărâri ale Sinodului BOR: Înmormântări gratuite pentru săraci; cununii și botezuri numai în biserică

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că parohiile vor sprijini familiile defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau  vârstnicii cu venituri mici ”prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare”.

De asemenea, oficierea botezului şi cununiei se poate face numai în bisericile parohiale ”cu respectarea rânduielilor liturgice pentru păstrarea sacralităţii şi solemnităţii acestor Sfinte Taine”.

ELIT

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Patriarhia Română, aceste decizii au fost luate joi, 28 februarie, la ședința de lucru a Sfântului Sinod al BOR, desfășurată la Reședința Patriarhală.

Cu această ocazie s-a mai hotărât înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Centrelor de Pelerinaj din Biserica Ortodoxă Română pentru mai bună organizare a pelerinajelor cu scopul apărării şi promovării activităţilor pastorale şi misionare ale Bisericii.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

22 Comentarii

adi 1 martie 2013 at 21:46

Botez=200 lei (aprox30 min)
Cununie=200-300 lei (aprox 30 min)
Inmormantare=loc de veci+slujba+clopotar= aprox 1000 lei
Cine mai castiga atatia bani intr-un interval atat de scurt?

Manitu 1 martie 2013 at 22:13

De ce esti rau? Sti prea bine ca cele trei enumerate (botez, cununie , inmormantare) sunt, de cand lumea, trei obligatii profesionale ale popilor!
Vrei sa zici ca nu le respecta? Pai atunci de ce enoriasii sunt „determinati” de catre acestia ca e musai sa-si plateasca contributia anuala fata de biserica, caci altfel risti sa ramai nebotezat (de parca te-ar intreba cineva pe tine daca doresti lucrul acesta sau nu), risti sa traiesti in concubinaj sau in alte forme e convietuire, risti sa ajungi la … crematoriu, ca acolo, cica, nu este nevoie de preot, risti sa …???

B.O.R., revino-ti, caci altfel, asa dupa cum arata si statisticile, „oile” pastorite de catre acesti popi cu „har” vor fi de la o zi la alta tot mai putine (chiar daca nu le manca „lupu”)!!!

mai 'adi' 2 martie 2013 at 8:53

fa-te popa,daca tot iti ploua in gura la cati bani castiga. Si te ajungi si tu; sau poate n-o fi cum zici. Incearca, apoi vino sa ne spui realitatea, nu doar pareri de om invidios.

adi 3 martie 2013 at 11:29

Spune mi tu realitatea…observ ca esti informat/a in legatura cu veniturile.Poate chiar ai o legatura directa cu BOR.
Doar un exemplu:CUGIR
5 biserici si la fiecare se construieste ceva
(morga,casa parohiala,extinderi ale bisericilor,picturi si altele…)
1 spital pe moarte.La sectia copii exista un cantar de 30 de ani

Stareta 2 martie 2013 at 8:42

Contributia anuala la biserica este precum cotizatia la partid pe vremea lui Ceausescu. Esti obligat s-o platesti si nu beneficiezi de nimic de pe urma ei.Cat despre celelalte contributii banesti pentru botez,cununie, inmormantare,preturile difera in functie de parohie. Platesti tariful in functie de biserica , ca la hotel de 2,3,4,5 stele.Cat despre noua randuiala cu privire la botez si cununie ,care se va face numai in biserica parohiala, se va respecta in functie de cotizatia celui interesat de eveniment.Platesti bine ,esti servit la 5 stele.Credinta popilor trece prin punga.

dolfi 2 martie 2013 at 10:29

asa este… din pacate pentru cei multi, care au fost „educati” in directia si spiritul credulitatii bisericesti si nu s-au opus deloc, exact acele caracteristici umane „negative” pe care religia le blameaza au dus accelerat la distrugerea bisericii ca institutie din interior.

BIS ORTODOXA O AFACERE 2 martie 2013 at 11:41

BISERICA ORTODOXA ESTE O AFACERE!!!

CE FAC EI ACUM E PRAF IN OCHII NESTIUTORILOR!!!

VEZI DOAMNE ‘SFANTUL???” SINOD ( O ADUNATURA DE FARISEI ) DUC IN RATACIRE MILIOANE DE OAMENI!!!

UITATI-VA IN VEST, EI SUNT MAI AVANSATI DECAT NOI , PENTRU CA NU AU ADOPTAT ‘MINCIUNILE’ ACESTOR POPI CARE UMBLA NUMAI DUPA BANI SI AFACERI

UITATI-VA LA EI, CU CE MASINI UMBLA , CE CASE AU, CATI BANI FAC SI NIMENI NU-I IA LA ROST , CICA SUNT SFINTI …

DA POPA ALA CARE VINDEA DROGURI IN BISERICA , SI ALA CARE VIOLA FEMEILE CARE VENEAU LA SPOVEDANIE, SI AIA DE LA MANASTIRI CARE SE CULCA INTRE EI, SUNT TOT SFINTII PARINTI ???

MAI SA FIE DA CINE VA MAI CREDE???

MI-E RUSINE SA DECLAR CA SUNT ORTODOX ,CU ASA SFINTI PARINTI …

ateii,sectarii si nedusii la Biserica 2 martie 2013 at 12:17

arunca cu noroi in Biserica Romana,sportul lor preferat. Daca padurea are uscaturi, ei vor sa taiem toata padurea. Astept sa ia atitudine si fata de restul societatii: sa desfiinteze spitalele pt ca medicii omoara oameni si cer si plicuri cu bani pt asta. Sa desfiinteze scolile caci profesorii sunt betivi,fumatori sau pedofili ce violeaza copiii. Desfiintati judecatoriile si tribunalele pt ca magistratii sunt corupti,etc, daca tot sunteti viteji si nu va lasati pacaliti de „povesti” si mituri.Demonstrati-va calitatile!

Aurelian 2 martie 2013 at 12:41

Din nefericire, „padurea ta” numita BOR, ii de mult „uscata si putrezita”, fara sanse de „reinviere”! Nu iti cere nimeni sa o tai, se macina singura, o manaca „putregaiul”!

de 2000 de ani 3 martie 2013 at 9:30

nedusii la Biserica ii canta”prohodul”. Stai linistit, ea a trecut prin mult mai mari incercari.

Manitu 3 martie 2013 at 10:54

Tu esti un P.S.S.,un bigot, un habotnic sau ce esti? Da-ti si tu un nume si nu mai posta „de 2000 de ani”; „ateii, sectarii si nedusii la biserica” sau „mai’ adi”!!! Asa faci mereu, fiindca intotdeauna cand vine vorba de popi le sari in aparare. Ce crezi ca fara ei lumea asta nu ar fi mai linistita?

Ce dreaku, nu vezi ca esti singur?

Si nu uita, aici este vorba de BISERICA ORTODOXA ROMANA (BOR) si, nicidecum, de Biserica Romana!!!

Aurelian 3 martie 2013 at 14:07

Inca un pic, si va iesi la iveala scandalul cu popii pedofili. care „au infiat cate 100 de copii”, si atunci sa vezi „tigani betii”, ca „la casa Papei Reszinger”!

87% din populatia tarii 3 martie 2013 at 15:31

s-a declarat crestin-ortodoxa, Manitu.Deci nu sunt singur si pe drept cuvant este Biserica Romana. Nu la popi le iau apararea ci crdinciosilor, voi,sectarii si nedusii la Biserica, in necredinta si opacitatea voastra, va demonstrati ateismul si handicapul spiritual,stropind cu noroi ce va este la indemana:preotii.Ei sunt pt voi,vinovatii de serviciu pt toate faradelegile lumii.

87% din populatia tarii 3 martie 2013 at 15:38

s-a declarat ortodoxa, deci este pe drept cuvant Biserica Romana. Nu popilor le iau apararea , ci credinciosilor. Ateii,sectarii si nedusii la Biserica isi tradeaza necredinta si handicapul spiritual, stropind cu noroi preotii; ei sunt vinovatii de serviciu pt toate faradelegile lumii.(Iisus: „fericiti veti fi cand va vor ocari pe voi si vor spune tot cuvantul rau impotriva voastra..”).

Aurelian 3 martie 2013 at 20:30

Dupa cate stiu eu Statul Roman, este un stat laic, si nu are Biserica Nationala, are libertate religioasa, deci nu mai aburii lumea cu Biserica Romana, Biserica Ortodoxa Romana, este doar un cult recunoscut de statul roman, si nimic mai mult! Faptul ca politicienii se prostitutioneaza in public alaturi de cate un membru, al Asociatiei Escrocilor in Sutana, nu arata „puterea BOR”, ci numai marsavia bizantina a politicienilor din Romania!

Manitu 3 martie 2013 at 17:20

E clar. Esti P.S.S.! Urmeaza sa-ti adaugi numele si habotnicia ta se explica intr-un fel.

esti amuzant 3 martie 2013 at 18:22

„marite” Manitu. A citi Biblia este un act de cultura, nu habotnicie. Incerci sa-ti acoperi neputinta spirituala cu epitete marunte. Acum 40 de ani cand am absolvit Univ. Tehnica la Cluj(IPC)gandeam ca tine, dar nevoia de a descoperi Adevarul m-a indemnat sa-l caut. Si acum ,la peste saizeci de ani,ma bucur ca am insistat..

Manitu 3 martie 2013 at 18:58

Mi-ai mai spus aceste lucruri, nu demult! Si ai folosit cam aceleasi cuvinte!

E bine ca uiti repede!

In ce priveste „adevarul”, lasa partea religioasa, dogmatica a acestui cuvant si cauta sa patrunzi, mai degraba, latura filozofica a cuvantului.

Fiecare om este liber sa creada ce vrea si in cine vrea!

A fi ateu nu contravine legilor din Romania!

Ce ai cu sectantii, cu nedusii la biserica?

Nu ti-e rusine? Iti inchipui ca ortodocsii sunt mai buni?

Repet: Nu vezi ca esti singurul, care prin postarile sale, deloc relevante, sare in apararea BOR-ului!

Vezi-ti de biserica ta, doneaza-ti casa si avuturile tale acesteea ca le primeste cu mare placere si lacomie!

Se spune ca „fiecare om are un Dumnezeu al sau”! Deci, sa ma lasi in pace cu teoriile tale!

Sau tu esti cumva un adept al teoriei rasputiene?

ma repet 3 martie 2013 at 19:41

pt ca ma induioseaza naivitatea unora ca tine,Manitu.Nu „teoriile” mele te deranjeaza ci propriile complexe cauzate de necunoastere.(Iisus:”cereti si vi se va da, cautati si veti gasi,bateti si vi se va deschide. Caci oricine cere, capata, cine cauta ,gaseste si celui ce bate i se va deschide.”)

2013 3 martie 2013 at 19:23

Toate natiunile (inclusiv cele occidentale) au progresat si s-au ridicat prin cultura, educatie si disciplina, nicidecum prin misticism si pomeni; nu intamplator romanii si bulgarii sunt la nivelul la care sunt, adica inca in Evul Mediu. O comparatie intre valorile culturale si intelectuale ale Apusului si cele ale Rasaritului cred ca este in acest context fortata.

Albert Einstein: 4 martie 2013 at 9:52

„Cand a facut Universul, Dumnezeu nu a jucat la zaruri”. Aceasta zicere demonstreaza ca si cel mai mare om de stiinta al secolului trecut(sau poate al mileniului trecut)a realizat ca Divinitatea are un scop precis cu creatia sa. A bon entedeur,salut.

Aurelian 4 martie 2013 at 14:12

Dar singura ledatura intre religii si Dumnezeu, ii ca religiile indiferent de cum se numesc, sau ce provaduiesc, numai s-au legat de poala Lui!

Comentariile sunt oprite