Rămâi conectat

Ştirea zilei

Nicolaie Moldovan, city manager Alba Iulia, după o conferință în SUA: Va fi dificil pentru administrații să mențină angajații valoroși și să scape de cei fără caracter

Publicat

în

City managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, a scris, miercuri, pe contul său de Facebook, după ce a participat în SUA la o conferință internațională cu persoane din administrație, că va fi dificil pentru administrațiile publice din România să mențină angajații valoroși, dar și să scape de cei care îmbâcsesc prin incompetență și lipsă de caracter.

”The Charm City, unul din cele mai frumoase orașe americane, un port comercial foarte important cu o poziționare strategică relevantă pe coasta de est a SUA. La invitația Asociației Internaționale a City Managerilor, al cărei membru am devenit recent (#ICMA) și a Asociției Administratorilor Publici din România, am participat la Conferința Internațională a breselei profesionale căreia îi aparțin, ediția 104, o reuniune a profesioniștilor care lucrează pentru administrațiile locale și regionale, cu peste 4000 de participanți din orașe ale Europei, Asiei, Americii de Nord și Sud, din Africa sau Australia.

Consider această experiență inedită pentru mine, ca pe o sumă mare de oportunități, care a oferit tuturor participanților sesiuni de instruire, vorbitori inspiraționali, schimburi de cunoaștere, transfer de experiențe practice, expoziții de soluții pentru dezvoltarea orașelor, dar și de profesionalizare a resurselor umane care lucrează pentru orașe, networking și socializare, posibilități numeroase de cooperare transcontinentale și trans-instituționale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mi-au atras atenția în mod deosebit câteva sesiuni care plasează importanța angajării de talente în administrația locală, profilul profesional al noului model de angajat al serviciului public, care trebuie să fie un angajat accesorizat cu cunoștințe profesionale solide, fluent și competent lingvistic, upgradat si instruit TIC, digital în majoritatea serviciilor în care interacționează cu cetățenii și comunitatea, din back sau front office.

Reflectând urmare evenimentului la care am participat, consider că cea mai importantă provocare a administrațiilor publice din #Romania este o nouă politică de resurse umane, întrucât în prezent și în viitor vom avea o mare dificultate în a menține și atrage angajații valoroși, dar și în a scăpa de cei care poluează și îmbâcsesc prin incompetență, lipsă de caracter și răspundere birourile serviciilor publice.

Misiunea leadershipului administrațiilor din România este să reușească să primenească, flexibilizeze și să reformeze echipele de lucru pentru comunitățile locale cu angajați care au un scop asumat din a face orașele mai atractive pentru locuire, educație sau muncă, iar cetățenii mai fericiți. Resetarea mentalității de lucru din inerție și aerisirea organigramelor și statelor de funcții de inutilii nepotismelor, de agățații incompetenți ai influențelor politice, de ocupanții degeaba și neadaptați ai birourilor din administrație, de moșteniții tranzițiilor veșnic nefinalizate, sunt stringențe primordiale ale contextului curent.

O administrație competitivă, capabilă de excelență în livrarea serviciului public are nevoie de angajați creativi, plini de energie, veseli, cu norme de lucru dinamice, cu un sistem de lucru bazat pe rezultate evaluabile în termeni de eficiență, eficacitate, rentabilitate, satisfacție. Ei trebuie să fie apți să comunice cu plăcere, să știe de ce și să vrea „să semneze”, care asumă responsabil ce fac și care nu se ascund sub fusta indiferenței, a ridicatului din umeri, a plasatului de răspundere către responsabilul de serviciu, care știu să lucrează motivat cu aleșii locali și managementul decizional.

Totodată, administrația nu are nevoie de dinozauri înfipți în funcții de conducere departamentale de unde nu sunt capabili să motiveze personalul, să dea și să educe competent opinii și soluții subalternilor și colaboratorilor, să amâne până la uitare semnarea unor documente de lucru, să termine munca după ce au uitat că au început-o! Vremea habarniștilor față de ceea ce înseamnă „la un click distanță”, a analfabeților profesionali și digital, a încremeniților gen „nu știu, nu pot, nu vreau, așa vreau eu, așa zic eu”, trebuie să apună.

Administrațiile viitorului vor fi cele capabile să câștige competiția pentru resurse umane mai bune, pentru tehnologie adoptată cu plăcere și în condiții de siguranță de către cetățeni, pentru mobilitate verde, spații publice mai multe și de calitate, pentru transparență, pentru comunități active de industrii creative etc.

Orașele IoT, orașele WI-FI, orașele cloud, orașele GIS, orașele cu serviciile publice digitalizate, orașele care livrează transparent și consistent date deschise sectorului de business și societății civile, orașele care știu să vândă oportunități investitorilor imobiliari pentru a atrage forță de muncă, care știu să atragă și să diversifice instrumente de finanțare alocate dezvoltării sustenabile, orașele care știu să construiască condiții de locuire la prețuri rezonabile, orașele care știu să creeze experiențe inedite pentru locuitori și vizitatori, sunt competitorii câștigători ai încrederii oamenilor, ai companiilor, ai bunăstării”, a scris Nicolaie Moldovan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare