Rămâi conectat

Economie

Nicolae Pătrânjan – părintele parcului dendrologic de la Alba Iulia premiat de Asociaţia „Progresul Silvic”

Publicat

în

Societatea „Progresul Silvic”, asociaţie profesională de mare prestigiu a inginerilor silvici din toată ţara, fondată în anul 1886, şi-a desemnat câştigătorii pentru rezultatele deosebite obţinute de membrii săi pentru protejarea pădurilor, a mediului, a biodiversităţii, dar şi pentru cercetări ştiinţifice deosebite în domeniu. Pentru anul 2010 au fost acordate trei premii, egale ca valoare, însoţite de diplome de excelenţă. Spre mândria Filialei Alba Iulia a Societăţii „Progresul Silvic” din rândurile căreia provine, unul din cele trei premii a revenit inginerului silvic Nicolae Pătrânjan, pentru meritele sale cu totul remarcabile în realizarea parcului dendrologic dr. „Ioan Vlad” de lângă Alba Iulia. Celelalte două premii ale Societăţii au fost acordate unor specialişti de marcă, autori de lucrări ştiinţifice în domeniul silviculturii: unui  membru al Filialei Braşov-Covasna, respectiv al Filialei Institutului de Cercetări şi Amenajări silvice  Bucureşti.
Deşi valoarea premiilor este modestă (500 euro), „asortată” cu vremurile pe care le trăim, recunoaşterea în sine a realizărilor de excepţie ale custodelui parcului – Nicolae Pătrânjan, este un motiv de mândrie atât pentru  câştigător, cât şi pentru comunitatea albaiuliană şi  corpul silvicultorilor. Este incontestabil faptul că ideea de înfiinţare a acestui parc lângă municipiul Alba Iulia, demersurile pentru obţinerea avizelor necesare, implementarea ideilor îi revin acestui specialist pentru care crearea  parcului dendrologic a însemnat însăşi raţiunea sa de a fi în ultimii 10 ani. Pe tot parcursul acestor ani, ţelul principal al d-lui ing. Pătrânjan a fost dezvoltarea fondului dendrologic. Astfel, plecând de la un inventar de 51 specii existente în mod natural în anul 2001- în momentul începerii proiectului, a făcut ca numărul speciilor să crească an de an, astfel încât în anul 2010  pot fi inventariate peste 800 specii!
Aceste realizări au presupus un efort enorm de procurare a materialului săditor, de recoltare a seminţelor din diverse locaţii din judeţ şi din ţară, de la diferite grădini botanice, persoane fizice, chiar din străinătate, pe diverse filiere. A urmat producerea puieţilor în pepiniera înfiinţată ad-hoc, chiar în parc. Acest lucru l-a făcut cu mare pasiune şi pricepere, având uneori şi eşecuri din cauza inadaptabilităţii unor specii la rigorile climei noastre sau a pierderilor provocate de animalele sălbatice. La alte specii s-au cumpărat puieţii de la diverse pepiniere, firme private sau  persoane fizice.
Timp de 8 ani lucrările s-au executat cu sprijinul financiar  şi logistic al Direcţiei Silvice Alba, iar din anul 2008 parcul a trecut în administrarea municipiului care a făcut demersuri pentru obţinerea de fonduri structurale pentru a intensifica ritmul lucrărilor, în special al celor legate de securitatea investiţiei şi accesul publicului. Acum rezultatele devin de la an la an tot mai vizibile pentru că puieţii plantaţi în primii ani au atins deja dimensiuni apreciabile, cu aspect arborescent.
Utilitatea acestui proiect este incontestabilă. Chiar de la început, când s-au pus bazele acestui parc dendrologic, locaţia a devenit  o adevarată bază de formare a conştiinţei forestiere şi de protecţie a mediului, pentru că în fiecare an aici s-au desfăşurat numeroase acţiuni cu caracter educativ: acţiuni de plantare în Luna Pădurii cu copii şi tineri de la toate unităţile de învăţământ din municipiul Alba Iulia, diverse alte activităţi educaţionale, marcarea zilei Silvicultorului, a Mediului, a Europei etc. Odată cu deschiderea lui pentru public, însă, locuitorii municipiului Alba Iulia vor fi principalii  şi fericiţii beneficiari ai proiectului.
În concluzie, considerăm că dl ing. Nicolae Pătrânjan este unul din specialiştii din producţie  nu numai din judeţul Alba, ci din întreaga ţară, care prin realizările sale incontestabile va lăsa o moştenire extrem de valoroasă  generaţiilor viitoare. Este un model unic demn de urmat în ceea ce priveşte pasiunea, implicarea şi dăruirea totală în profesie. Îl felicităm şi îi dorim multă sănătate, pentru a-şi  vedea visul  transpus în realitate până la capăt!
Alexandrina ILICA,
preşedintele  Filialei Alba Iulia a S.P.S.

Publicitate

Economie

Anunț închidere proiect „Diversificarea si dezvoltarea activitatii MAN CONS PROFESIONAL S.R.L.”

Publicat

în

Proiectul “Diversificarea si dezvoltarea activitatii MAN CONS PROFESIONAL S.R.L.”, cod MySMIS 134604, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost implementat de către MAN CONS PROFESIONAL S.R.L. și a avut o valoare totală de 1.021.278,21 lei din care valoare eligibilă 856.417,00 lei. Suma de 685.133,60 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Proiectul s-a derulat în perioada 19.04.2021 – 30.11.2021.

Obiectivul general al proiectului: consolidarea poziției pe piață a firmei prin achiziționarea de echipamente performante. Principalul impact al proiectului la nivel local / regional constă în crearea a5 noi locuri de muncă.

Electrica Furnizare Discount

Informații suplimentare despre proiect pot fi obținute la datele de contact de mai jos. Persoana de contact: Ioan Constantin MAN, Administrator.

Date de contact beneficiar:

Piața Mihai Viteazul nr.1, Oraș Teiuș, jud. Alba,
tel: 0741088502, e-mail: [email protected]

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă| Conducerea Polaris M Holding: „Alba Iulia a fost pentru noi cu adevărat acasă!”

Publicat

în

Dragi albaiulieni, suntem la capătul a 8 ani de parteneriat in care am rămas tot timpul consecvenți si am crezut mereu că planificarea este esențială, însă cei cu care faci echipă sunt cei mai importanți.

Tot ceea ce am reușit, în perioada în care Polaris a fost operatorul de salubritate din Alba Iulia, se datorează felului în care am fost primiți, dialogului permanent si eficient cu administrația publică – indiferent de provocări si efort dar, mai mult decât atât, în primul rând albaiulienilor. Ei au fost cei mai importanți si cei mai obiectivi parteneri ai noștri, fapt ce ne-a obligat să tratăm cu respect si maximă implicare orașul și locuitorii săi. Pentru noi, Alba Iulia a fost cu adevărat ACASĂ. Iar din acest motiv am căutat întotdeauna soluții și nu ne-am abandonat niciodată misiunea de a păstra această casă curată, chiar și atunci când opțiunile erau puține iar situațiile păreau imposibil de rezolvat.

Electrica Furnizare Discount

Dacă se putea mai bine? Categoric, DA! Și ne dorim ca, acum când suntem pregătiți să transferăm obligațiile noastre noului operator, nivelul să poată fi depășit iar așteptările albaiulienilor întrecute. Facem acest pas cu bucuria de a fi fost parte a unei comunități în care am întâlnit gospodari cu demnitate pentru care curățenia și respectul față de ce aparține tuturor s-au dovedit, cu foarte puține și neînsemnate excepții, un mod de viață. Vă mulțumim că nu v-ați mulțumit cu a fi doar spectatori, că implicare dumneavoastră – însemnând critici sau fermitate ne-a ajutat să devenim mai buni. Vă dorim și mai multe ocazii de a fi mai mulțumiți de locul și orașul în care trăiți.

Partenerilor noștri din actuală administrație le dorim să facă echipă bună alături de noul operator de salubritate, care este și operatorul depozitului de la Galda de Jos, cu obiectivul de a face din acest serviciu unul cu adevărat în folosul cetățeanului, cu gândul la o comunitate ce are o reputație de păstrat, nu o aparență de salvat.

​​Cu profund respect si multumire,

​Conducerea
​S.C. POLARIS M. HOLDING S.R.L.

Citește mai mult

Economie

Făcut mereu exact așa cum trebuie, Fragedo este „Cea mai de încredere marcă de carne”, în topul încrederii acordate de părinți brandurilor care se adresează și copiilor, Forbes Brands for Kids

Publicat

în

Făcut mereu exact așa cum trebuie, Fragedo este „Cea mai de încredere marcă de carne”, în topul încrederii acordate de părinți brandurilor care se adresează și copiilor, Forbes Brands for Kids

București. 26 noiembrie 2021. Fragedo, brand emblemă al companiei TRANSAVIA, a fost desemnat „Cea mai de încredere marcă de carne” în cadrul evenimentului Summit Forbes Brands for Kids, ediția 2021. Premiile au fost acordate în baza studiului realizat de Forbes România și Institutul D&D Research care a investigat siguranța, calitatea și încrederea de care se bucură produsele care se adresează copiilor.

Fragedo, cel mai popular brand din categoria sa, a primit premiul pentru Cea mai de încredere marcă de carne, confirmând din nou că se află mereu în topul preferințelor consumatorilor români datorită calității sale, la cel mai înalt nivel, încă de la lansare.

„Pentru noi, la TRANSAVIA, fiecare copil este important și ne dorim ca ei să aibă toate condițiile ca să se dezvolte sănătos și armonios, iar o recunoaștere precum cea pe care FRAGEDO o primește odată cu premiul „Forbes #1 Brand for Kids la categoria Marcă de carne” înseamnă încă o confirmare că facem lucrurile exact așa cum trebuie. Încrederea de care ne bucurăm din partea consumatorilor, în special a părinților care includ puii Fragedo în alimentația copiilor lor, are la bază promisiunile pe care le ținem zi de zi: siguranța garantată și calitatea superioară a produselor noastre, gustul mereu același, onestitatea și transparența comunicării noastre”, afirmă Theodora Popa, Vicepreședinte TRANSAVIA.

Electrica Furnizare Discount

Făcut mereu exact așa cum trebuie, puiul Fragedo asigură consumatorilor mereu calitate premium. Hrăniți 100% cu cereale din fermele proprii TRANSAVIA, sunt apreciați pentru frăgezime și savoare de cei mai exigenți consumatori, având mereu același gust și aceeași calitate, cu valoare nutrițională superioară, indiferent în care dintre variante sunt aleși și gătiți de consumatori.

Strategia, de la bob la furculiță, consolidează poziția de lider de piață pe care TRANSAVIA o onorează cu produse de cea mai înaltă calitate, la standarde certificate de siguranță alimentară, fiind singurul producător care își crește singur toți puii în ferme proprii, de incubație și de creștere, folosind hrană vegetală provenită din cele 10 000 de hectare cultivate prin divizia proprie de ferme vegetale.

În cadrul evenimentului Summit Forbes Brands for Kids au fost dezbătute subiecte de actualitate ce țin de alimentație, îngrijire, sănătate și stil de viață și au fost premiate brandurile care excelează în termenii responsabilității și ai adecvării la cerințele familiei românești contemporane.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare