Rămâi conectat

Curier Județean

Nici după primele 11 luni din 2022, turismul județean nu a atins nivelul înregistrat înainte de pandemie!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nici după primele 11 luni din 2022, turismul județean nu a atins nivelul înregistrat înainte de pandemie!

Deși un județ mic, Alba are frumusețile lui, atât naturale, cât și arhitecturale, existând suficiente obiective turistice și istorice care-l pot face atractiv pentru vizitatori. Mai mult, în ultimii ani, rețeaua unităților de cazare clasificate s-a îmbogățit cu numeroase hoteluri și pensiuni, care încearcă să-și atragă oaspeții cu tot felul de oferte, de la specificul culinar, la serile folclorice tradiționale. Amintim aici, de exemplu, noul Hotel Aura Unirii din centrul municipiului Alba Iulia, o unitate turistică de 4 stele de nivel european dotată cu piscină și saună, cu restaurant propriu cu specific mediteranean, cu meniuri ce reprezintă o adevărată încântare pentru simțuri.

În penultima lună a anului trecut, numărul turiștilor cazați în unitățile cu cel puțin 10 paturi din județul Alba a fost de 12.619 persoane, cu 4.084 de oaspeți mai mulți decât în noiembrie 2021, în care încă se manifesta pandemia de COVID-19, creșterea fiind de aproape 48%. Totuși, numărul turiștilor care ne-au vizitat județul Alba a fost mai mic cu 5.170 de persoane comparativ cu luna octombrie, scăderea fiind de aproape 30 de procente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre cei 12.619 turiști găzduiți, 5.408 vizitatori s-au cazat la hoteluri, 191 au preferat motelurile, 904 oaspeți au ales vilele turistice, 65 au înoptat la cabane, 2.254 de turiști s-au orientat spre pensiuni turistice, iar 3.460 de persoane au optat pentru pensiuni agroturistice.

Turiștii au acumulat în noiembrie 22.465 de înnoptări, cu 8.273 mai multe decât în ultima lună a toamnei anterioare (+58,3%), dar cu 7.883 mai puține decât în octombrie (-26%). Oaspeții au stat însă mai mult în județul Alba, durata medie a sejurului în luna noiembrie crescând față de anul anterior, de la 1,66 de zile în noiembrie 2021, la 1,78 de zile, în noiembrie 2022. Cu toate acestea, nu putem spune că turismul a adus prea multe satisfacții județului Alba în luna noiembrie.

În primele 11 luni ale anului trecut, în unităţile de cazare cu cel puțin 10 paturi din judeţul Alba au fost cazaţi în total 176.544 de turişti: 167.154 de români (91,8%) și 14.390 de străini (8,2%). În perioada similară din ultimii 2 ani dinainte de debutul pandemiei în România, în februarie 2020, județul Alba era vizitat de 179.643 de turişti în 2018 și 185.856 de oaspeți în 2019. Abia în 2021 turismul a început să-și revină ușor după criza sanitară, județul Alba fiind vizitat de 144.414 turiști, după prăbușirea din 2020, primul an pandemic, când au fost înregistrați doar 111.659 de oaspeți.

Așadar, în 2022, la sfârșitul toamnei, încă nu s-a atins nici măcar potențialul turistic înregistrat în 2018, darmite în 2019, diferența față de Anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, fiind de 3.099 de turiști.

În perioada ianuarie – noiembrie 2022, numărul de înnoptări în structurile de primire turistică cu minimum 10 paturi a fost de 323.034 de nopți, din care 26.429 ale turiștilor străini, aproape cu 25% mai multe decât în perioada similară din 2021 (procentul exact este 24,5%), iar durata medie a sejurului în unitățile de cazare a fost de 1,83 de zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Reabilitarea fântânii arteziene din Alba Iulia: Primăria a lansat achiziția publică pentru materiale și servicii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Reabilitarea fântânii arteziene din Alba Iulia: Primăria a lansat achiziția publică pentru materiale și servicii

Municipiul Alba lulia a lansat o achiziţie directă de furnizare a unor materiale și servicii pentru reabilitarea fântânii arteziene din Parcul Unirii.

Obiective:

1. Schimbarea elementelor de sticla sparte sau fisurate ale figurinei centrale a fântânii arteziene din Parcul Unirii a Municipiului Alba Iulia

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Spalarea figurinei centrale a fântânii arteziene din Parcul Unirii a Municipiului Alba Iulia fântânii arteziene din Parcul Cetate a Municipiului Alba Iulia si tratarea cu vopsea epoxidica a interiorului cuvei.

Datorita expunerii la factorii de mediu: ploi, ninsoare, inchet-dezghet, praf, etc. pe cadrul de inox si elementele de sticla ale fântânii arteziene s-a depus de praf si calcar, fiind necesara curatarea acestora, iar unele elemente de sticla s-au spart, ciobit sau fisurat fiind necesara schimbarea acestora.

Pentru realizarea lucrărilor solicitate este nevoie de montarea unei schele in jurul obiectivului cu inaltime de pana la 7,00m.

Prestaţiile solicitate:

1. Achizitonarea a 50 de elemente din sticla model 1 cu următoarele caracteristici:

– tip sticla – Sticla de Murano de culoare turcoaz prezgariat;
– grosimea de 6,00cm;
– forma de trapez isoscel cu următoarele dimensiuni H=60,00cm, 2 laturi cu L=60,10cm, baza mare=23,00cm, baza mica=17,60cm;

2. Achizitonarea a 50 de elemente din sticla model 2 cu următoarele caracteristici:

– tip sticla – Sticla de Murano de culoare turcoaz prezgariat;
– grosimea de 6,00cm;
– forma de trapez isoscel cu următoarele dimensiuni H=60,00cm, 2 laturi cu L=60.20cm, baza mare=17,60cm, bazamica=12,20cm;

3. Schimbarea elementelor de sticla sparte, fisurate si ciobite cu elementele de sticla achiziţionate.

4. Spalarea figurinei centrale, cu detergenţi specifici fiecărei sprafete de inox sau sticla.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 20 de străzi din Cugir vor fi modernizate până la sfârșitul lui 2023: Investiție de peste 27 de milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 de străzi, majoritatea din cartierul Cindeni din Cugir, vor fi modernizate până la sfârșitul anului 2023 în baza unui proiect european prin care administrația locală își propune să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor din zonă.

Au fost deja executate lucrări pe străzile Mihail Kogălniceanu, Dorului, Traian, Lacului, Gh.Lazăr și Crângului. Urmează să intre în proces de modernizare străzile: Pârâului, Carpaţi, Livezii, Nuferilor, Horea, Fagului, Crinului, Munteniei, Cooperatorilor, Ştrandului, Biruinţei, Decebal, Mărăşeşti, I. Slavici, Libertăţii, G. Coşbuc, Ghe. Asachi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, infrastructura rutieră va fi reabilitată pe o lungime totală de 6.300 m. La nivelul celor 23 de străzi vor fi executate:

-refacerea carosabilului;
-reabilitarea trotuarelor;
-amenajarea de piste pentru bicicliști;
-amenajarea de spații verzi;
-introducerea canalizației;
-rețele de alimentare cu apă (unde este cazul);
-introducerea canalizării pluviale.

Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava” finanțat prin POR 2014-2020, care are scopul să crească mobilitatea populației și să faciliteze accesul elevilor la educație. Din acest motiv, proiectul are două componente, de modernizare a instituției de învățământ și de reabilitare a străzilor arondate acesteia.

Reamintim că lucrările la cele două clădiri ale Școlii Gimnaziale „Singidava” au început încă de anul trecut. Localul de pe strada Ghe. Asachi a fost deja modernizat în procent de 90%, în timp ce la clădirea școlii din strada Alexandru Sahia intervențiile s-au sistat pe parcursul anului școlar, aici fiind executate lucrări de anvelopare a clădirii și de schimbare a acoperișului.

Valoare totală a proiectului este de peste 27 de milioane de lei, din care aproape 22,8 milioane lei (adică mai mult de 4,89 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile, restul fiind contribuția orașului Cugir.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei

Primăria comunei Poșaga a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru atribuirea contractului în vederea modernizării infrastructurii rutiere locale.

Valoarea totală estimată a contractului propus este în valoare de 7.229.832 de lei, fără TVA.

Proiectul vizează modernizarea infrastructurii rutiere pe drumurile comunale 42 (pe lungime totală de 3.400 metri) și 45 (pe o lungime totală 6.000 de metri). Lucrările vor avea loc în satele Orăști, Segagea și Poșaga de Sus.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se urmărește astfel realizarea unui acces mai bun în zonă pentru transportul forestier, accesibilizându-se o suprafață mare de pădure, dar și facilitarea accesului populației din satele aparținătoare comunei Poșaga spre centrul comunei. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Lucrările necesare construcției drumurilor sunt trasate in teren cu picheți si reperaje (țăruși cu vopsea, banda alb cu roșu. Pichetii sunt marcati cu vopsea si se inscripționează elementele curbelor; poziția: podețelor, stațiilor de încrucișare, indicatoare de circulație.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare