Rămâi conectat

Politică Administrație

Nebuloasa racordării Cugirului la Autostrada Orăștie – Sibiu. Explicațiile CNADNR și ale lui Teodor Atanasiu

Publicat

în

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a explicat cum stă treaba cu demersurile făcute de liberali în vederea racordării Cugirului la Autostrada Orăștie –Sibiu.

Precizăm faptul că, în acest moment, nu a fost început nici un demers tehnic, respectiv proiectare sau alocare de resurse bugetare, pentru această lucrare.

Primele declarații (2013)

Elit - Gustul Desăvârșit

Senatorul liberal a afirmat, în 2013, că se lucrează deja la proiectul de construcție a accesului la A1, în zona ieșirii din direcția orașului Cugir la DN 7. Anunțul venea, potrivit declarațiilor de atunci ale parlamentarului, în urma asigurărilor date de ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, în cadrul unei întâlniri cu Atanasiu.

Se mai preciza faptul că demararea construcției va fi posibilă doar după finalizarea tronsonului de Autostradă Orăștie-Sibiu și după recepția acesteia de către CNADNR.

Declarație deputat PNL Dan Simedru (2014)

Săptămâna trecută, deputatul liberal Dan Coriolan Simedru a abordat subiectul racordării Cugirului la A1, pentru a îl aduce la zi. Acesta a relatat modul în care s-a desfășurat audierea la Comisia de Transporturi și Politici Economice, a ministrului Dan Șova, pe care la determinat să își actualizeze public promisiunile legate de această investiție.

Simedru a explicat că, spre deosebire de promisiunile făcute într-un context privat, de ministrul Șova senatorului de Alba Teodor Atanasiu, cu privire la demararea procedurilor de construcție a racordului din DN 7 la A1, acum și-a asumat acest lucru într-un cadru oficial și instituțional – existând și stenograme publice în acest sens pe site-ul Parlamentului.

Situația prezentată de CNADNR (2014)

Cugirul nu va avea ieşire directă la autostrada Orăştie – Sibiu în acest an, având în vedere că, potrivit unei adrese oficiale transmise ziarului Unirea de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), nu există un proiect în acest sens care să fi fost bugetat pentru anul 2014.

Specialiştii din CNADNR consideră că cei din Cugir pot circula foarte bine pe DN7, eliberat de trafic după inaugurarea celor 3 loturi ale Autostrăzii Orăştie – Sibiu. Pe de altă parte, aceiaşi specialişti susţin că accesul pe autostradă se poate face cu uşurinţă prin nodurile rutiere deja existente în proiect, adică prin cel de la Gelmar (Hunedoara) aflat la o distanţă de circa 9 km sau prin cel de la Vinţişoara (Sebeş) aflat la o distanţă de circa 11 km.

CNADNR: “Proiectul autostrăzii Orăştie – Sibiu lot 1 km 0+000 – km 24+110 prevede construirea a două noduri rutiere: nodul rutier Orăştie la km 1+400 (n.a. – Gelmar – Hunedoara) şi nodul rutier Sebeş Vest la km 24+065 (n.a. – Vinţişoara – Sebeş). Din cauza scăderii semnificative a volumului de trafic pe drumul naţional DN7, în zona Şibot, nu este prevăzut un astfel de obiectiv de investiţii. Odată cu punerea în funcţiune a autostrăzii, accesul traficului din zona Şibot pe autostradă se face din drumul naţional DN7 pe drumul judeţean DJ 704. Menţionăm că accesul locuitorilor din zonele limitrofe pe autostradă se poate face cu uşurinţă prin nodurile rutiere deja existente în proiect”.

 

Explicațiile senatorului Teodor Atanasiu (14 martie 2014)

Întrebat despre proiectul racordării Cugirului la A1, președintele PNL Alba a reamintit despre ce s-a stabilit la întâlnirea de la minister cu Dan Șova și reprezentanți ai CNADNR, în primăvara anului trecut. Atanasiu a precizat că, din motive obiective, precum lipsa unei date clare pentru recepția întregului tronson de autostradă Orăștie-Sibiu, lucrarea privind racordarea DN 7 la A1, în zona Cugirului, a fost trecută generic, la fel ca și alte astfel de proiecte de investiții, la “racorduri la drumuri naționale și autostrăzi”.

„Eu am discutat cu ministrul Șova și mi-a spus că pe programul CNADNR va fi prinsă și racordarea orașului Cugir la autostradă. Deși pe autostradă nu se fac racorduri din 2 în 3 kilometri și în general la 25 de kilometri, înțelegându-se necesitatea economică a acestui racord cu Cugirul, Șova a transmis atunci companiei din propria subordine să prindă pe costurile acestui an (n.a. anul 2014) acest racord la autostradă”, a explicat Teodor Atanasiu.

Senatorul de Alba susține că va continua demersurile pentru realizarea acestui racord, pentru că implică niște costuri nesemnificative în raport cu avantajele pe care le va aduce cugirenilor și investitorilor care își desfășoară activitatea la Cugir.

În final, Atanasiu a reamintit că datorită demersurilor liberalilor din Alba, în special ale lui Florin Roman, a fost modificat de câteva ori proiectul Autostrăzii Sebeș – Turda, reușindu-se adăugarea unor noi puncte de acces la viitoarea A 10, la Alba Iulia și Ocna-Mureș/Unirea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare