Actualitate
MUV, robotul autonom românesc anti COVID-19 va steriliza spitalele cu raze ultraviolete
MUV, robotul autonom românesc anti COVID-19 va steriliza spitalele cu raze ultraviolete
Un robot autonom poate face în câteva zeci de minute ceea ce înainte necesita ore de muncă periculoasă pentru personalul de curăţenie. “Într-o cameră cu suprafaţa de 25 mp ar necesita în jur de un sfert de oră de acţiune la putere maximă”, explică cercetătorul Paul Popescu, cofondator Modulab, laboratorul care dezvoltă robotul.
Povestea robotului MUV este strâns legată de apariţia pandemiei de coronavirus şi este un exemplu despre cum marile crize pot fi şi mari oportunităţi. „Colegii mei au dezvoltat un prototip de robot de curăţenie industrială, pentru aeroporturi, supermarketuri, depozite, bazat pe o platformă autonomă”, a explicat pentru Libertatea Ioana Calen, managing partner la Modulab.
Câțiva potențiali clienţi au sugerat că robotul poate fi folosit şi ca o platformă autonomă pentru transportul componentelor într-o fabrică. Acesta a fost începutul lui MUV şi ar fi rămas probabil doar atât, dacă nu ar fi apărut această criză.
Totul s-a petrecut în timp-record: în două săptămâni, platforma de curăţat spaţii industriale a devenit un robot pentru spitale.
Prototipul dezvoltat de Modulab a ajuns repede în atenţia specialiştilor din Sănătate. “Am primit foarte multe telefoane de la doctori, din Iaşi, din Cluj, din Timişoara. Ne-a sunat cineva de la Spitalul de Arşi care ne-a pus în legătură cu şeful de bloc operator de acolo. Făcea caietul de sarcini pentru achiziţia acestui robot. Ne-a dat un feedback foarte preţios, pe care noi l-am integrat”, spune Ioana Calen. Eficienţa lui pentru spitale este dată tocmai de cât de periculoasă este lumina UV-C inclusiv pentru oameni.
Virusurile şi bacteriile sunt la fel de vulnerabile: ultravioletele le inactivează şi opresc înmulţirea lor. Un astfel de robot va ajunge la Suceava, graţie unei donaţii a unui retailer. Un alt robot a fost plătit tot o companie pentru a fi donat, însă nu a fost ales încă beneficiarul.
Platforma a fost creată ca răspuns la criza provocată de COVID-19, însă întrebuinţărie sale nu sunt limitate la acest moment. “Cred că o să fie benefic şi după. Nu doar pentru spitale. Am primit cereri şi de la fabrici de medicamente, de la hoteluri”, arată Paul Popescu. Robotul ar putea fi produs peste o lună La Spitalul Matei Balş este folosit deja un astfel de robot, UVD, din Danemarca. Preţul unei unităţi este de 65.000 de euro. Modulab nu are un preţ de piaţă pentru varianta sa, însă costurile de producţie în acest moment sunt mult mai mici: 20.000 de euro. Iar toate modelele sunt destinate donaţiilor.
Totul depinde de când va intra în producţie. “Din momentul în care putem da drumul la achiziţii de componente, noi ne-am luat o marjă de 4-6 săptămâni”, spune Ioana Calen. Modulab caută sponsorizări din partea companiilor pentru a intra în producţie cu robotul, iar Funky Citizens a lansat şi o strângere de fonduri. Modulab a dezvoltat şi o variantă “Lite” a robotului, care este controlată de un operator uman, şi care ar putea ajunge mai repede în spitale, fiind mai ieftină şi mai uşor de produs.
sursa: libertatea.ro

Actualitate
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
Grupul hotelier Accor va deschide un nou hotel în România, la Alba Iulia. Noul proiect, Mercure Alba Iulia Cetate, va fi primul hotel din acest oraș afiliat unui lanț internațional și va fi inaugurat în al doilea trimestru din 2024.
Hotelul va funcționa în cadrul unui contract de franciză cu un investitor local, parte a grupului Dentotal, care a deschis deja două hoteluri în cadrul grupului: Mercure Bucharest City Center în 2014 și ibis Styles Bucharest City Center în 2020.
Amplasat la câteva minute de Cetate, hotelul din Alba Iulia va avea 112 camere și apartamente, dispuse pe trei etaje plus mansardă, un restaurant de 282 mp cu terasă exterioară, o sală de evenimente de 430 mp, un centru SPA, un loc de joacă pentru copii în interior și exterior și o parcare exterioară și interioară.
Platforma booking.com listează în prezent doar zece hoteluri în Alba Iulia. Orașul Unirii, situat în inima Transilvaniei, este vizitat anual de mii de turiști români și străini. În topul destinațiilor preferate de turiști se află Cetatea Albă Carolina.
Actualitate
Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu
Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu
Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), a declarat în cursul zilei de luni, 23 mai, că Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu. Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.
Poliţia a încercat deja aplicaţia din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare.
Preşedintele BAAR a oferit amănunte despre etapa testării acestei aplicaţii de către Poliţia Română, la cererea HotNews.ro.
„Aplicaţia a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracţiuni de secundă aplicaţia interoghează baza de date AIDA şi întoarce răspunsul dacă maşina este e asigurată sau nu.
Apoi poliţistul poate lua decizia să oprească maşina şi să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care maşina are asigurare, dar e făcută pe seria de şasiu – e în vederea înmatriculării – şi atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează şasiul. Se va rezolva în timp şi acest aspect.
Se lucrează în prezent şi la capacitatea de a filma a aplicaţiei. În momentul de faţă aplicaţia permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce poliţistul circulă cu maşina şi filmează, aplicaţia vede numărul şi semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a comunicat luni pentru HotNews.ro Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.
Preşedintele BAAR a mai adăugat că aplicaţia în sine este interconectată cu baza de date AIDA şi va fi disponibilă exclusiv pentru Poliţie.
„Aplicaţia va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliţiei, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicaţia mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.
Partea de fotografie funcţionează şi a şi fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliţie în ţară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicaţie”, a mai adăugat preşedintele BAAR.
Sursa: adevarul.ro
Actualitate
OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței
OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă iar comportamentul sexual sigur va ajuta la controlul răspândirii acestuia, potrivit unui oficial, scrie Reuters.
Într-un interviu pentru Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate, informează News.ro.
Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.
Comentariile sale au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.
Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.
Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.
Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.
-
Actualitateacum 21 de ore
FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză
-
Actualitateacum 18 ore
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate
-
Politică Administrațieacum 21 de ore
COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”
-
Curier Județeanacum 5 ore
FOTO| Potopea Lukas de la C.S. V.Î.R.F Alba Iulia, medalie de aur la Campionatul Național al României la judo de la Sibiu
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Crișan Ileana, din Teiuș, sărbătorită la vârsta venerabilă de 101 ani, cu o diplomă, flori și o „surpriză dulce”
-
Actualitateacum 8 ore
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
-
Curier Județeanacum 24 de ore
5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii
-
Politică Administrațieacum 6 ore
Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Liceul Sportiv din Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor