Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

MUV, robotul autonom românesc anti COVID-19 va steriliza spitalele cu raze ultraviolete

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

MUV, robotul autonom românesc anti COVID-19 va steriliza spitalele cu raze ultraviolete

Un robot autonom poate face în câteva zeci de minute ceea ce înainte necesita ore de muncă periculoasă pentru personalul de curăţenie. “Într-o cameră cu suprafaţa de 25 mp ar necesita în jur de un sfert de oră de acţiune la putere maximă”, explică cercetătorul Paul Popescu, cofondator Modulab, laboratorul care dezvoltă robotul.

Povestea robotului MUV este strâns legată de apariţia pandemiei de coronavirus şi este un exemplu despre cum marile crize pot fi şi mari oportunităţi. „Colegii mei au dezvoltat un prototip de robot de curăţenie industrială, pentru aeroporturi, supermarketuri, depozite, bazat pe o platformă autonomă”, a explicat pentru Libertatea Ioana Calen, managing partner la Modulab.

Câțiva potențiali clienţi au sugerat că robotul poate fi folosit şi ca o platformă autonomă pentru transportul componentelor într-o fabrică. Acesta a fost începutul lui MUV şi ar fi rămas probabil doar atât, dacă nu ar fi apărut această criză.

Totul s-a petrecut în timp-record: în două săptămâni, platforma de curăţat spaţii industriale a devenit un robot pentru spitale.

Prototipul dezvoltat de Modulab a ajuns repede în atenţia specialiştilor din Sănătate. “Am primit foarte multe telefoane de la doctori, din Iaşi, din Cluj, din Timişoara. Ne-a sunat cineva de la Spitalul de Arşi care ne-a pus în legătură cu şeful de bloc operator de acolo. Făcea caietul de sarcini pentru achiziţia acestui robot. Ne-a dat un feedback foarte preţios, pe care noi l-am integrat”, spune Ioana Calen. Eficienţa lui pentru spitale este dată tocmai de cât de periculoasă este lumina UV-C inclusiv pentru oameni.

Virusurile şi bacteriile sunt la fel de vulnerabile: ultravioletele le inactivează şi opresc înmulţirea lor. Un astfel de robot va ajunge la Suceava, graţie unei donaţii a unui retailer. Un alt robot a fost plătit tot o companie pentru a fi donat, însă nu a fost ales încă beneficiarul.

Platforma a fost creată ca răspuns la criza provocată de COVID-19, însă întrebuinţărie sale nu sunt limitate la acest moment. “Cred că o să fie benefic şi după. Nu doar pentru spitale. Am primit cereri şi de la fabrici de medicamente, de la hoteluri”, arată Paul Popescu. Robotul ar putea fi produs peste o lună La Spitalul Matei Balş este folosit deja un astfel de robot, UVD, din Danemarca. Preţul unei unităţi este de 65.000 de euro. Modulab nu are un preţ de piaţă pentru varianta sa, însă costurile de producţie în acest moment sunt mult mai mici: 20.000 de euro. Iar toate modelele sunt destinate donaţiilor.

Totul depinde de când va intra în producţie. “Din momentul în care putem da drumul la achiziţii de componente, noi ne-am luat o marjă de 4-6 săptămâni”, spune Ioana Calen. Modulab caută sponsorizări din partea companiilor pentru a intra în producţie cu robotul, iar Funky Citizens a lansat şi o strângere de fonduri. Modulab a dezvoltat şi o variantă “Lite” a robotului, care este controlată de un operator uman, şi care ar putea ajunge mai repede în spitale, fiind mai ieftină şi mai uşor de produs.

sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea