Muncitorii străini  aduşi în România, plătiţi cu salariul minim, începând cu săptămâna viitoare

Muncitorii străini  aduşi în România, plătiţi cu salariul minim, începând cu săptămâna viitoare

Angajatorii nu vor mai avea obligația de a plăti lucrătorii străini cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe ţară, potrivit unei noi legi adoptate în Parlament. Plata obligatorie a salariaților extracomunitari a fost redusă la salariul minim.

Astfel, un lucrător extracomunitar va putea fi plătit cu 1.162 de lei, net, în loc de cel puțin 2.500 de lei net, cât este aproximativ salariul mediu net în România. Pe domenii, în România, la ora actuală cele mai mici salarii sunt în hoteluri şi restaurante – în jur de 1.400 lei net, în medie.

“Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă în calitate de lucrător «au pair» li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu timp parţial, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că durata timpului de muncă nu depăşeşte 25 de ore pe săptămână, iar cuantumul salariului este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, calculat la fracţia de timp lucrată. (…) Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut. (…) Prevederile alin. (1) referitoare la nivelul salariului înscris în contractul de muncă nu se aplică în cazul străinilor angajaţi în sistemul bugetar al căror salariu este stabilit potrivit legislaţiei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu excepţia lucrătorilor înalt calificaţi”, notează textul noii legi.

În această vară, și patronii de restaurante și hoteluri din România au cerut statului să modifice legislația pentru a permite angajarea mai multor străini din afara Uniunii Europene, pe salarii mai mici decât în prezent.

De săptămâna viitoare, firmele vor putea să aducă muncitori din țări cu venituri mai reduse, din Africa sau Asia, angajați care să fie plătiți cu salarii mai mici decât așteptările lucrătorilor români. Măsura ar ajuta probabil firmele, care ar avea și o pârghie în plus în negocierile cu angajații români, de tipul „dacă nu mai vrei să lucrezi pe salariu sub mediul pe economie, aducem muncitori din state mai puțin dezvoltate, care nu au atâtea pretenții”.

Sursa: startupcafe.ro

Facebook 

1 comentariu

john 11 noiembrie 2018 at 4:44

buna dimineata soare.statul roman prin angajatii lui care nu au lucrat niciodata in sistemul privat numai la STAT si care inteleg ca a lucra inseamna ce fac ei la serviciu,dupa ce nu mai isi gasesc nici ei angajati dupa 5 ani de criza profunda pe piata muncii modifica si ei legea cu intarzierea de 5 ani pentru ca ei reactioneaza doar atunci cand ii pune si pe ei la lucru cineva.dar salariul minim este sau era de 4200 lei nu de 2500 pt un muncitor strain.astia is atata de prosti ca au preluat o directiva europeana care au fixat suma asta pt tarile mai bogate din europa si au facut-o si aici fara sa se gandeasca ca patronii si asa is vai si amar de ei,si is ciuca bataii in tara asta.Acum incet incet se strange latul cand nu o sa mai aiba bani sa le plateasca taxe.Sa fi patron in romania daca nu faci export inseamna sa fi sclavul ce trebuie violat zilnic de stat din nou si din nou si din nou…..

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...