Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Muncă suplimentară în zilele de sărbători: Ore libere PLĂTITE sau spor de 100%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muncă suplimentară în zilele de sărbători: Ore libere PLĂTITE sau spor de 100%

Muncă suplimentară se compensează prin ore libere plătite, potrivit stipulărilor din Codul muncii. O modificare ce a fost efectuată în prin OUG 117/2021 și care a modificat Legea 53/2003 – Codul muncii, la articolul 122 alin. (1) stabilește că muncă suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1) se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza (art. 123 alin. (2) din Codul muncii). Astfel, sporul pentru muncă suplimentară se negociază și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Așadar, sporul pentru muncă suplimentară poate fi 100% dacă așa au negociat părțile.

Pentru muncă în zilele de sărbătoare legală sporul este de 100% dacă nu se acordă timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Astfel, conform art. 142 din Codul muncii, salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru art. 142 alin. (2) din Codul muncii.

În cazul repausului săptămânal acesta se acordă întotdeauna în natură, adică salariatul are dreptul, de luni până duminică, la 48 de ore consecutive de repaus, de regulă sâmbătă și duminică așa cum se stabilește la art. 137 din Codul muncii.

În două situații repausul săptămânal se poate acordă în alte zile decât sâmbătă și duminică:

– în cazul în care ar prejudicia interesul public;

– în cazul în care ar prejudicia desfășurarea normală a activității.

Dacă acordarea repausului săptămânal în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia desfășurarea normală a activității, atunci angajatorul are obligația de a stabili alte două zile, din cadrul unei săptămâni de lucru, în care să acorde repausul săptămânal. În cazul în care angajatorul acordă un spor pentru munca în zilele de repaus acest lucru nu înseamnă că dispare obligația acordării repausului săptămânal în cadrul unei săptămâni de lucru.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană.

Bogdan Ilea

Publicat

în

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care administrează proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, a cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să extindă licența de exploatare a zonei auro-argintifere pentru un termen suplimentar de cinci ani. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea