Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Momentul adevărului pentru FP

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

După ani de tergiversări, marţi, 25 ianuarie, Fondul Proprietatea destinat despăgubirii foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, a dat primul test al adevărului. Listarea la Bursă a FP este considerată un eveniment istoric pentru piaţa de capital din România. Despăgubirea foştilor proprietari a fost scopul declarat al guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, care a şi dat curs unei puzderii de legi şi ordonanţe de urgenţă, fără să rezolve mare lucru. Cei doi miniştri de finanţe, Sebastian Vlădescu şi Varujan Vosganian nu au făcut altceva decât să suplimenteze capitalul Fondului cu active valoroase din economie. Fără existenţa unei pieţe transparente şi reglementate titlurile date celor peste 5000 de foşti proprietari (din cele 60.000 dosare) nu reprezentau decât nişte simple petice de hârtie. Numirea lui Ionuţ Popescu, un specialist al pieţei de capital, în fruntea Ministerului Finanţelor, a renăscut speranţa că mult trâmbiţata listare la Bursă a FP, va avea loc în cel mai scurt timp posibil. Nu a fost aşa, nici măcar când Ionuţ Popescu a fost numit preşedinte la FP. De ce? Pentru că el a preferat să fructifice la maximum oportunitatea oferită de Varujan Vosganian, care a legiferat în 2008, tranzacţiile pe „piaţa gri” cu acţiunile Fondului Proprietatea. Foştii proprietari, bătrâni şi cu speranţele spulberate, au fost îndrumaţi să-şi vândă acţiunile prin Depozitarul Central (locul unde erau înregistrate) şi nu prin acte notariale. Între timp au apărut o liotă de „interesaţi”, dispuşi să ofere 0,10 – 0,20 lei pentru acţiunile a căror valoare nominală era de un leu. Ionuţ Popescu a cumpărat şi el – „legal”, desigur – peste 16 milioane acţiuni, la fel ca mulţi alţi vulturi politici. Fondul Proprietatea devenise în ultimii ani câmpul unor adevărate bătălii politice, conducerea acestuia fiind schimbată în funcţie de rezultatul alegerilor electorale. Între timp Bursa, şi odată cu ea întreaga economie, agoniza lipsită de sprijinul guvernanţilor.
Ei bine, iată că hulitul Guvern Boc a luat taurul de coarne şi a accelerat procedurile de listare la Bursă, conştient că tranzacţionarea celor peste 3,6 miliarde euro în acţiuni FP va dinamiza piaţa de capital, va atrage investitorii şi va da o gură sănătoasă de oxigen întregii economii. Peste 100 de fonduri de investiţii străine, cumulând un capital de câteva sute de miliarde euro s-au arătat foarte interesate de listarea Fondului Proprietatea. Ziua de marţi a fost o reuşită deplină, chiar dacă, aşa cum era de aşteptat, valoarea acţiunilor nu s-a ridicat încă la 1 leu/acţiune iar foştii proprietari – cei care au primit titlurile – nu se pot declara decât parţial mulţumiţi. Preţul a pornit de la 0,6020 lei dar în numai câteva minute a părut să se stabilizeze în jurul cifrei de 0,6200 lei/acţiune. Lichiditatea pe bursă a crescut exponenţial, acţiunile FP atrăgând şi interesul pentru celelalte bluechipsuri – SIF-uri, BVB, BRK, bănci. În total, marţi s-au tranzacţionat la Bursă 333 mil. acţiuni FP (5600 tranzacţii), în valoare de 50 milioane euro. Cotaţia a urcat la un moment dat până la 0,7500 lei/acţiune. Cea mai aşteptată listare a ultimului deceniu a confirmat speranţele de îmbogăţire ale speculatorilor precum şi iluziile de despăgubire ale celor interesaţi. Cei mai importanţi cumpărători au fost investitorii străini, ceea ce este de bun augur pentru piaţa de capital românească. Ultimul preţ s-a fixat la 0,6495, ceea ce înseamnă că 100.000 acţiuni au putut fi valorificate cu 64.950 lei şi nu cu 100.000. Dar preţul va fi în continuă schimbare şi nimeni nu se îndoieşte că trendul rămâne crescător. Faptul că statul păstrează 39% din capitalul social constituie o garanţie că procesul de despăgubire va continua. În 2 mai se vor elibera alte titluri de despăgubire, dar la valoarea medie a celor 60 zile de tranzacţionare. Lămuriri suplimentare puteţi primi la tel. 0258.818108 sau 0744.642522.
Mihai BABIŢCHI
SSIF Target Capital SA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 23 mai 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele O negativ și A negativ. ”Vă rugăm frumos să vă faceți timp și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea