Rămâi conectat

Ştirea zilei

Momentul adevărului pentru FP

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După ani de tergiversări, marţi, 25 ianuarie, Fondul Proprietatea destinat despăgubirii foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, a dat primul test al adevărului. Listarea la Bursă a FP este considerată un eveniment istoric pentru piaţa de capital din România. Despăgubirea foştilor proprietari a fost scopul declarat al guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, care a şi dat curs unei puzderii de legi şi ordonanţe de urgenţă, fără să rezolve mare lucru. Cei doi miniştri de finanţe, Sebastian Vlădescu şi Varujan Vosganian nu au făcut altceva decât să suplimenteze capitalul Fondului cu active valoroase din economie. Fără existenţa unei pieţe transparente şi reglementate titlurile date celor peste 5000 de foşti proprietari (din cele 60.000 dosare) nu reprezentau decât nişte simple petice de hârtie. Numirea lui Ionuţ Popescu, un specialist al pieţei de capital, în fruntea Ministerului Finanţelor, a renăscut speranţa că mult trâmbiţata listare la Bursă a FP, va avea loc în cel mai scurt timp posibil. Nu a fost aşa, nici măcar când Ionuţ Popescu a fost numit preşedinte la FP. De ce? Pentru că el a preferat să fructifice la maximum oportunitatea oferită de Varujan Vosganian, care a legiferat în 2008, tranzacţiile pe „piaţa gri” cu acţiunile Fondului Proprietatea. Foştii proprietari, bătrâni şi cu speranţele spulberate, au fost îndrumaţi să-şi vândă acţiunile prin Depozitarul Central (locul unde erau înregistrate) şi nu prin acte notariale. Între timp au apărut o liotă de „interesaţi”, dispuşi să ofere 0,10 – 0,20 lei pentru acţiunile a căror valoare nominală era de un leu. Ionuţ Popescu a cumpărat şi el – „legal”, desigur – peste 16 milioane acţiuni, la fel ca mulţi alţi vulturi politici. Fondul Proprietatea devenise în ultimii ani câmpul unor adevărate bătălii politice, conducerea acestuia fiind schimbată în funcţie de rezultatul alegerilor electorale. Între timp Bursa, şi odată cu ea întreaga economie, agoniza lipsită de sprijinul guvernanţilor.
Ei bine, iată că hulitul Guvern Boc a luat taurul de coarne şi a accelerat procedurile de listare la Bursă, conştient că tranzacţionarea celor peste 3,6 miliarde euro în acţiuni FP va dinamiza piaţa de capital, va atrage investitorii şi va da o gură sănătoasă de oxigen întregii economii. Peste 100 de fonduri de investiţii străine, cumulând un capital de câteva sute de miliarde euro s-au arătat foarte interesate de listarea Fondului Proprietatea. Ziua de marţi a fost o reuşită deplină, chiar dacă, aşa cum era de aşteptat, valoarea acţiunilor nu s-a ridicat încă la 1 leu/acţiune iar foştii proprietari – cei care au primit titlurile – nu se pot declara decât parţial mulţumiţi. Preţul a pornit de la 0,6020 lei dar în numai câteva minute a părut să se stabilizeze în jurul cifrei de 0,6200 lei/acţiune. Lichiditatea pe bursă a crescut exponenţial, acţiunile FP atrăgând şi interesul pentru celelalte bluechipsuri – SIF-uri, BVB, BRK, bănci. În total, marţi s-au tranzacţionat la Bursă 333 mil. acţiuni FP (5600 tranzacţii), în valoare de 50 milioane euro. Cotaţia a urcat la un moment dat până la 0,7500 lei/acţiune. Cea mai aşteptată listare a ultimului deceniu a confirmat speranţele de îmbogăţire ale speculatorilor precum şi iluziile de despăgubire ale celor interesaţi. Cei mai importanţi cumpărători au fost investitorii străini, ceea ce este de bun augur pentru piaţa de capital românească. Ultimul preţ s-a fixat la 0,6495, ceea ce înseamnă că 100.000 acţiuni au putut fi valorificate cu 64.950 lei şi nu cu 100.000. Dar preţul va fi în continuă schimbare şi nimeni nu se îndoieşte că trendul rămâne crescător. Faptul că statul păstrează 39% din capitalul social constituie o garanţie că procesul de despăgubire va continua. În 2 mai se vor elibera alte titluri de despăgubire, dar la valoarea medie a celor 60 zile de tranzacţionare. Lămuriri suplimentare puteţi primi la tel. 0258.818108 sau 0744.642522.
Mihai BABIŢCHI
SSIF Target Capital SA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea