Rămâi conectat

Actualitate

Modificările la Codul Muncii oferă noi drepturi salariaţilor: Trei aspecte importante

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Modificările Codului Muncii oferă noi drepturi angajaților, printre care se regăsesc şi posibilitatea de a apela la personal specializat în legislaţia muncii în două situaţii foarte importante, precum şi oportunitatea de soluţionare pe cale amiabilă a conflictelor de muncă, înainte de a se apela la instanţele judecătoreşti și schimbă într-o anumită măsură regulile în relaţiile de muncă.

Prevederile care au intrat deja în vigoare, datorită modificărilor aduse de Legea 213/2020 Codului Muncii, şi privesc drepturile salariaţilor sunt următoarele:

1. Salariații pot fi asistaţi de specialişti în legislaţia muncii la încheierea sau modificarea contractului de muncă. Dacă îşi doreşte, un salariat poate fi însoţit de un avocat, de un expert în legislaţia muncii, de către un mediator specializat în legislaţia muncii sau un reprezentant al sindicatului din care angajatul face parte în timpul întâlnirilor cu angajatorul ce privesc negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă. Anterior modificărilor, Codul muncii prevedea că în cele trei situaţii legate de contractul individual de muncă menţionate, angajatorul şi salariatul puteau fi însoțiţi de terțe persoane, însă fără a se specifica exact cine puteau fi acele persoane și ce calitate profesională puteau avea.

2. Salariații pot apela la un expert în legislaţia muncii sau la un mediator specializat în legislaţia muncii în timpul unei cercetări disciplinare. Cele două noi opţiuni se adaugă celor menţionate anterior de Codul Muncii, respectiv apelarea la un avocat sau membru sindical în situaţia unei cercetări disciplinare.

3. Salariații pot apela la soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor individuale de muncă. Instanţa de judecată nu mai este singura soluţie pentru soluţionarea conflictelor individuale de muncă, în Codul Muncii fiind introdusă posibilitatea concilierii, adică a soluţionării amiabile între salariat şi angajator. Concilierea este opţională, însă va putea fi folosită doar dacă, anterior apariţiei conflictului de muncă, a fost semnată o clauză care prevede posibilitatea soluţionării amiabile. Clauza concilierii poate fi introdusă fie la încheierea contractului individual de muncă, fie ulterior.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea