Rămâi conectat

Actualitate

Modificări majore pentru salariați și angajatori: S-a atribuit licitația care va schimba sistemul Revisal

Unirea Ziarul

Publicat

în

Modificări majore pentru salariați și angajatori: S-a atribuit licitația care va schimba sistemul Revisal

Inspecția Muncii a desemnat firmele câștigătoare ale licitației pentru realizarea noului Registru General de Evidență a Salariaților (Reges-online), care va înlocui actualul sistem depășit tehnologic Reges/Revisal, potrivit unui anunț publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Noul sistem IT trebuie să fie gata până la finele acestui an și va putea fi accesat online de către angajați ori angajatori din orice locație prin mecanisme web şi mobile, fără a mai fi necesară instalarea unei aplicaţii (Revisal).

Inspecția Muncii a atribuit acest contract în data de 30 mai 2024 pentru suma de peste 52,9 milioane de lei (fără TVA) către Vodafone România și Maguay Computers (care a subcontractat 34,4%), potrivit datelor din SEAP.

Noul sistem IT trebuie să fie gata până la finele acestui an ca să nu pierdem finanțarea din PNRR

Noul Registru General de Evidență a Salariaților (Reges-online) va fi finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar obligația UE este ca sistemul IT să fie implementat până la sfârșitul acestui an, pentru a nu pierde acești bani.

De altfel, în caietul de sarcini se menționează că „durata maximă de livrare și implementare a serviciilor este de 12 luni de la începerea contractului, dar nu mai târziu de 31.12.2024”. Angajatorii nu vor mai avea nevoie de aplicația Revisal, iar angajații își vor accesa online datele din contractele de muncă

Noul Registru General de Evidenţă a Salariaţilor în variantă on-line (REGES-ONLINE) va deveni sursă unică de informație originală în format electronic, la nivel naţional, și va permite accesul angajatorilor, persoanelor fizice/salariaţilor/foştilor salariaţi şi autorităților într-un sistem informatic centralizat, contribuind astfel la îmbunătățirea serviciilor publice pentru cetățeni şi mediul de afaceri precum şi către terțe autorităţi şi instituţii publice.

Citește și: Angajatii vor avea acces la vechimea în munca și la REVISAL: Proiectul, adoptat în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților

„Un avantaj major al implementării complet on-line este îmbunătățirea timpului de actualizare a modificărilor sistemului, deoarece toți utilizatorii vor beneficia întotdeauna de ultima versiune a aplicațiel într-un mod unitar si mult mai rapid. Utilizatorii vor putea accesa sistemul REGES din orice locație prin intermediul unor mecanisme web şi mobile fără a mai fi necesară instalarea unei aplicaţii (Revisal).

Totodată, inspectorii de muncă şi autoritățile vor avea acces imediat, în timp real, la datele introduse de angajatori”, se arată în caietul de sarcini.

Accesul persoanelor fizice, salariaţilor sau al foştilor salariaţi la datele din Reges Online se va face cu asigurarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal.

„Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru. Vechimea în muncă şi/sau în specialitate poate fi dovedită şi cu extrasul din registru, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”, se arată în caietul de sarcini.

Cum vor avea acces angajații, angajatorii și inspectorii Muncii în acest sistem

Sistemul va putea fi accesat online astfel:

– pentru angajatori se va introduce autentificarea cu 2 factori, folosind numele şi parola actuale, dar şi certificate digitale calificate, mai ales în contextul în care majoritatea angajatorilor din România utilizează deja certificate digitale calificate ca urmare a obligativității depunerii declarației 112 la ANAF;

– pentru utilizatorii Inspecţiei Muncii şi inspectoratelor teritoriale de muncă se va introduce autentificarea folosind certificate digitale calificate astfel încât toţi utilizatorii să acceseze sistemul în mod securizat corespunzător;

– pentru angajaţii care vor accesa informaţii despre contractele individuale de muncă se va implementa autentificarea folosind doi factori de autentificare şi/sau identitatea digitală.

Amintim faptul că Guvernul a aprobat încă din septembrie 2022 procedura de acces online a angajaților și a foștilor angajați la datele din registrul general de evidență a salariaților (REGES sau aplicația Revisal), modalitatea de generare și descărcare a extrasului, precum și condițiile în care se poate dovedi vechimea în muncă și/sau specialitate, prin modificările aduse Codului Muncii de Legea nr. 144/2022.

Guvernul a precizat atunci că toate aceste reglementări vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024, când va intra în exploatare și sistemul informatic aferent REGES, conform Planului Național de Redresare și Reziliență.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

Ziarul Unirea

Publicat

în

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină Meteorologii ANM au emis marți, 25 iunie 2024, o nouă avertizare cod galben de furtună valabilă în Alba și alte zone din țară în intervalul 25 iunie, ora 12 – 26 iunie, ora […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea