Curier Județean
Modernizarea infrastructurii rutiere în satul Obreja: Licitație de peste 1.2 milioane de lei pentru atribuirea lucrărilor
Modernizarea infrastructurii rutiere în satul Obreja: Licitație de peste 1.2 milioane de lei pentru atribuirea lucrărilor
Primăria Mihalț a inițiat procedura de atribuire prin licitație publică a unor lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în satul Obreja. Valoarea contractului propus este de 1.287.398,81 de lei, fără TVA.
Se dorește amenajarea corespunzătoare a scurgerii apelor pluviale în localitatea Obreja. Asta prin executarea unor lucrări de betonare a rigolelor și podețelor, construirea și refacerea aleilor pietonale la proprietari și între aceștia. Obiectivul este să fie asigurate condiții normale de acces la proprietățile private, și nu numai, la standardele de siguranțăși confort impuse de normele în vigoare.
Soluția constructivă presupune excavarea pământului și dislocarea rigolelor existente, urmată de așternerea unui strat de balast de 10 centimetri după compactare, betonarea rigolelor aferente părții carosabile în grosime de 10 centimetri, respectiv amenajarea podețelor pentru a facilita accesul la proprietăți, prin îndepărtarea podețelor existente și refacerea acestora cu un strat de balast de 20 de centimetri și turnarea unei plăci de 15 centimetri, armată în dreptul podețului pe o lățime de un metru.
Este prevăzută, de asemenea, amenajarea trotuarelor din dale de beton cu grosimea de 6 centimetri, așezate pe un pat de nisip de 5 centimetri. Stratul de fundație pentru trotuare va fi de balast cu o grosime de 15 centimetri.

Curier Județean
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă miercuri, 14 decembrie 2022, în localităţile Jidvei şi Blaj din judeţul Alba
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă miercuri, 14 decembrie 2022, în localităţile Jidvei şi Blaj din judeţul Alba
Invităm femeile din grupul ţintă 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.
Programul caravanei este următorul:
– Jidvei – 14.12.2022 – începând cu ora 09.00 (Cabinet Dr. Bota, Str. Perilor nr. 13);
– Blaj – 14.12.2022 – începând cu ora 13.00 (Cabinetul medical Dr. Eliza Medical, Str. Gheorghe Bariţiu nr. 32).
“Mii de femei tinere active în familie şi în societate se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce. Prin acest proiect, aducem femeilor informatii despre prevenirea acestui cancer, despre modalitatile de testare actuale, despre testul Babes-Papanicolaou şi HPV si oferim gratuitatea tuturor serviciilor medicale de screening. Doamnelor, vă invit să dăm șansă depistării precoce a leziunilor, să dăm șansă vieții. Screeningul vă poate salva viaţa! Vă aşteptăm la testare!’’, a declarat Dr. Cosmina UZUN, managerul proiectului.
Proiectul răspunde nevoilor populației și asigură un acces echitabil și optimizat din punct de vedere regional la asistența medicală de nivel inalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporționat persoanele sărace.
Pentru echipa proiectului este importantă informarea corectă și consecventă a publicului despre riscul cancerului de col uterin, având în vedere importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii și cunoașterii metodelor de prevenire disponibile.
Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase. Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin. Tratamentul timpuriu poate salva vieți!
Obiectivul proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Curier Județean
ZECI de șoferi beți sau drogați, prinși de polițiștii din Alba săptămâna trecută: Dosare penale și amenzi pe bandă rulantă
ZECI de șoferi beți sau drogați, prinși de polițiștii din Alba săptămâna trecută: Dosare penale și amenzi pe bandă rulantă
Douăzeci de conducători auto au fost depistați, săptămâna trecută, în timp ce conduceau sub influența alcoolului sau a drogurilor. Șapte dintre ei s-au ales cu dosare penale, iar față de restul a fost luată măsura sancționării contravenționale. Poliția rutieră reamintește conducătorilor auto că șofatul este incompatibil cu consumul de alcool sau droguri.
În perioada 05 – 11 decembrie 2022, polițiștii rutieri din județul Alba au organizat o acțiune pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Polițiștii rutieri, sprijiniți de polițiștii de ordine publică, au testat 1.199 de conducători auto, privind consumul de băuturi alcoolice, aparatele etilotest indicând rezultate pozitive în 18 cazuri.
În 5 situații, valoarea indicată a fost mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar conducătorii auto au fost conduși la spital unde le-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, cercetările fiind continuate, în cadrul unor dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Totodată, în urma testărilor efectuate cu aparatele drogtest, pentru doi conducători auto a rezultat că erau sub influența substanțelor psihoactive și au fost conduși la spital pentru recoltarea mostrelor biologice.
Poliția rutieră reamintește conducătorilor auto că șofatul este incompatibil cu consumul de alcool sau droguri și le readuce în atenție câteva aspecte:
-Șansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice sau droguri.
-Potrivit prevederilor legale, persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă. Pe timpul cercetării penale, permisul de conducere este reținut, fără drept de circulație. Același articol de lege sancționează conducerea sub influența substanțelor psihoactive;
În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenție și este sancționată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancțiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.
-În ceea ce privește refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, sau a prezenței substanțelor psihoactive în organism, acestea se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Curier Județean
FOTO| Demonstrație de nesimțire la Alba Iulia: Trei bărbați, surprinși de camere aruncând ilegal obiecte de mobilier într-un tomberon
FOTO| Demonstrație de nesimțire la Alba Iulia: Trei bărbați, surprinși de camere aruncând ilegal obiecte de mobilier într-un tomberon
În cursul dimineții de luni, mai multe persoane au fost surprinse în timp ce aruncatu ilegal deșeuri în unele containere din Municipiul Alba Iulia, fiind ulterior identificați și urmează să fie sancționați.
„Doi bărbați din Alba Iulia au fost surprinși, luni, la primele ore ale dimineții, de camerele de supraveghere în timp ce aruncau, ilegal, obiecte de mobilier într-un tomberoan aflat în zona străzii Calea Moților.
Câteva ore mai târziu, o altă persoană, cu domiciliul în Șeușa, a aruncat, la rândul ei, în același loc, gunoiul adus cu mașina. S-a reușit identificarea fiecăruia și urmează ca aceștia să fie sancționați potrivit prevederilor legale.
Le atrag atenția celor care practică acest tip de “cărăușie” că vom continua acțiunile de supraveghere. De asemenea, le transmit că procedează injust în raport cu cetățenii în a căror recipiente își aruncă deșeurile”, a transmis viceprimarul Municipiului Alba Iulia, Emil Antoniu Popescu, prin intermediul paginii de socializare.
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de CRACIUN 2022. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 7 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia
-
Actualitateacum 22 de ore
FOTO| „Captură” impresionantă de lemne găsite cu ilegalități, în ALBA: Trebuiau transportate la două fabrici austriece din Sebeș
-
Actualitateacum 17 ore
FOTO| INCENDIU în ALBA: O anexă gospodărească s-a făcut SCRUM, într-o comună
-
Actualitateacum 18 ore
GER CUMPLIT în România, anunțat de meteorologi: Când se va răci vremea în toată țara
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO VIDEO| PROTEST AUR la benzinăria OMV din cartierul Cetate din Alba Iulia: Oamenii, nemulțumiți de refuzul Austriei de a ne lăsa în spațiul Schengen