Rămâi conectat

Ştirea zilei

Modernizarea infrastructurii de transport public urban din Alba Iulia: Licitație de aproape 700.000 lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Modernizarea infrastructurii de transport public urban din Alba Iulia: Licitație de aproape 700.000 lei

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat de curând în SEAP o licitație realizarea serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice fazele II si IV pentru obiectivul de investiții „REABILITARE INFRASTRUCTURĂ REȚEA MAJORĂ DE TRANSPORT PUBLIC URBAN DIN MUNICIPIUL ALBA IULIA” – LOTUL II.

Prin dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv și eficient, prin crearea/modernizarea/extinderea unei rețele coerente de piste/trasee pentru biciclete, dar și prin crearea/modernizarea unor trasee/spații pietonale sau predominant pietonale confortabile pentru pietoni, se pot asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabii al unei părți din cota modală a transportului privat cu autoturisme (în creștere în Alba lulia), către transportul public, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare și mersul pe jos. în acest mod, se poate diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme și emisiile de echivalent CO2.

Accesibilitatea rapida va reprezenta integrarea superioara a zonei metropolitane, cu asigurarea accesului cu economii de timp către punctele de interes pentru persoane și mărfuri, oferirea de alternative multiple de deplasare, scăderea timpilor petrecuți în trafic, dar și dezvoltarea unui sistem de transport accesibil pentru toate categoriile sociale, echitabil și eficient economic.

Amplasamentul investiției care face obiectul contractului de proiectare este alcătuit din Bulevardul Republicii – Bulevardul Revoluției – strada Lalelelor (de la intersecția cu bulevardul Revoluției până la strada Nicolae Grigorescu)- strada Nicolae Grigorescu – strada Francesca (de la intersecția cu strada Nicolae Grigorescu până la mănăstirea sf. Lazăr) – strada Pinului – strada Gheorghe Băsesti – Bulevardul încoronării(până la Gară), cu o lungime de 8494 mi și o suprafață de 154713 mp.

Proiectul de investiție este compus din următoarele obiecte:

• lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere, pietonale și velo pe arterele incluse în proiect, străzi urbane de categoria a lll-a și de categoria a ll-a, conform OMT49/2008, inclusiv implementarea benzilor dedicate pentru transportul public în comun pe străzile de categoria a il-a, conform soluțiilor tehnice stabilite la nivelul documentației tehnice realizate în etapa a ll-a, conform prevederilor HG907/2016 și aprobate deja prin HCL Alba lulia: Str. Pinului, str. Francesca, Str. Nicolae Grigorescu, str. Lalelelor, str. Gheorghe Pop de Băsesti, Bd. încoronării, Bd. Revoluției, Bd. Republicii

• sistem de iluminat public în zonele trecerilor de pietoni, pentru creșterea siguranței acestora;
• sistem integrat de management trafic, adaptiv, cuprinzând 22 de puncte de semaforizare, inclusiv sistem de supraveghere video și extinderea rețelei de comunicații prin fibră optică. Soluția tehnică aplicată în prezentul proiect, monitorizează caracteristicile traficului în timp real și ca un rezultat al informațiilor de trafic și parametrilor setați, implementează automat timpii de trafic sincronizați; implementarea unui sistem automatizat inteligent de închiriere a bicicletelor, în sistem modular „plug&play” și o flotă de biciclete electrice cu echipamente inteligente de bord cu autonomie de minim 60km, baterie, motor electric.

• stații de încărcare pentru autovehicule electrice, inclusiv branșamente;
amenajarea peisagistică a aliniamentelor de spațiu verde, inclusiv plantarea de arbori și arbuști cu nivel ridicat de retenție CO2 și realizarea unui sistem de irigații automatizat;

• dotarea spațiilor modernizate cu elemente de mobilier urban inteligent;

• modernizarea a 21 de stații de îmbarcare/debarcare călători transport public și transformarea acestora în stații inteligente tip „smart-bus-shelter”, având un design modern, lungime aproximativ 6000 mm (adaptată în funcție de amplasament), destinată spațiilor/trotuarelor înguste (adâncime aproximativă la bază 600 mm; lățime maximă la nivelul acoperișului 1300 mm), zona de șezut din lemn esență tare, tratat pentru mediul extern, pe minim 40% din lungimea stației, cu un sistem constructiv modular, cu structură de rezistență metalică, perete de protecție din panouri de sticlă securizată de minim 8mm, cu tratament anti-UV, dotată cu kit panouri solare cu acumulatori și invertor, panou interactiv multimedia pentru mediu extern tactil, sistem senzori de mediu (temperatură, umiditate, zgomot, nivel CO2, PM2.5, PM10 și altele), cameră video CCTV cu funcție de numărare călători, vehicule și bicicliști, prize USB pentru încărcare dispozitive mobile, router wifi, sistem de iluminat led controlat automat prin date oferite de senzorii instalați în stație.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea